Shirtsponsoring

1973 | Volendam schrijft geschiedenis

Begin februari 1973 was in tal van kranten te lezen dat radio Veronica een overeenkomst was aan gegaan met de voetbalvereniging Volendam tot het brengen van shirtreclame voor Veronica op het shirt van de spelers van Volendam. Daarmee werd geschiedenis gemaakt want het zou de eerste keer in de geschiedenis van het Betaalde Voetbal zijn dat er een voetbalvereniging met een gesponsord shirt op de velden zou verschijnen. Shirtreclame was in die tijd nog niet toegestaan.

Stadionspeaker Pe Muhren leidde de persconferentie waarin duidelijk werd gemaakt dat het team voor de rest van het toen lopende seizoen 1972-1973 in de shirt van Veronica zou gaan voetballen en dat op het einde van het seizoen zou worden bekeken of het contract zou worden verlengd. De spelers verschenen vervolgens in een shirt met de letter ‘V’ erop en daaronder een afbeelding van een kotter. Hij stelde trouwens dat hij niet bang was voor maatregelen van de kant van de KNVB, immers was de uiting van de letter ‘V’ neutraal gekozen en kon een buitenstaander niet direct zien dat het om de ‘V’ van Radio Veronica ging of de ‘V’ van Volendam. “Er waren vele Volendammers die een kotter hadden". De KNVB nam genoegen met deze uitleg en voorzag geen verdere stappen.

Naast de eerder gememoreerde vormen van samenwerking was er nog een overeenkomst waarbij een derde partij, de platenmaatschappij Negram, was betrokken. Er werd namelijk een Langspeelplaat (LP) uitgebracht, op een éénmalig label, met hits van de toenmalige topbands uit Volendam. Er werden 100.000 exemplaren van geperst en van elk verkochte exemplaar kwam 1,75 gulden beschikbaar van de vereniging. Bovendien werkten alle artiesten, die voorkwamen op de LP, belangeloos mee. Aan de sponsoring door Veronica kwam in het seizoen 1974-1975 later een abrupt einde. In 1974 zorgde de Nederlandse overheid ervoor dat de radiozender uit de lucht werd gehaald. Het duurde daarna nog 8 jaar voordat de politiek eindelijk besefte dat het tijd werd om het achterhoedegevecht tegen de shirtreclame te staken.


1973, Uitreiking van de LP Veronica / Volendam Hoog aan Jaap Buijs (Cas). Dit album werd uitgebracht naar aanleiding van de officiële bekendmaking van de sponsoring van Eredivisieploeg Volendam door Radio Veronica. Het verscheen op het éénmalige label: Veronica / Volendam Hoog. De muziek op deze LP was voornamelijk van Volendamse groepen als: Jen Rog, BZN, Left Side, the Cats enz.