Bakker, Hans

Bakker, Hans

Hans Bakker werd geboren op 21 april 1963 te Purmerend. Hij stond 7 seizoenen, tussen 1984 en 1991, onder contract bij FC Volendam. Hiervan speelde hij 5 seizoenen in de Eredivisie. Hij speelde in die periode 166 wedstrijden, waarvan 158 in de competitie. In die wedstrijden scoorde hij in totaal 5 doelpunten. Hij viel op door zijn prima sliding, kopkracht en gave traptechniek met zijn linkerbeen. Zijn vaste positie was linksback met als specialiteit het opkomen en vervolgens afleveren van een voorzet op maat.

Aan het einde van het seizoen 1990-1991 kwam er een einde aan zijn avontuur bij FC Volendam en vertrok hij voor één seizoen naar AZ. Daarna voetbalde hij nog bij de amateurs van Marken, RKAV Volendam en EVC. Op 39-jarige leeftijd moest hij noodgedwongen zijn voetbalschoenen opbergen vanwege slijtage aan zijn linkerheupgewricht.

Jeugd
Hij begon zijn voetballoopbaan op 8-jarige leeftijd bij ZOB in Zuidoost Beemster. Na 4 jaar stapte hij over naar FC Purmerend en op 15-jarige leeftijd ging hij naar de 50 meter verderop gelegen vereniging Purmersteijn. De club waar zijn vader Barend Bakker jarenlang in het eerste elftal speelde. Bij alle drie verenigingen voetbalde hij in de hoogste teams als linksbuiten. Het was pas in de A-junioren bij Purmersteijn dat hij de linksbuitenpositie verruilde voor de linkshalfpositie en later voor de linksbackpositie. Daarnaast doorliep hij als speler alle teams van het Noordhollands jeugdelftal. In zijn jonge jaren was hij, samen met zijn vader, trouw bezoeker van de thuiswedstrijden van FC Volendam. Bij oefenwedstrijden van Purmersteijn en een Purmerends gelegenheidselftal tegen FC Volendam maakte hij indruk op Simon Kistenmaker en Gerrie Mühren. Zo kwam hij in 1984 in het C-elftal (destijds het tweede elftal) van FC Volendam terecht. In begin had hij nog grote moeite om lichamelijk aan te haken en bleek het verschil met vierdeklasser Purmersteijn groot. Mede door krachttraining raakte hij aan het niveau gewend en kon hij later zijn seizoen zijn debuut maken in het eerste elftal. 

Steunpilaar
Zijn debuut in het eerste elftal maakte hij in de Eredivisie op 30 maart 1985 in de uitwedstrijd tegen Haarlem. Het Volendamse publiek moest wachten tot de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle op 14 april om kennis te maken met Hans Bakker. Helaas eindigde FC Volendam dat seizoen onder de degradatiestreep waardoor hij in het seizoen 1985-1986 in de Eerste Divisie moest starten. Vanaf dat seizoen groeide hij uit tot een belangrijke steunpilaar voor zijn ploeg. Met een flink aandeel in hoogtepunt van zijn voetbalcarriere, het kampioenschap van de Eerste Divisie in 1987. Hij miste dat seizoen geen enkele wedstrijd.
 

De tekst gaat verder onder de foto's.


7 december 1986, Volendam - Telstar (3-1). Hans Bakker schiet de 1-0 binnen. Foto Johan W. Koopmans.


30 maart 1985, Haarlem - Volendam (1-0). Eredivisie. Hans Bakker wordt achtervolgd door Nico Runderkamp (Mepper), spelend voor Haarlem. Rechts kijkt Jack Kemper toe. Foto NH Archief, Fotopersbureau De Boer.


Tegenslag
In de Eredivisiejaren daarna werd hij geconfronteerd met sterke concurrentie. Hij toonde echter een groot doorzettingsvermogen, want nooit liet hij zijn hoofd hangen. Soms zat hij op de bank, mocht hij invallen, en veroverde weer een basisplaats. In het eerste Eredivisiejaar 1987-1988 raakte hij zijn basisplaats kwijt na de komst van Jantje Mulder. In de loop van het seizoen kon hij, met name door blessures, weer geregeld aantreden in de hoofdmacht, al was het dan niet op zijn vertrouwde stek als linksachter. Met het vertrek van Jantje Mulder naar Sparta kwam deze positie weer beschikbaar. Toch gaf Leo Steegman in eerste instantie de voorkeur aan Ab Plugboer. Voor Hans Bakker betekende dat een behoorlijke tegenslag: "Eerst werd ik verwezen door de komst van Jantje Mulder naar de bank verwezen. Het was toen verschrikkelijk moeilijk om met deze beslissing genoegen te nemen. Je traint wel terwijl je weet dat je zondag toch niet mee mag doen. Vertrekt je concurrent en je bent opnieuw de klos. Dan zie je het wel eens niet meer zo zitten maar ik bleef rekenen op een nieuwe kans". Die kans kwam inderdaad en daarna speelde hij weer op regelmatige basis.

Vertrek
Aan het einde van het seizoen 1990-1991 kwam er toch een einde aan zijn avontuur bij FC Volendam. Tot zijn opluchting wilde AZ hem inlijven want er werd in dat seizoen nog weinig beroep op hem gedaan. Nadat hij na vijf wedstrijden een knieblessure opliep, werd hij daarna niet meer als basisspeler opgeroepen. Tom Sier had inmiddels zijn plaats ingenomen en kwam hij slechts sporadisch aan invalbeurten toe. "Als het even niet draaide, werd er een beroep op mij gedaan. Dat wilde ik niet nog een jaar. Ik was 28 jaar en wilde graag een basisplaats, maar die garantie konden ze mij niet geven.

Einde betaald voetbal
Toch werd AZ geen succes. Hij kwam slechts een half seizoen in actie bij de Alkmaarse club. Tot de winterstop stond hij onafgebroken in de basis. Een blessure maakte echter een einde aan alle illusies. Trainer Henk Wullems koos op dat moment voor iemand anders en hij kwam er niet meer bij. Erger nog, hij zat niet eens meer bij de wedstrijdselectie en moest vanaf de tribune toezien. Dat was voor hem het sein om het betaald voetbal vaarwel te zeggen. Hierna voetbalde hij nog tot zijn 39ste jaar bij de amateurs van Marken, RKAV Volendam en EVC. Hij bleef zich daarna inzetten voor de voetbalclub FC Volendam. Zo was hij jarenlang actief, op vrijwillig basis, als jeugdcoördinator bij FC Volendam. Het hield zich o.a. bezig met de planning van (oefen-) wedstrijden en de toernooi-organisatie voor alle jeugdteams. Tussen 2019 en 2023 was hij teammanager bij het eerste elftal van Volendam. In het dagelijks leven is hij werkzaam als Relatiebeheerder voor Assurantiën & Financieel Advies bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs.


22 november 1987, Volendam - Feijenoord (1-2). Hans Bakker in duel verwikkelt met de Feijenoorders Lars Elstrup, André Hoekstra en Jeroen Barendse.


21 september 1987, Volendam - Twente (1-3). Hans Bakker in duel met Erik van Rossum. Foto Joop Boek.


5 februari 1989, Volendam - Feijenoord (1-3). Hans Bakker in de achtervolging op René Hofman.