Voetbalverleden in brons vereeuwigd

2023 | Standbeelden en plaquette onthuld

In december 2023 werd de ingang van FC Volendam verfraaid door een imposant, levensgroot beeld van niemand minder dan icoon Dick ‘de Knoest’ Tol. De speler met het hardste schot die Volendam – misschien zelfs Nederland – ooit heeft voortgebracht, werd vereeuwigd door kunstenares Jans van Baarsen. Eerder werd Gerrie Mühren op dezelfde manier geeërd bij de Volendam amateurs en werd in het parkje langs de Roerstraat te Volendam het 100-jarig bestaan van de club gevierd met de plaatsing van een plaquette.

Dick Tol (De Knoest)
Bij het Kras Stadion werd woensdag 13 december 2023 een standbeeld onthuld van Dick Tol (De Knoest). De clubtopscorer aller tijden van FC Volendam werd daarmee, exact vijftig jaar na zijn overlijden, op een mooie manier geëerd. In totaal 315 officiële doelpunten (276 in de competitie en 39 in de beker), een verwoestende uithaal, bovenbenen zo dik als heipalen, sprongkracht die tot de verbeelding sprak en een flinke portie charisma. Die eigenschappen bezorgden Dick Tol ‘De Knoest’ na zijn overlijden postume erkenning in de vorm van een standbeeld. Het kunstwerk van Jans van Baarsen werd plechtig onthuld door zijn kinderen Wilfried en Carola achter de poorten van het Kras Stadion. Dit gebeurde in het bijzijn van enkele oud-ploeggenoten, familieleden, supporters, de Raad van Commissarissen, de directie van FC Volendam en huidig spits Robert Mühren. Na een halve eeuw jaar keerde de legendarische topscorer van FC Volendam weer terug naar huis.

Kees Mooijer - lid van de Raad van Commissarissen van FC Volendam en één van de initiatiefnemers van het beeld - sprak mooie woorden voorafgaand aan de onthulling. 'Dick was een echte spits. Hij bezat enorme sprongkracht, torende vaak boven iedere verdediger uit, was razendsnel en kon vanuit de loop keihard schieten. De wildste verhalen deden daarover de ronde. Zo zou een speler van VVV zijn afgevoerd nadat hij een bal in zijn maag kreeg. Een stadionspeaker vroeg hem een keer rustig aan te doen, want de keeper had net nieuw kunstgebit. Dick was niet alleen op voetbalgebied een icoon, maar ook op menselijk vlak was hij volgens vele van zijn medespelers een voorbeeld.'

'Ruim 13 jaar geleden ontketende de hartstochtelijke fan Jan Menne een actie voor realisatie van het standbeeld', vertelde Kees Mooijer. 'Hij vroeg hulp aan het toenmalige bestuur en de supportersvereniging. Helaas ontviel Jan ons. In 2011 heb ik met Marijn en Maarten Rabelink een stichting opgericht om het alsnog te realiseren. Op een gegeven moment kwam er wat zand in de motor. Uiteindelijk hebben het Volendams erfgoed en bestuurslid Gerben Matroos garant gestaan voor een groot gedeelte van de bekostiging van het beeld.'

Kees Mooijer sloot zijn speech af met de volgende woorden. 'Ik ben blij dat we na al die jaren nu eindelijk het standbeeld van De Witte kunnen onthullen. Een naam die hij liever had dan De Knoest. Ik verzoek jullie dan ook allemaal om maar vaak genoeg een aai over zijn bol te geven, dan komt ook die wens van zelf uit.' 


De tekst gaat verder onder de foto's.


Carola- en Wilfried Tol met het beeld van hun vader. Foto FCVD


Initiatiefnemer Kees Mooijer spreekt mooie woorden bij de onthulling. Foto FCVD


Jans van Baarsen aan het werk in haar atelier. Foto: Cor Kes, Lux Photography


Standbeeld Gerrie Mühren bij Volendam amateurs
Vele genodigden, familie/vrienden/jeugd en bekende personen uit het voetbalverleden waren op 24 september 2021 bij de onthulling van het standbeeld van Gerrie Mühren aanwezig. Niemand minder dan bondscoach Louis van Gaal onthulde het prachtige beeld dat gemaakt is door kunstenares Jans van Baarsen en gesponsord is door Marco Sombroek. "Gerrie Mühren is voor mij een icoon”, met die woorden opende Louis van Gaal woensdagmiddag de langverwachte standbeeldonthulling op het RKAV-terrein. "Gerrie was degene die mij als jonge speler het vertrouwen gaf om die Ajax-kleedkamer binnen te stappen. Hij was zowel als voetballer en als mens een topper.” De bondscoach was slechts één van de vele bekende Nederlanders die ter ere van de bijzondere gelegenheid naar de Volendamse amateurvelden was afgereisd. Onder luid applaus van de ruim honderd genodigden werd het prachtige standbeeld onthuld. "Precies acht jaar na zijn begrafenis staan we hier weer voor Gerrit”, herinnerde Gerries weduwe Grietje. "Gerrit was heel begaan met de jeugd. Dat hij hier nu op de jeugdvelden van de RKAV mag staan, dat doet ons als familie heel goed.”


De tekst gaat verder onder de foto's.


Onthulling door bondscoach Louis van Gaal. Foto Cornell Tol


Grietje, de weduwe van Gerrie Mühren, aan het woord. Foto Cornell Tol


Grietje Mühren en Louis van Gaal bij het standbeeld van Gerrie Mühren. Foto Cornell Tol


Kunstenares Jans van Baarsen wordt geinterviewd vlak voor de onthulling. Foto Cornell Tol


Volop belangstelling bij de onthulling van het standbeeld van Gerrie Mühren. Foto Cornell Tol


Plaquette in het kader van 100-jarig jubileum
Zaterdag 11 juli 2020 werd in het parkje langs de Roerstraat te Volendam een bijzonder jubileum gevierd. Op 1 juni 2020 was het namelijk precies honderd jaar geleden dat de eerste voetbalclub in Volendam opgericht werd. Ter ere van deze respectabele mijlpaal bood het gemeentebestuur van Edam-Volendam FC Volendam en RKAV Volendam een prachtige plaquette aan. In bijzijn van verschillende prominente voetbalpersoonlijkheden, afgezanten van beide clubs, pers en natuurlijk liefhebbers van de prachtige sport, werd het kunststukje onthuld door het jongste en oudste lid van de clubs.


FC Volendam-voorzitter Piet Kemper sprak de openingswoorden.

Wethouder Vincent Tuijp bood de plaquette namens de gemeente aan.


De plaquette aangeboden door het gemeentebestuur van Edam-Volendam aan FC Volendam en RKAV Volendam.


Het jongste- en oudste lid van de RKAV Volendam verzorgden de onthulling.


In het bijzijn van verschillende prominente voetbalpersoonlijkheden, afgezanten van beide clubs en pers vond de onthulling plaats.