Woerkom van, Leen

Woerkom van, Leen

Leen van Woerkom werd geboren op 2 juli 1914 in Schiedam (Zuid-Holland). Hij was een oud-speler van het Vlaardingse Hollandiaan, die in zijn actieve loopbaan tientallen keren uitkwam in Bondsploegen en Zwaluwen-teams. Vanaf maart 1949 tot april 1958 was hij maar liefst negen seizoenen werkzaam als trainer in Volendam. Hij overleed op 26 augustus 1981 in Maassluis in Zuid-Holland, Nederland. Hij was toen 67 jaar oud.

In zijn periode als trainer van Volendam, kwam hij een aantal keren per week om te trainen vanuit zijn woonplaats Amsterdam, waar hij woonde en werkte daar als depothouder voor de NV Hollandia zuivelfabriek. Hij stopte niet alleen enorm veel tijd in de begeleiding van het eerste team maar sloofde hij zich ook uit voor de jeugd van het dorp.

Toen hij in 1950 werd benaderd om trainer te worden in Volendam was hem niet veel bekend over de voetbalclub Volendam. Begin jaren zeventig, vertelde hij terugkijkend: “In mijn eerste gesprek met voorzitter meester Mühren deelde hij mede dat ik het maar eerst met een jaarcontract moest proberen. Het is geen gemakkelijk volk en je spreekt ook niet de taal van Volendam gaf hij als reden. Toch zijn het negen jaren geworden in Volendam. Ik ben de taal volkomen gaan spreken en heb als trainer enorm leuk gewerkt, en zeer veel vrienden gemaakt. In de eerste plaats dank ik dat aan de goede bestuurders uit die tijd en ook aan het grote talent dat toen aanwezig was. Spelers als Not Koning, Thames Tol (Pier), Jaap Keizer (Aaltje) en Klaas Smit (de Kip) zouden nu ‘goud’ verdienen in deze tijd.”

Hij beschouwde de gehele Volendam periode als “een stuk van zijn leven”. Met hele primitieve middelen moest hij zich redden. “We trainden op de “Gaza-strook” een stuk zand van 30x10 meter met één enkele schijnwerper. Maar over de opkomst had ik nooit te klagen. De kampioenschappen beleven niet uit. Nog zie ik mij staan op de brandweerwagen door het vlaggende dorp toen wij in 1952 afdelingskampioen werden in de wedstrijd tegen UVV. Om nooit te vergeten!”

Begin jaren zestig trainde hij nog twee jaar de hoogste jeugd van Volendam waar hij werkte met talenten als Dick Bond (Sport), Gerrie Mühren en Jack Jonk (Bol).