Molenaar, Robert

Molenaar, Robert

Robert Molenaar werd geboren op 27 februari 1969 in Zaandam. Hij stond in totaal 4,5 seizoen, tussen 1992 en 1996, bij Volendam onder contract. In die periode speelde hij 143 wedstrijden, waarvan 123 in de competitie, en scoorde 3 doelpunten. Zijn favoriete positie was centrale verdediger en hij viel op door zijn imposante lichaam en zijn harde maar faire verdedigingswerk. Alhoewel zijn grootste kracht in de mandekking lag, had hij ook een goede pass in huis en dacht altijd vooruit. Hij begon bij de amateurs van ZVV Zilvermeeuwen en speelde één jaar in de jeugd bij AZ. Hij keerde terug bij De Zilvermeeuwen en speelde daar in het eerste elftal. Hij haalde het Nederlands amateurelftal en werd toen gescout door Volendam.

Engels avontuur
In januari 1997 werd hij verrassend gecontracteerd door Leeds United. Hij werd gekocht door de toenmalige manager George Graham voor 1 miljoen Britse ponden (circa 1,3 miljoen euro). Hij hield zich de eerste twee seizoenen knap staande in de Premier League. Hij was geliefd bij de fans op Elland Road en omdat hij niet van half werk hield, kreeg hij de bijnaam 'The Terminator'. Hij werd geprezen door de analisten van ‘Match of the Day’ en stond in de belangstelling van Newcastle United. En toen kreeg hij een beuk van Nicolas Anelka, uitkomend voor Arsenal. Hij scheurde een kruisband af en stond bijna twee jaar buitenspel. Hij kwam nooit meer terug op zijn oude niveau. Van Anelka hoorde hij niets. Na zijn herstel maakte in de winterstop van het seizoen 2000-2001 de overstap naar Bradford City. Hier moest hij voorkomen dat de club zal degraderen. Helaas lukte dat niet. Wel bleef hij daarna nog twee seizoenen bij Bradford City, waar hij 71 wedstrijden voor zou spelen.

Terugkeer naar Nederland
Zijn contract werd niet verlengd en in 2003 nam RBC Roosendaal hem over. Na 3 seizoenen Eredivisie kwam de degradatie voor de ploeg uit Roosendaal. Na zijn 4e seizoen, in de Eerste Divisie, sloot hij zijn profloopbaan in 2007 af. Hij speelde in totaal 321 competitiewedstrijden in het betaalde voetbal, waarin hij 14 doelpunten scoorde.
 

De tekst gaat verder onder de foto's.


7 maart 1993, Volendam - Ajax (0-0). Frank de Boer wordt gestremd door Robert Molenaar en Winand van Loon. Foto Cor Mulder, ANP.

20 februari 1994, Volendam - Feijenoord (0-1). Robert Molenaar ruimt de bal op. Vlnr. Steve Wasiman, John de Wolf en Rob Maas. Foto Rob Cornelder.


Maart 1998, Leeds United - Tottenham Hotspur (1-0). Robert Molenaar in het wit van Leeds United met Jurgen Klinsmann, de spits van Tottenham Hotspur.14 augustus 2004, RBC Roosendaal - PSV (2-5). Robert Molenaar in duel met Jan Vennegoor of Hesseling. Foto ANP.


17 januari 1993, Volendam - PSV (3-1). Robert Molenaar in duel met Romario. Foto ANP.


Trainerschap
Na zijn voetballoopbaan stortte hij zich op de trainerscursus. "Als trainer ben ik geïnspireerd geraakt door de mensen die ik onderweg tegenkwam". Door Henk Wisman, die ons bij de amateurs van Zilvermeeuwen altijd vol op de aanval liet spelen. Later maakte ik Fritz Korbach mee bij FC Volendam. Tijdens de wedstrijdbespreking zette hij onze magneetjes steevast op de helft van de tegenstander. Wisten we meteen waar hij ons wilde zien. Kwam Ajax op bezoek, dan jutte hij ons op. “Ruiken jullie het al? Ze doen het in hun broek!”

“In die tijd speelde ik samen met Alex Pastoor. Ook van hem heb ik qua voetbalvisie veel opgestoken. Hij was gepokt en gemazeld, gaf me de handvatten die ik nodig had in het profvoetbal en straalde net als Korbach bravoure uit. Vrij snel gingen we samen op de trainerscursus. We deden die onder leiding van Foppe de Haan in Heerenveen en reden elke vrije woensdag in alle vroegte de Afsluitdijk over. Er ontstond een hechte vriendschap. Alex en zijn vrouw waren best man en best lady op onze bruiloft.” In het seizoen 2010-2011 liep hij stage bij Excelsior onder Alex Pastoor. Zijn eerste uitdaging op het trainersvlak was het trainen van AZ A1 in het seizoen 2011-2012. Vanaf medio 2012 werd hij assistent van Pastoor bij NEC Nijmegen. Nadat Pastoor in augustus 2013 ontslagen werd, vertrok Molenaar enkele dagen later bij NEC. In het seizoen 2014-2015 trainde hij RKSV Halsteren.

Vanaf het seizoen 2015-2016 werd Robert Molenaar hoofdtrainer van Volendam. In zijn eerste seizoen haalde hij met de club de nacompetitie. Op 22 maart 2017 maakte hij bekend aan het einde van het seizoen 2016-2017 te vertrekken. Op 24 april 2017 werd hij ontslagen. Zijn ontslag kwam nadat een aantal ervaren spelers hun beklag hadden gedaan bij het bestuur omtrent de speelwijze en zijn weigering om daarin concessies te doen . Hij zou daarover later zeggen: "Tja... Nuances aanbrengen prima, maar ik doe niet aan paniekvoetbal. Ik hoopte dat de oudere jongens in Volendam me zouden steunen op moeilijke momenten. Trainer, wij regelen dit. Maar als het even tegenzat, werd er geen verantwoordelijkheid genomen en vooral afgeschoven. Dat heeft me enorm pijn gedaan. Volgens de voorzitter was het een unaniem besluit. Ze wisten het allemaal beter. Nou, kijk wat het heeft gebracht. Waar Volendam nu staat. En niet met een slechtere selectie.”

In juni 2017 werd hij aangesteld als hoofdtrainer van Roda JC Kerkrade. Hij tekende een contract voor één seizoen, met een optie voor een tweede seizoen. Op 19 maart 2019 werd Molenaar ontslagen bij Roda JC. Op 18 juni 2019 werd bekend gemaakt dat Robert Molenaar de nieuwe trainer zou worden bij Almere City. Daar tekende hij voor twee seizoenen. Hier werd hij tijdens zijn eerste seizoen voortijdig ontslagen.


25 september 2015, Volendam - Almere City (3-1). Robert Molenaar viert de winst van de eerste periode met zijn assistenten Berry Smit en Johan Steur. Foto Fred Rotgans.