Sier, Tom

Sier, Tom

Tom Sier werd geboren op 1 januari 1970 en speelde 5 seizoenen, tussen 1989 en 1994, in het eerste elftal van Volendam. In deze periode speelde hij 103 competitiewedstrijden in de Eredivisie en scoorde hij 3 doelpunten. Op 19-jarige leeftijd debuteerde hij in de wedstrijd NEC - Volendam (2-2) op 17 september 1989, waarin hij na 69 minuten werd vervangen door Jack Tol (van Aart). Zijn vaste positie was linksback. Hij was een vrij complete speler: sterk aan de bal, een goed overzicht, aanvallend ingesteld en een groot loopvermogen.  

Heerenveen
In zijn vijfde seizoen Volendam vertrok hij, op 24-jarige leeftijd, tussentijds naar Heerenveen. Bij de Friese club speelde hij in 4 seizoenen 111 wedstrijden, tussen 1994 en 1997, op het hoogste niveau. In het seizoen 1994-1995 werd hij uitgeroepen tot speler van het jaar. Ook zorgde hij in Heerenveen-dienst voor een hoogtepunt door het allereerste doelpunt in het nieuwe Abe Lenstra Stadion te scoren. Dat gebeurde in de Derby van het Noorden op 26 augustus 1994 tegen Groningen. De wedstrijd eindigde in een 2-0-overwinning voor Heerenveen.

Ajax
In de zomer van 1997 werd hij door trainer Morten Olsen voor een bedrag van 3 miljoen gulden (circa 1,4 miljoen euro) en de duur van vijf seizoenen naar Ajax gehaald. In zijn eerste seizoen kwam hij nog tot 17 optredens in de hoofdmacht van Ajax. De twee seizoenen daarna speelde hij, mede door veel blessureleed, nog maar sporadisch en kwam hij tot 7 wedstrijden. In zijn laatste seizoen 2000-2001 werd hij door trainer Co Adriaanse verbannen naar 'kleedkamer 2' samen met Jan van Halst, Aaron Winter en Richard Witschge. Dit betekende dat hij niet langer met het eerste elftal mocht trainen en moest zich bij de beloften zien fit te houden. Bovendien mocht hij met de beloftes geen wedstrijden spelen. Co Adriaanse zei hierover: "Tom Sier heeft het bij Ajax helaas niet waar kunnen maken. Hij was steeds geblesseerd. Het kan zijn dat hij pech heeft of dat het iets psychosomatisch was. Ik was destijds een zeer grote voorstander hem naar Ajax te halen, ook PSV wilde hem hebben. Bij Heerenveen was hij een zeer goede linksback. Wij houden alles bij in de computer, maar zijn rendement bij Ajax was echter zeer gering." Maar gaandeweg van het seizoen deed Co Adriaanse toch een beroep op hem. Hij kwam zo tot vijf wedstrijden in de Amsterdamse hoofdmacht. Maar aan zijn status veranderde er weinig. Voorafgaand aan het nieuwe seizoen kreeg hij te horen dat hij wederom verbannen was naar kleedkamer 2. Dat was voor hem reden om ontbinding van zijn contract, dat nog één jaar doorliep, te vragen. "Ik was het gesol met mij meer dan beu". Ajax hield lang vast aan een afkoopsom, maar zag daar uiteindelijk vanaf. Technisch directeur Leo Beenhakker: "Diverse clubs hadden belangstelling voor hem, maar daar wilde hij niet naar toe. We hebben daarom gemeend de zaak in der minne te moeten schikken." Sparta was voor hem de meest interessante keuze om weer aan voetballen toe te komen. Hij tekende daar, op 31-jarige leeftijd, een contract voor de duur van één jaar.

Einde voetbalcarrière
Maar ook bij Sparta bleef het blessureleed hem achtervolgen en mede daardoor speelde hij er maar zes wedstrijden in het seizoen 2001-2002. Begin maart kreeg hij te horen dat er na dat seizoen geen plaats voor hem was bij de Rotterdamse club. Zijn laatste wedstrijd speelde hij in het Sparta-shirt op 16 december 2001: RKC Waalwijk - Sparta (1-1). Na 14 seizoenen profvoetbal besloot hij na afloop van dat seizoen, op 32-jarige leeftijd, zijn voetbalcarrière te beëindigen. Hij speelde in totaal 249 competitiewedstrijden in de Eredivisie, waarin hij 6 doelpunten maakte.

Ondanks zijn mislukte avonturen bij Ajax en Sparta kijkt Tom Sier tevreden terug op zijn loopbaan. ,,Elk hoofdstuk is mooi", sprak hij uit. "Dus ook mijn voetbalcarrière. Nu houd ik me echter bezig met andere dingen zoals mijn kinderen. Daarnaast vind ik het heerlijk om te racefietsen en te mountainbiken." Opmerkelijk was dat direct nadat hij stopte, hij niet op zijn lauweren wilde rusten maar dat hij een eigen schildersbedrijf begon. Er zijn een aantal voorbeelden bekend van spelers, zoals Wim Jonk, Henk Veerman en Dirk Kuijt, die het schildersvak verlieten om via voetbal een goed belegde boterham te verdienen. De omgekeerde weg, zoals Tom Sier die bewandelde, komt echter zelden voor. Toch geniet hij nu, terug in de anonimiteit, dagelijks van zijn werk als schilder.
 

7 maart 1993, Volendam-Ajax (0-0). Tom Sier in duel met Sonny Silooy.


1 mei 1990, Volendam - FC Utrecht (1-0). Tom Sier sterk aan de bal.


14 december 1997, Volendam - Ajax (0-3). Tom Sier, spelend voor Ajax, verlaat het veld met achter hem Hans Bond.


10 december 2000, Feijenoord - Ajax (3-1). Tom Sier zet Paul Bosvelt de voet dwars. Foto ANP.


30 november 2000, Ajax - RKC Waalwijk (3-0). Tom Sier, in dienst van Ajax, laat Zeljko Petrovic achter zich. Foto Hans van Weel.

14 december 1997, Volendam - Ajax (0-3). Tom Sier, in dienst van Ajax, wordt onder druk gezet door Rob Matthaei.