Sensatie op de Wageningse Berg

1979 | Volendam amateurs zorgen voor bekerstunt

Het was zondag 2 september 1979. Terwijl het hele dorp de kermis op de dijk stond te vieren, stapten de spelers van de zondagamateurs in de bus voor een bijzondere wedstrijd. Nadat ze één jaar eerder de nationale amateurbeker voor zondagamateurs hadden gewonnen, mochten ze dit seizoen met de betaald voetbalclubs strijden om de KNVB beker. En in de eerste ronde wachtte direct een mooi affiche: Wageningen-uit. Trainer Ben Steur maakte zich van te voren geen illusies. ”Wat kunnen wij nou uitrichten tegen zo’n eerstedivisieclub?”, riep hij vooraf tegen een lokale journalist. Wageningen-trainer Frans Körver vertelde dat van onderschatting geen sprake kon zijn, want de hele week had hij zijn ploeg voorgehouden dat “deze knapen heel wat in hun mars hadden”.

De zondagamateurs waren vroeg vertrokken richting de Wageningse Berg en bij het rondkijken in de catacomben stuitten ze op het tactiekbord van de thuisclub. Daarop stond de Wageningse opstelling en allerlei opdrachten die de spelers hadden meegekregen. Waarschijnlijk was Wageningen-trainer Frans Körver het vergeten weg te halen, want de informatie bleek exact te kloppen. Vanaf het begin heersten de Volendam (rkav) amateurs op het veld en liep Wageningen achter de feiten aan. Al na 22 minuten straften Volendam (rkav) de laksheid van Wageningen af. Vanaf rand zestien knalde ex-prof Jan Plat (Taze) de een vrije trap binnen, na een kort tikje van Piet Veerman (Rus). Nog geen tien minuten later, in de 40e minuut, was het al weer prijs, toen middenvelder Harry Smal het op een lopen zette, waarna hij na een aantal tegenstanders achteloos gepasseerd te hebben, doelman Harry Suvee simpel uit liet stappen. Na nog een keer om zijn as te hebben gedraaid, tikte hij de bal naar Hans Kroon (Pedel) die beheerst scoorde. Volendam (rkav) bleef de bovenliggende partij en had gezien de kansen met 0-4 in plaats van 0-2 moeten gaan rusten. Het thuispubliek reageerde cynisch en was op de hand van de amateurs. Het floot de eigen ploeg constant uit. Ook na rust was Wageningen amper in staat om uitgespeelde kansen te creëren. Echter toen in de 76e minuut Teus van der Sluis de 1-2 scoorde uit een vrije trap van Willem Leushuis, werd het nog angstig spannend. Iedere minuut leek wel één uur te duren. Met hangen en wurgen werd de voorsprong verdedigd en over de streep getrokken. Na afloop pakte Wageningen-trainer Frans Körver de cornervlag en brak die uit kwaadheid doormidden. Radeloos over de prestatie van zijn eigen ploeg.

Eenmaal terug in Volendam hoorden de zondagamateurs dat de grote broer FC Volendam op dezelfde dag, in eigen stadion, had verloren van Cambuur (0-1) in de 1e ronde van de KNVB beker. Dat maakte de prestatie nog specialer. Vooral omdat FC Volendam later die maand ook verloor bij Wageningen, toen voor de reguliere competitie. De spelers stortten zich meteen in het feestgedruis van de Volendammer kermis in café De Kakatoe. Onder de luide klanken van het Volendammer clublied werden de zondagamateurs op de schouders door het café gedragen.

De vreugde is enorm als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Klaas Schilder (de Beer) – met handen in de lucht -, Klaas Smit – liggend- en Harry Smal beseffen dat de sensatie compleet is.