Shirtsponsoring

1973 | Volendam schrijft geschiedenis

Begin februari 1973 is in tal van kranten te lezen dat radio Veronica een overeenkomst is aan gegaan met de voetbalvereniging Volendam tot het brengen van shirtreclame voor Veronica op het shirt van de spelers van Volendam. Daarmee wordt geschiedenis gemaakt want het zou de eerste keer in de geschiedenis van het Betaalde Voetbal zijn dat er een voetbalvereniging met een gesponsord shirt op de velden zal verschijnen. Shirtreclame is in die tijd nog niet toegestaan.

Stadionspeaker Pe Muhren leidt de persconferentie waarin duidelijk wordt gemaakt dat het team voor de rest van het toen lopende seizoen 1972-73 in de shirt van Veronica zal gaan voetballen en dat op het einde van het seizoen zal worden bekeken of het contract zal worden verlengd. De spelers verschijnen vervolgens in een shirt met de letter ‘V’ erop en daaronder een afbeelding van een kotter. Hij stelt trouwens dat hij niet bang is voor maatregelen van de kant van de KNVB, immers is de uiting van de letter ‘V’ neutraal gekozen en kan een buitenstaander niet direct zien dat het om de ‘V’ van Radio Veronica gaat of de ‘V’ van Volendam. “Er zijn vele Volendammers die een kotter hebben". De KNVB neemt genoegen met deze uitleg en voorziet geen verdere stappen.

Naast de eerder gememoreerde vormen van samenwerking is er nog een overeenkomst waarbij een derde partij, de platenmaatschappij Negram, is betrokken. Er wordt namelijk een Langspeelplaat (LP) uitgebracht, op een éénmalig label, met hits van de toenmalige topbands uit Volendam. Er worden 100.000 exemplaren van geperst en van elk verkochte exemplaar komt 1,75 gulden beschikbaar van de vereniging. Bovendien werken alle artiesten, die voorkwamen op de LP, belangeloos mee. Aan de sponsoring door Veronica komt in het seizoen 1974-75 later een abrupt einde. In 1974 zorgt de Nederlandse overheid ervoor dat de radiozender uit de lucht wordt gehaald. Het duurt dan nog acht jaar voordat de politiek eindelijk beseft dat het tijd wordt om het achterhoedegevecht tegen de shirtreclame te staken.


1973, Uitreiking van de LP Veronica / Volendam Hoog aan Jaap Buijs (Cas). Dit album werd uitgebracht naar aanleiding van de officiële bekendmaking van de sponsoring van Eredivisieploeg Volendam door Radio Veronica. Het verscheen op het éénmalige label: Veronica / Volendam Hoog. De muziek op deze LP was voornamelijk van Volendamse groepen als: Jen Rog, BZN, Left Side, the Cats enz.