Klasse Eredivisie
Plaats 11
Trainer Wim Rijsbergen
Wedstrijden Ga naar seizoenstatistieken

Terugblik

Met frisse moed begon Volendam aan zijn zevende achtereenvolgende seizoen in de Eredivisie. Wim Rijsbergen noemde het een voordeel dat ditmaal aan een schone lei kon starten. Vorig seizoen nam de oud-international de training en coaching over van ‘tussenpaus’ Leo Steegman toen Volendam in zwaar weer verkeerde. Onder zijn leiding lukte het om het tij te keren en probleemloos in de middenmoot te eindigen. Toch wilde Rijsbergen niet van te voren te hoog van de toren blazen: “Het is te simpel om te zeggen dat de lijn van vorig seizoen even doorgetrokken zal worden”. De selectie telde maar twee nieuwkomers met Ulrich Wilson en André Ooijer. In de selectie was dus niet veel veranderd maar hun komst betekende wel meer concurrentie. Dit seizoen was niemand zeker van zijn plaats, vertelde Rijsbergen vooraf.

Volendam voetbalde dat seizoen niet mooi, maar bleek wel een moeilijke en vervelende tegenstander om tegen te voetballen. Het speelde veelal op de counter, met razendsnelle spelers als Ivica Vukov, Fabian de Freitas en Jorg Smeets voorin. In de competitie eindigde Volendam op een bescheiden 11e plaats, maar in de beker stuntte het door de finale te behalen door achtereenvolgens AZ, Vitesse, Heracles en FC Utrecht te verslaan. Een zeldzaamheid, want het was pas de tweede keer in de historie. Op 25 mei 1995, een dag nadat Ajax de Champions League won, was Feyenoord de tegenstander in De Kuip. Het halve Volendam liep uit. 44 bussen vertrokken ’s middags naar Rotterdam en ze werden op de Julianaweg uitgezwaaid door de thuisblijvers. Een oranje-invasie van 7.000 supporters volgde en in het hol van de leeuw begonnen ze na de gelijkmaker van Steve Wasiman opeens hardop te dromen van Europees voetbal. Totdat één van de steunpilaren – keeper Edwin Zoetebier – het veld geblesseerd moest verlaten. Volendam raakte het momentum kwijt en tien minuten voor tijd werd Mike Obiku de held van Feyenoord.

Na anderhalf jaar stapte Wim Rijsbergen aan het einde van dit voetbaljaargang op. Het contact tussen de trainer en directeur Jan Brouwer liet te wensen over. Volgens zijn zeggen, weigerde hij naar de pijpen van de sponsors te dansen en stoorde het hem dat er niet kan worden geïnvesteerd om de selectie te versterken. Noodzakelijk voor de toekomst van de club, vond Rijsbergen.

Lees ook: Bekerfinale die niet gewonnen kon worden
 

Elftal Seizoen 1994-1995. Boven vlnr. Elroy Kromheer, Ulrich Wilson, Miroslav Stefanovic, Ivica Vukov, René Binken. Midden vlnr. Gert-Jan van der Blonk (verzorger), Hans Bond, André Ooijer, Edwin Zoetebier, Edwin Holten, Michael Ferrier, Pascal Jongsma, André Dooijeweerd. Beneden vlnr. Danny den Ouden, André Wasiman, Fabian de Freitas, Wim Rijsbergen (trainer), Herman Wijnands (assistent-trainer), Robert Molenaar, Johan Steur en Arie Obdam.