Eigen doelpunt met grote gevolgen

2009 | Drama voor Gerry Koning op de Vijverberg

Met een eigen doelpunt de degradatie van je club, uit je eigen geboortedorp, naar de Eerste Divisie bezegelen. Een grotere nachtmerrie is voor een profvoetballer nauwelijks denkbaar. Het overkwam Gerry Koning op 10 mei 2009 tijdens de wedstrijd tegen De Graafschap in Doetinchem, waardoor het duel in 2-2 eindigde. Het betekende degradatie uit de Eredivisie voor Volendam. "Dat was bijzonder zuur natuurlijk. Dat blijft toch altijd aan je kleven. Kijk, ik weet ook dat wij niet over één duel degradeerde maar over een heel seizoen en we hadden ook genoeg kansen gehad om juist niet te degraderen. Maar dat blijft wel gewoon erg zuur dat het net mij overkwam. Dat is nou eenmaal zo".

Gerry Koning haalt het fatale moment van de wedstrijd nog vaak terug in zijn gedachten. Tien minuten nadat de Volendamse aanhang onder luid gejuich de bevrijdende 1-2 van invaller Jack Tuyp begroette, rukte De Graafschap op naar het doel van Volendam. De Israëlische spits Ben Sahar kwam in balbezit en maakte zich klaar om te schieten als Gerry Koning met een uiterste krachtsinspanning een doelpunt probeerde te voorkomen. „Ik zag Sahar wegdraaien en ging er gelijk op af. Ik dacht de bal met mijn linkerbeen voorlangs te kunnen schieten, maar ik raakte hem vol met mijn wreef. En de bal ging zo langs Verhoeven het doel in.” In de resterende twaalf minuten van het zinderende degradatieduel probeerde Gerry Koning uit alle macht zijn fout goed te maken, maar naarmate de tijd verstreek, kwam langzaam het besef dat Volendam voor de negende keer in de clubgeschiedenis zou degraderen. Gerry Koning: „Ik probeerde het eigen doelpunt zo snel mogelijk een plekje te geven. Er bleef altijd een beetje hoop dat de winnende treffer zou vallen. Vijf minuten voor tijd kreeg ik zelf nog een kans om te scoren. Ik hing te ver naar achteren waardoor de bal over ging. Het lukte ons niet meer om een treffer te forceren.”


De tekst gaat verder onder de foto.


Ongeloof als Gerry Koning de bal achter zijn eigen doelman Jeroen Verhoeven heeft geschoten. Foto Rob Lezer, FCVD


Toen Gerry Koning daarna besefte dat Volendam na een jaar weer uit de Eredivisie verdween, sprongen de tranen bij hem en een aantal ploeggenoten in de ogen. Het ongeloof was enorm. Doelman Jeroen Verhoeven probeerde zijn ploeggenoot met een omarming te troosten. Heel lang stonden na de wedstrijd de tranen nog steeds in mijn ogen. „Het verdriet overheerste”. Ploeggenoten vertelden wel steeds tegen me dat we over een totaal van 34 wedstrijden waren gedegradeerd, maar om er zo’n aandeel in te hebben was toen wel ontzettend cru.”

De afgelopen weken heerste een jubelstemming bij Volendam die met aantrekkelijk voetbal een plaats in de halve finale van het bekertoernooi bereikte en zich met zeer beperkte middelen leek te gaan handhaven in de eredivisie. In de aanloop naar het duel met De Graafschap was het vertrouwen van de spelersgroep groot. Roda JC, dat met een punt minder op de laatste plaats stond, moest immers in de Kuip tegen Feyenoord spelen. „Je mocht er misschien niet op rekenen, maar we hadden toch eigenlijk minimaal wel verwacht dat Feyenoord een punt zou halen”, stelde Gerry Koning.

Het duel tussen De Graafschap en Volendam was echter nog geen kwartier bezig toen de tussenstanden op de lichtkrant van De Vijverberg verschenen. Feyenoord-Roda JC 0-1. De spanning was direct voelbaar bij de aanhang van de beide clubs. Zeven minuten later wisten de nummers zestien en zeventien van de eredivisie dat het erop of eronder was met een 0-2 tussenstand in de Kuip. De wijze waarop in de 56ste minuut de openingstreffer van De Graafschap viel, was tekenend voor de wedstrijd. De Zwitserse verdediger Stephan Keller kopte de bal op het doel van Volendam. Jeroen Verhoeven was te laat en tikte de bal achter de doellijn terug het veld in. Het was een moment doodstil op De Vijverberg. Scheidsrechter Pieter Vink zag zijn assistent Adriaan Inia gedecideerd met zijn vlag omlaag naar het midden lopen. „Toen ik de grensrechter niet zag vlaggen dacht ik dat het spel verder zou gaan”, verwoordde Gerry Koning zijn gevoel. Maar Vink wees een seconde later naar het midden waarna de fans van De Graafschap feestvierden. Op de gezichten van Jeroen Verhoeven, Gerry Koning en de supporters van Volendam was de wanhoop af te lezen. De wijze waarop de ploeg van Frans Adelaar zich toen terugvocht in de wedstrijd was verbluffend. Invaller Melvin Platje stond met twee assists aan de basis van de doelpunten van Gerson Sheotahul en Jack Tuyp. Met een 1-2 stand op het scorebord leek de ploeg, die voor het seizoen de gedoodverfde degradatiekandidaat was, de nacompetitie te gaan halen. De 78ste minuut van De Graafschap-Volendam zou bij Gerry Koning echter voor altijd in zijn geheugen gegrift staan.


De wanhoop is op het gezicht van Gerry Koning af te lezen na afloop van de wedstrijd. Foto Rob Lezer, FCVD


Beelden van de degradatiestrijd op de laatste speeldag