Nachtmerrie op de Adelaarshorst

2013 | Volendam verspeelt promotie op laatste speeldag

Op vrijdagavond 3 mei 2013 moest het kampioenschap van Eerste Divisie op de laatste speeldag worden beslist. Lijstaanvoerder Volendam had aan een gelijkspel genoeg bij Go Ahead Eagles. Het verschil met naaste belager Cambuur, dat op bezoek ging bij Excelsior, bedroeg twee punten. Volendam kon terugkijken op een sterke tweede seizoenshelft, waarin elf van de veertien wedstrijden werden gewonnen. Alleen Sparta was een keer te sterk. Toch had voorzitter Henk Kras al een voorgevoel dat het wel eens een lastig duel kon worden in Deventer. "Er komt altijd veel spanning kijken bij zo'n belangrijke wedstrijd. Spelers zakken dan wel eens door het ijs. Dat is in de Champions League zo, maar ook in de Jupiler League." De Adelaarshorst was stijf uitverkocht en werd bevolkt met bijna 7.000 toeschouwers. De spelersgroep van Volendam werd door een karavaan van zeven supportersbussen achterna gereisd.

Op voorsprong
Volendam mocht niet klagen dat het na vijf minuten nog op 0-0 stond, want de thuisclub miste niet alleen toen, maar ook in het verdere verloop van de wedstrijd de mooiste kansen. Toch kwam Volendam onverwachts op voorsprong. In de 13e minuut was het feest op de oranje gekleurde tribune, in vele etablissementen op de Dijk in Volendam en in het Kras Stadion waar supporters de wedstrijd op een groot scherm volgde. Levi Schwiebbe veroverde de bal op het middenveld, schoof die vervolgens door naar Luciano Marengo en diens voorzet kwam via een hoofd van een Go Ahead Eagles verdediger voor de voeten van Brandley Kuwas. Via de handen van doelman Nick Marsman tikte Kuwas de bal over de doellijn, 0-1.

Totaal de weg kwijt
Deze voorsprong had Volendam lucht en vertrouwen moeten geven, maar het tegendeel bleek het geval. Go Ahead Eagles zocht de aanval. Met name over de linkervleugel maakten de Deventenaren veelvuldig gebruik van de geboden ruimte. Volendam trok zich teveel terug en had het in feite aan doelman Sonny Stevens te danken dat het nog steeds op voorsprong stond. Na eerder een buitenspeldoelpunt gemaakt te hebben, bleek de gelijkmaker voor de thuisclub een kwestie van tijd. Volendam kwam goed weg toen een bal over het doel van Stevens ging. In de 29ste minuut kwam dan toch de meer dan verdiende gelijkmaker. Hoewel Sonny Stevens de inzet van Marnix Kolder in eerste nog wist te keren, was hij in de rebound kansloos, 1-1. Na een afstandschot ternauwernood gekeerd te hebben, moest Stevens er in tweede instantie als de kippen bij zijn om de bal voor twee aanstormende aanvallers te pakken. In de 41ste minuut opnieuw een aanval van de thuisclub over links. Het was wederom Marnix Kolder die scoorde en zodoende de thuisclub op een 2-1 voorsprong zette. Met die stand ging Volendam de rust in. Voor hetzelfde geld had de thuisclub met 3-1 gaan rusten: de uit zijn doel gespurte Stevens zag namelijk achteromkijkend een bal over de kruising gaan.

Tweede helft
In de tweede helft had het in de 50e minuut al 3-1 kunnen staan. Go Ahead Eagles sprong erg slordig om met de kansen, maar creëerde zelf voldoende herkansingen of kreeg die van Volendam dat achterin - te vaak - open huis hield. Jarcinio Antonio zette de thuisclub op een volkomen terechte 3-1 voorsprong. Verdediger Leon Tol mocht daarna het veld ruimen voor Robert Mühren. Volendam begon toen wel beter te spelen, maar de beste kansen bleven voor het counterende Go Ahead Eagles. Doelman Sonny Stevens hield eerst Quincy Promes van scoren af en daarna met een prima redding Marnix Kolder. Tien minuten voor tijd moest de thuisclub met tien man verder nadat Bart Vriends zijn tweede gele kaart had ontvangen van scheidsrechter Pol van Boekel. Volendam slaagde er ook daarna niet in om de Deventenaren pijn te doen. En omdat Cambuur bij Excelsior geen fout maakte, mochten de mannen van Hans De Koning zich gaan voorbereiden op de play-offs.

In de play-offs kreeg Volendam een herkansing op promotie. Na winst tegen MVV was uitgerekend Go Ahead Eagles weer de tegenstander in de finale. De ploeg uit Deventer bleek, over 2 wedstrijden, wederom te sterk en promoveerde naar de Eredivisie.