Boots, Mathieu

Boots, Mathieu

Mathieu Boots werd geboren op 23 juni 1976 en kwam redelijk laat in het profvoetbal. Hij speelde op zijn 24e nog bij de Hoornse amateurclub Hollandia. In de zomer van 2000 kreeg hij bij Volendam een kans in het profvoetbal. Hij debuteerde in de wedstrijd VVV - FC Volendam (1-2) op 19 augustus 2000. Na een jaar vertrok hij naar het Belgische KV Mechelen dat destijds speelde in de Tweede Klasse. KV Mechelen werd kampioen en promoveerde naar de Eerste Klasse maar hij speelde in dat jaar teleurstellend acht wedstrijden.

Japan
Aan het einde van het seizoen 2003-2004 vertrok hij naar het Japanse Yokohama FC. "Dat was fantastisch. Echt een supermooie levenservaring", vertelde hij. "Dat kwam zomaar op mijn pad en toen zijn we de uitdaging aangegaan. Op dat moment moest mijn tweede kind nog geboren worden, dus die geboorte moest ik missen helaas. Maar ik had in mijn contract laten zetten dat ik acht dagen weg mocht. Uiteindelijk was ik vlak na de geboorte aanwezig. We hebben daar twee jaar gezeten met het gezin. Een heel mooi land waar ik mij direct thuisvoelde." De taalbarrière was voor hem geen probleem. "Ik kon in die tijd wel een redelijk woordje Japans, maar dat moest ook wel. Ik had maar één Japanse collega die wat Engels kon spreken en de rest sprak alleen Japans. Je werd min of meer wel gedwongen om ook een beetje Japans te leren."

Terug naar Volendam
In januari 2005, keerde hij na 3,5 jaar te zijn weggeweest terug bij Volendam. Hij was in die periode belangrijk voor het team en speelde bijna alle wedstrijden. Het seizoen 2007-2008 eindigde voor hem in een climax. Als aanvoerder behaalde hij het kampioenschap in de Eerste Divisie. Het in ontvangst nemen van de schaal was een speciaal moment voor hem. "Ik heb er ontzettend van genoten toen ik daar even alleen stond. Dat was echt supermooi. Dat was qua voetbal zeker het hoogtepunt in mijn carrière."
 

18 april 2008, ADO Den Haag - Volendam (0-1). Mathieu Boots toont als aanvoerder de schaal als de promotie naar de Eredivisie is behaald. Foto Fred Rotgans.


Einde voetbalcarrière
Op 2 oktober 2009 in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (3-2), incasseerde hij een harde trap van Demba Traoré. Door deze actie brak hij zijn kuitbeen. De verdediger werd geopereerd in het Onze Lieve Vrouwen gasthuis in Amsterdam. Door deze blessure kwam hij maanden niet aan spelen toe. Deze blessureperiode zette hem aan het denken en hij besloot te stoppen aan het einde van het seizoen. "Als ik niet geblesseerd was geraakt dan was ik misschien wel doorgegaan. Nu heb ik de knop omgezet". Op 16 april 2010 speelde hij zijn laatste wedstrijd als profvoetballer tegen Omiworld (3-0). Hij kwam in totaal tot 197 wedstrijden voor Volendam, waarvan 172 in de competitie. Hij scoorde daarin 12 doelpunten, waarvan 9 in de competitie. Voor aanvang van de wedstrijd tegen Omniworld werd hij gehuldigd door voorzitter Henk Kras. Hij startte in de basis maar kreeg in de 82ste minuut een publiekswissel. In 2010 ging hij naar HVV Hollandia dat uitkwam in de Topklasse. Daarna ging hij een trapje lager spelen bij VV De Valken.

Na het profvoetbal stortte hij zich op maatschappelijke carrière. “Tijdens mijn voetbalcarrière ben ik blijven doorstuderen. En uiteindelijk ben ik opgeleid als accountant en belastingadviseur", vertelde hij. "Na mijn voetbalcarrière ben ik gestart bij een accountantskantoor en dat heb ik een jaar of acht gedaan. Inmiddels ben ik voor mezelf begonnen en nu doe ik mijn werk bij grote bedrijven in de buurt. Heel wat anders, maar wel ontzettend leuk en goed om weer een doel op zich te hebben."


22 maart 2009, Volendam - FC Utrecht (0-0). Foto Fred Rotgans.

21 september 2008, Volendam - FC Twente (1-2). Foto Fred Rotgans.


25 januari 2009, Volendam - ADO Den Haag (0-1). Foto Fred Rotgans.


Mathieu Boots in de achtervolging op Suriprof Jerold Promes. Op 17 mei 2008 vond de wedstrijd tegen de Suriprofs plaats. De trainer van destijds Stanley Menzo was tegelijkertijd de voorzitter van de Suriprofs. Deze wedstrijd eindigde in een 3-1-overwinning voor de Suriprofs. FC Volendam kwam in de eerste minuut op voorsprong via Jack Tuyp, maar in de tweede helft scoorden de Suriprofs drie keer, door doelpunten van Andwelé Slory, Berry Powel en Kew Jaliens. Foto ANP