Zwarthoed, Gerrit

Zwarthoed, Gerrit

Gerrit Zwarthoed werd geboren op 14 mei 1936 in de Kathammerstraat te Volendam. Hij was een zoon van Dirk Zwarthoed en Geertje Schilder (Snert). Hij speelde met zijn jongere broer Dick Zwarthoed in het eerste elftal van Volendam. Hij was een neef van Jintje Schilder (Koles). Tussen 1955 en 1963 speelde hij als middenvelder 168 competitie- en bekerwedstrijden voor Volendam. Hij scoorde daarin tien keer. Het was een zeer karaktervolle speler, op wie Volendam vooral kon rekenen als de ploeg het moeilijk had.

Na afloop van het seizoen 1962-1963 kreeg hij, toen 27 jaar, door Volendam geen nieuw contract aangeboden. Met ploeggenoot Thijs Bond (de Kouwe) vertrok hij naar het Amsterdamse DWS, dat was gepromoveerd naar de Eredivisie. DWS had dat seizoen 1963-1964 echter een ijzersterk team en zorgde voor een sensatie door landskampioen te worden. Mede daardoor kwam hij niet verder dan het 2e elftal en bleef dit avontuur beperkt tot één seizoen.

Na één jaar DWS haalde Dick Maurer, net trainer geworden van ZFC, hem over om te gaan voetballen bij de club uit Zaandam. Door deze transfer had Tweede Divisionist ZFC, het seizoen 1964-1965, een vijftal Volendammers in dienst: naast trainer Dick Maurer, Henk Jonk (Spijker) en Harmen Veerman (de Poes) ook de gebroeders Gerrit- en Dick Zwarthoed. Hij zou vier seizoenen bij ZFC blijven en in 1968 stoppen als actief voetballer. Op vrijdag 2 oktober 2015 overleed hij op de leeftijd van 79 jaar.
 

22 november 1959, Volendam - Ajax (0-3). Eredivisie. Gerrit Zwarthoed poserend met zijn ploeggenoten voor aanvang van de wedstrijd. Links van hem Harmen Veerman (de Poes) en Jintje Schilder (Koles) en rechts van hem Dick Maurer en Dick Tol (de Knoest).


12 maart 1961, EDO - Volendam (0-2). Eerste Divisie. Gerrit Zwarthoed (rechts) ziet keeper Jaap Keizer (Aaltje) de bal uit de lucht plukken.