Platje, Melvin

Platje, Melvin

Melvin Platje speelde achtereenvolgens in de jeugd van amateurclubs SDO Bussum, SV Huizen en FC Omniworld, alvorens overgeheveld te worden naar de jeugdopleiding van Volendam. Hij maakte zijn debuut op 24 augustus 2007, in de met 2-2 gelijkgespeelde thuiswedstrijd tegen FC Zwolle, waar hij na 68 minuten inviel voor Jack Tuyp.

Cultheld
In het Eredivisie seizoen 2008-09 werd hij in Nederland een echte cultheld. Niet alleen vanwege zijn prachtige voetbalnaam maar ook omdat hij zich veelal ontpopte als een ware 'supersub'. Als hij moest invallen, sprintte Melvin Platje als een dartel veulen het veld in en scoorde een aantal prachtige doelpunten, waarvan vier binnen 15 minuten. Hij was dat seizoen niet alleen clubtopscorer met 10 doelpunten (waarvan drie in de beker), maar ook nog eens goed voor zes assists.

Eind oktober in dat seizoen zorgde de aanvaller voor enige ophef door tweemaal in één week na een handsbal te scoren, buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter; zowel tegen Willem II (2-2) als De Graafschap (3-1 winst) maakte hij bij de aanname van de bal gebruik van zijn hand. De Volendamse handbalvereniging bood hem vervolgens bij wijze van ludieke actie aan een training bij te wonen. Voor nog meer ophef zorgde Melvin Platje, een seizoen later, na een uitwedstrijd tegen FC Omniworld op 14 augustus 2009. Platje en zijn ploeggenoot Kelvin Maynard kregen ruzie met enkele supporters en sloegen er flink op los. De politie kwam erbij en de Volendammers moesten de nacht doorbrengen in de cel.
 

Op 28 oktober 2008 speelt FC Volendam gelijk (2-2) tegen Willem II in de Eredivisie. In de 42e minuut nam Volendam een dikverdiende voorsprong. Als een duveltje uit een doosje ging publiekslieveling Melvin Platje achter een kopbal van Mathieu Boots aan. Hij gebruikte in een flits even zijn hand om de bal goed mee te krijgen en haalde vervolgens meedogenloos hard uit, 1-0. Foto Fred Rotgans.


5 maart 2009, Roda JC - Volendam (2-3). 1/4 Finale Beker. Melvin Platje heeft voor de 2-3 gezorgd in de verlenging. Foto Fred Rotgans.


2 november 2008, Volendam - De Graafschap (3-1). Doelman Erik Heijblok grijpt in voordat Melvin Platje gevaarlijk kan worden. Foto Fred Rotgans.


Zijn doelpuntenoverzicht voor Volendam:


Seizoen Klasse Wedstrijden Doelpunten Topscorer
2007-2008 Eerste Divisie 11 3
2008-2009 Eredivisie 32 7 Volendam
Beker 4 3
2009-2010 Eerste Divisie 24 14
Beker 1 1
2010-2011 Eerste Divisie 33 21 Volendam
Beker 3 0
Playoffs 4 5
Totaal 112 52

Voetbalnomade
In zijn vierde en laatste seizoen 2010-2011 scoorde hij 26 keer voor Volendam. Hij was 21 maal trefzeker in de competitie en 6 maal in de Play-offs. Hij verdiende er een transfer mee naar NEC Nijmegen, dat toen nog in de Eredivisie speelde. Vervolgens trok hij als ware voetbalnomade langs Neftci, Kalmar FF, VVV-Venlo, Stade Brest, Hansa Rostock Lommel United en Telstar. Alleen bij VVV Venlo, in het Eerste Divisie seizoen 2014-2015, maakte hij nog echt indruk. Hij scoorde toen 15 keer.

Bali United
Op 27 juni 2018 verbond Melvin Platje zich aan Bali United FC uit Indonesië. Dat was inmiddels zijn tiende club. Met de club werd hij in het seizoen 2019 Indonesisch landskampioen. Ondanks dat hij het ontzettend naar zijn zin had, liet hij zich per februari 2021 verhuren aan De Graafschap in de Eerste Divisie tot het einde van het seizoen 2020-2021. “De competitie in Indonesië ligt al bijna een jaar stil vanwege corona en begint waarschijnlijk weer in juni”, vertelde hij. “Ik had ook met een kokosnoot aan het strand kunnen blijven liggen. Maar ik ben een liefhebber en wil voetballen. Ik zie dit als een investering in mijn toekomst. Er waren nog vier clubs uit de Eerste Divisie die me wilden hebben, er was interesse uit Maleisië en Australië. Maar het totale plaatje bij De Graafschap klopte het beste. Met de trainer (Mike Snoei, red.) heb ik eerder een goed jaar gehad bij Telstar. Hij is iemand die je recht in je gezicht de waarheid durft te zeggen, daar houd ik van.”

Hij heeft tijdelijk zijn intrek genomen in een appartement in het centrum van Doetinchem. De tijdelijke terugkeer betekent voor hem een ommezwaai in zijn leven. De voetballer heeft op Bali een paradijselijk bestaan achtergelaten. Op het tropische eiland bewoont hij in de populaire kustplaats Seminyak een immense villa, met een zwembad. Via Bali United heeft hij de beschikking over een privéchauffeur, schoonmaker en ‘nanny’. “Wel fijn voor mijn vrouw, zij kan nu ook lekker genieten.” Hij geniet op Bali de status van superheld. Sinds zijn glansrol in het kampioensjaar 2019 – de eerste landstitel ooit van Bali United – wordt de aanvaller bijna overal herkend en op handen gedragen. Op het eiland zijn zelfs baby’s naar hem vernoemd. “Geweldig toch? Dat maakt me trots en laat zien dat ik geweldig heb gepresteerd. Bij thuiswedstrijden zit ons stadion vol met 20.000 dolenthousiaste fans, bij uitduels zijn dat er soms wel 60.000 of 70.000. Ik heb drie jaar in de eredivisie gevoetbald, maar dit is andere koek. De mensen zijn altijd positief.”

Hoe zijn gemiddelde dag op Bali eruit ziet? ,,In de ochtend naar de gym. Daarna lunchen met mijn vrouw, mijn drie kinderen naar school brengen en lekker van het weer genieten bij het strand of zwembad. Halverwege de middag met de scooter naar de club, twee uurtjes trainen en ’s avonds weer ontspannen.”


28 oktober 2008, Volendam - Willem II (2-2). Melvin Platje stoomt op. Foto Fred Rotgans.


21 ‎december ‎2008, Volendam - Heracles (3-1). Melvin Platje loopt juichend weg als hij de 3-0 op het bord heeft gezet. Foto Fred Rotgans.


Melvin Platje stoomt op als speler van Bali United.