Clubprofiel

Het voetbal in Volendam vindt zijn oorsprong in de oprichting van voetbalclub 'Victoria' op 1 juni 1920. Al gauw ging de dorpsclub door het leven als Rooms-Katholieke (RKSV) Volendam. Oranje-zwart werden de clubkleuren. De historie van de voetbalclub Volendam laat zich, na een korte 'neutrale' periode van 2 jaar, verdelen in drie grote periodes: de ‘katholieke periode’ vanaf 1922 tot de oorlog, de ‘amateurtijd’ van 1940 tot 1954 en het ‘betaald voetbal’ vanaf 1955 tot nu. De voetbalclub Volendam werd in 1978 afgesplitst in een betaald voetbalorganisatie FC Volendam en een amateurvereniging RKAV Volendam.

De kracht van het voetbal van Volendam is een combinatie van de Volendammer winnaarsmentaliteit, de enorme naamsbekendheid en in sociaal opzicht de zeer grote impact op de samenleving van Volendam. Sinds de invoering van het betaald voetbal is Volendam, met 10 promoties en 9 degradaties, koploper in het ‘heen-en-weren’ tussen de hoogste en de laagste afdeling van het betaald voetbal. In 1959 promoveerde Volendam voor de eerste keer naar de Eredivisie, met in haar gelederen de roemruchte spits Dick Tol (De Knoest) die bovenaan prijkt op de topscorerslijst aller tijden van de club. De voetbalclub Volendam is in bezit van diverse opmerkelijke records en statistieken, die soms ook als nationaal record bekend staan. De langste periode dat de club in de Eredivisie bivakkeerde, was de periode tussen 1987 en 1998. In die 11 seizoenen werd tweemaal een zesde plaats en eenmaal een zevende plaats veroverd. In 1958 en 1995 werd de bekerfinale gehaald, maar beide keren werd er eervol verloren.

De ambitie van Volendam is om een kerngezonde club te zijn, met een sluitende begroting, dat hoe dan ook Eredivisie wil spelen.

Clubprofiel