Klasse Eredivisie
Plaats 17
Trainer Henk Wisman / Johan Steur
Wedstrijden Ga naar seizoenstatistieken

Terugblik

Het jeugdige FC Volendam, een team van gemiddeld 22 jaar dat vorig seizoen via de nacompetitie promoveerde, had als taak meegekregen om directe degradatie te ontlopen. De nacompetitie leek vooraf het maximaal haalbare voor de onervaren ploeg, die een jaar geleden als zesde eindigde in de Eerste Divisie. Om zijn doel te bereiken deed het bestuur van FC Volendam zijn werkwijze – een zuinig uitgavenpatroon en het inpassen van spelers uit de eigen regio of jeugdopleiding – geen geweld aan. Terwijl de concurrentie, ondanks een wankele financiële situatie (ADO, Vitesse en ADO Den Haag), wél investeerde om het Eredivisieschap veilig te stellen. FC Volendam had geleerd uit het verleden toen het een paar keer op sterven na dood was. In januari 2004 werd trainer Henk Wisman met onmiddellijke ingang ontslagen. De Amsterdamse coach moest vertrekken na voortdurende kritiek over het uitblijven van versterkingen. Wisman had in de winterstop gevraagd om vier versterkingen. Dat was tegen het zere been van de spelersgroep, die de woorden van Wisman interpreteerde als een gebrek aan vertrouwen. Ook het bestuur was bij monde van voorzitter Henk Kras niet te spreken over de publiekelijke kritiek. 'Ik heb hem er meerdere keren persoonlijk op aangesproken', vertelde hij destijds. Assistent Johan Steur nam de boel over. Zoals verwacht knokte FC Volendam het gehele seizoen tegen directe degradatie. FC Volendam begon als nummer 18 aan de laatste wedstrijd van de competitie. Door de thuis-overwinning op RBC Roosendaal (2-1) en 7-1 nederlaag van concurrent Zwolle in De Kuip ontsnapte FC Volendam aan rechtstreekse degradatie. FC Volendam plaatste zich voor de nacompetitie en na afloop werd er een klein feestje gevierd op het veld. De vreugde bleek onterecht want FC Volendam speelde een werkelijk dramatische nacompetitie. Het doek viel al na 4 nederlagen op rij en de 8e degradatie naar de Eerste Divisie was een feit.
 

Boven vlnr. Rowin van Zanen, Karim Bridji, Patrick Huisman, Cerezo Fung a Wing, Lindsay Wilson, Houssein Ouhsaine, Ronald Breinburg, Gerry Koning. Midden vlnr. André Dooijeweerd, Orlando Smeekes, Jack Tuijp, Carel Bartele, Jeroen Verhoeven, Robert van Westerop, Kees Kwakman (Ballap), Ruud Kras, Raoul Henar, Fred Elfring (keeperstrainer). Beneden vlnr. Reginald Faria, Gijs Luirink, Dion Esajas, Johan Steur (assistent-trainer), Henk Wisman (hoofdtrainer), Arie de Haan (hersteltrainer), Maurice Buijs en Brian Tevreden.


Trainer Henk Wisman werd dit seizoen ontslagen na herhaaldelijke kritiek op de kwaliteit van de spelersgroep en het beleid van de club. Na enkele waarschuwingen was de maat voor de club vol. Ondanks zijn ontslag was Wisman met 3,5 seizoen wel één van de langst zittende trainer bij FC Volendam uit de clubhistorie. Na jarenlange sportieve en financiële drama's werd met de Amsterdamse trainer de weg naar boven weer ingeslagen, met als hoogtepunt de promotie naar de Eredivisie in 2003.