Oranje boven in Den Haag

2008 | Niet Jack Tuijp's mooiste maar wel belangrijkste

De vrijdagavond van 18 april 2008 staat bij veel Volendammers nog in het geheugen gegrift. Wanneer je in Volendam over die avond begint, weet bijna iedereen nog waar hij of zij was. Een groot deel van de mensen keek de wedstrijd ADO Den Haag - Volendam in het stadion of in een café in het dorp. Bij winst in de Hofstad was het kampioenschap een feit. "We wisten dat het moeilijk zou worden", weet aanvoerder Mathieu Boots nog. "ADO was weliswaar uitgevoetbald, maar wilde het seizoen voor de play-offs ook goed afsluiten." Via die play-offs dwongen de Hagenezen later ook nog promotie naar de eredivisie af. Voor de wedstrijd wist Volendam dat het moest winnen. Naaste concurrent RKC stond in punten gelijk, maar had een minder doelsaldo. De Waalwijkers gingen op bezoek bij laagvlieger Fortuna Sittard. "We hadden alleen bij Den Haag-uit druk", vertelt toenmalig voorzitter Henk Kras. "We moesten daar namelijk winnen, want bij een gelijkspel hadden we tekort geschoten."

Heer en meester
In de eerste helft leken de spelers in tegenstelling tot de supporters weinig last van de spanning te hebben. De basiself hadden tegen de Hagenezen het beste van het spel. De voorsprong van Volendam in de 26ste minuut was ook terecht. Boy Deul was in zijn rush door het centrum de spelers van de thuisclub te snel af. Uiteindelijk maakte Jack Tuyp, met een rollertje, het binnen de zestien in twee instanties af. Het uitvak ontplofte! "Het was zeker niet de mooiste uit mijn carrière", lachte Jack Tuijp bij het terugzien van de beelden. "Het was wel een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste moment uit mijn carrière." De supporters konden in de rust nogmaals juichen als er nieuws komt uit Waalwijk; Fortuna Sittard is via een eigen doelpunt van Wouter Gudde op voorsprong gekomen. Niets lijkt er nog mis te kunnen gaan voor Volendam! Leek…

Spanning tot de laatste seconde
In de tweede helft veranderde het spelbeeld in Den Haag compleet. De Volendammer spelers op het veld leken steeds meer last van de spanning te krijgen terwijl de Hagenezen absoluut geen zin leken te hebben in een oranje feest in het hun stadion. De supporters in het uitvak gingen massaal achter de ploeg staan, maar ook op de tribune was de spanning in alles te voelen. Toen het thuisfront via sms verkeer liet weten dat RKC Waalwijk op 2-1 was gekomen, braken de langste 10 minuten aan in het leven van menig Volendam supporter. ADO Den Haag bleef druk zetten en kreeg een aantal uitgelezen kansen om te scoren, maar vond elke keer Jeroen Verhoeven op haar weg. Toen de doelman van Volendam ook het schot van Christian Kum onschadelijk maakte, vond scheidsrechter Nijhuis het gelukkig genoeg. Een orkaan van geluid stortte zich op het veld waar Volendam zojuist kampioen was geworden, de cafés aan de Dijk in Volendam barstten bijna uit hun voegen.