Voetballen tegen de bevrijders

1945 | Volendam speelt wedstrijd tegen Canadezen

Op donderdag 10 mei 1945 trokken de Canadese militairen vanaf het Noordeinde, over de dijk, Volendam binnen. Zelden hadden er zoveel mensen op de dijk gestaan als op die dag. De blijdschap en dankbaarheid was enorm. Het fanfarekorps speelde vrolijke muziek, kinderen stonden te zwaaien langs de weg en jongens en meisjes probeerden allemaal een plekje te veroveren in één van de legervoertuigen. De meesten van de 170.000 Canadezen die Nederland binnenkwamen, vertrokken pas de tweede helft van 1945. Tot die tijd hadden ze nog allerlei taken bij het aanvoeren van voedsel en brandstof en het bestrijden van ziektes als tyfus en dysenterie. Toen die taken door de Nederlandse Overheid werden overgenomen, sloeg de verveling toe. Het Canadese leger probeerden hun manschappen bezig te houden in zwembaden, sportvelden, schouwburgen, bioscopen en dancings. Vanaf half juni 1945 kwamen er daarom geregeld Canadezen richting Volendam voor een paar dagen vakantie. Tijdens zo'n meerdaagse excursie voetbalden ze tegen een Volendams elftal. De uitslag was 11-0 in het voordeel van Volendam, want voor de Canadezen was voetbal een onbekende sport. 


Juni 1945, Volendam-Canadezen. Tegen de achtergrond van de huizen van de Visserstraat zitten de 11 Canadezen voor aanvang van de wedstrijd. Daarboven de Volendammers staand v.l.n.r. Scheidsrechter Jaap Veerman, Evert Smit (de Kip), Klaas Runderkamp (Mepper), Jaap Steur, Jaap Buys (Oloot), Klaas Keizer (Bakker), Piet Schilder (Bokkum), Willem Koning, Hein Schilder (Snot) en Klaas Koning (Not) en daaronder knielend v.l.n.r. Klaas Bond (Sport), Willem Koning, Jaap Keizer (Aaltje) en Jan Runderkamp (Tuf).


Spelmoment uit de wedstrijd Volendam-Canadezen in juni 1945. Er waren geen hekken meer om het veld. Al het hout was verstookt tijdens de hongerwinter.