Voetbalhistorie Volendam

1991 | Documentaire van Cor Tol en Johan Bond (Boettie)

In 1991 zond de lokale omroep Volendam-Edam (LOVE) een documentaire uit over historie van de voetbalclub Volendam in de jaren van 1920 tot 1956. De documentaire van Johan Bond (Boettie) en Cor Tol laat, naast bewegende beelden en foto's, diverse oud-spelers uit die tijd aan het woord.

Onder meer Siem Kemper, Klaas Koning (Not), Jan Sier (de Potter), Wim Runderkamp (van het zwarte Pad), Kees Runderkamp (van Rikus), Arie de Ruiter, Hein Veerman (van Thoom), Kees Bond (van de Kouwe), Evert Smit (de Kip) en Klaas Smit (de Kip) vertellen in zes delen over vier episodes van de voetbalclub Volendam: de 'neutrale periode' met de start in 1920, de ‘katholieke periode’ vanaf 1922 tot de oorlog, de ‘amateurtijd’ van 1940 tot 1954 en het eerste jaar ‘betaald voetbal’ in 1955.

Na een kortstondige neutrale periode behoorde Volendam, in de katholieke periode, bijna tien jaar lang tot de top van Nederland. Maar liefst vijf maal wist de club zich te plaatsen voor de nacompetitie voor het landskampioenschap in de katholieke bond. In 1935 en 1938 werd het landskampioenschap daadwerkelijk behaald. Na de oorlog kampte Volendam met de gevolgen van de mobilisatie en de strijd in Nederlands-Indië. Veel talentvolle jonge mannen waren opgeroepen voor de strijd in de voormalige kolonie. Pas in de jaren 1951, 1952 en 1953 vond de club opnieuw de kracht om aan de poorten van de hoogste klasse te kloppen, maar even zovaak mislukte de missie. Zelfs toen Volendam aan een gelijkspel genoeg had om te promoveren, werd thuis met 0-1 van EBOH verloren waardoor de top van voetballend Nederland nooit bereikt werd. In 1955 werd de amateurstatus verlaten. Volendam werd ingedeeld in de Eerste Divisie. Er stond inmiddels een fantastisch elftal, ondanks het feit dat Alkmaar’54 verschillende spelers in Volendam ronselde. Onder meer Klaas Smit (de Kip) maakte zijn onmiskenbare talent te gelden.