Plat, Klaas

Plat, Klaas

Klaas Plat werd geboren op 18 december 1941 op de Volendammer dijk en kwam uit het gezin van Kees Plat (Platje) en Huibje Tuijp met 10 kinderen, bestaande uit acht meiden en twee jongens. Hij speelde in totaal 9 seizoenen voor Volendam in de jaren tussen 1963 en 1972, meestal als verdedigende middenvelder met als taak om de gevaarlijkste speler uit te schakelen. Hij was technisch niet zo sterk, maar menig tegenstander had ontzag voor hem vanwege zijn bikkelharde inzet en zijn geweldige tackle. Hij was een pure verdediger die over 'lijken' ging. Precies het type dat Volendam in die tijd nodig had, omdat het team veelal uit technische spelers bestond. Hij scoorde als betaald voetballer in totaal 4 doelpunten.

Militaire dienst
Begin jaren zestig zat hij als talentvolle jeugdspeler dicht tegen het eerste elftal aan, maar zijn oproep voor militaire dienst bij de Koninklijke Marine zette een streep door de rekening. "In mijn legertijd was de kazerne naast het veld van Excelsior. Ik vroeg daar op en dag of ik af en toe kon meetrainen om toch in vorm te blijven. Dat mocht, maar dan moest ik wel toestemming vragen aan Volendam. Tot drie keer toe heb ik daarover gebeld en zouden ze het regelen, maar Excelsior heeft nooit iets vernomen. Uiteindelijk kon ik gelukkig wel meetrainen bij een andere club in de buurt, een amateurclub. Na twee jaar gediend te hebben, kwam ik in 1963 gelukkig voor een contract in aanmerking en kon ik weer gaan werken aan mijn comeback als voetballer." De eerste jaren was dat nog veelal als invaller, maar daarna werd hij een vaste basiskracht.

Johan Cruijff
De periode 1967-1972 dat Klaas Plat een basiskracht was, viel gelijk aan de meest succesvolle periode uit de geschiedenis van Ajax. In die periode speelde Volendam in totaal 9 wedstrijden tegen Ajax, die allemaal verloren gaan. Met de name de Ajax voorhoede met spelers als Klaas Nuninga, Henk Groot, Dick van Dijk, Sjaak Swart, Piet Keizer en natuurlijk Johan Cruijff waren een plaag voor Klaas Plat en de andere Volendamse verdedigers. Vooral Johan Cruijff met zijn enorme startsnelheid, handelingssnelheid en spelinzicht, was haast niet te stoppen. Aanvoerder Klaas Zwarthoed (Vracht) uit die tijd liet zich een keer ontvallen: "Hij slalomde langs tegenstanders alsof er niet stonden en ontweek tackles van achteren alsof hij ze voorvoelde. Ik heb zo vaak gedacht, en 'nou heb ik hem', dan was hij je toch nog voorbij."

Klaas Plat bewaarde persoonlijk ook minder prettige herinneringen aan Cruijff. "Het was ten eerste een ondankbare taak om hem uit te moeten schakelen en ten tweede was hij altijd aan schelden, palingboer vóór en palingboer na. En hij kon je ook besodemieteren. Toentertijd was wisselen een stuk informeler dan het nu is. Een kwestie van de ene speler die eruit liep en de andere die het veld in kwam, zonder dat daar verder teveel aandacht aan werd besteed. Dus toen Cruijff aan mij meldde dat hij eruit ging, nam ik dat voor waar aan en hield hem niet meer in de gaten. Bleek dat ie even richting de zijkant was gelopen om mij te misleiden maar daarna gelijk weer terug, en scoorde hij ineens een doelpunt. Even later na het incident kwam ie naar me toe en gaf hij me een klopje op mijn schouder, dat dan weer wel."

Op 30 maart 1969, enkele uren voor de thuiswedstrijd tegen Ajax, werd Klaas Plat zijn zoon Marco geboren. Hij ging naar het stadion om te vertellen dat hij vader was geworden. "Trainer Ron Dellow vroeg waar mijn tas was en reageerde op mijn uitleg: 'Maar dat kind heb jij toch niet zelf op de wereld gezet?' Het bleek dat ik op het wedstrijdformulier stond en het bedoeling was dat ik zou gaan starten. Ik ben toen maar mijn tas gaan halen en kreeg tijdens de wedstrijd de felicitaties van Johan Cruijff." 
 

De tekst gaat verder onder de foto's.


30 maart 1969, Volendam - Ajax (0-2). Johan Cruijff stuit op doelman Jan Ruiter. Klaas Karregat (Blubber) komt assisteren. In het midden Klaas Plat die een aantal uren daarvoor vader was geworden. Foto Eric Koch, Anefo.


07 mei 1972, Ajax - Volendam (2-0). Klaas Plat in de achtervolging op Johan Cruijff. Op de achtergrond Arnold Mühren en Klaas Zwarthoed (Vracht). Foto Hans Peters, Anefo.


27 april 1969, Volendam - Twente (2-1), Henk Houwaart in de mangel bij Jack Hoogland (links) en Klaas Plat (rechts). Foto Ruud Hoff, ANP.


Seizoen 1966-1967, Klaas Plat betreedt het veld met voor hem Dick Tol (de Knoest) en achter hem Klaas Zwarthoed (Vracht).


Klaas Plat contra PSV-er Eef Mulders.


Zaterdag amateurs
Hij moest zijn loopbaan als betaald voetballer op 30-jarige leeftijd abrupt beëindigen, Hij kreeg aan het einde van het seizoen 1971-1972 een brief thuis met een paar regeltjes, waarin stond dat het stopte. Dit terwijl hij niet onderdeed, qua fitheid en inzet, met de aankomende jeugd. "Ik zag dat totaal niet aankomen. Het was erg plotseling. Toenmalig trainer Joep Steur probeerde mij nog te behouden, maar dat is niet gelukt." AZ lonkte daarna nog wel met een leuke aanbieding, maar hij bedankte omdat hij niet in het bezit was van een rijbewijs en daardoor het pendelen tussen Alkmaar en Volendam niet kon volbrengen. Ze wisten hem over te halen om samen met andere voormalige eerste elftalspelers verder te gaan bij het hoogste zaterdagelftal van de amateurs van Volendam. Naast het winnen van de nationale amateurbeker, wist hij in 1978 met dit team middels vier promoties op te klimmen naar eerste klasse, het hoogste amateurniveau in Nederland. Na vijf seizoenen voetballen in de eerste klasse, inmiddels dik boven de veertig, hield hij het in 1983 voor gezien. En als amateur was altijd even fanatiek als in zijn tijd als semi-prof. "In het begin was het moeilijk voor de anderen, maar later had ik toch medestanders. Ik heb altijd gezegd dat ik sport serieus benader. Geen flauwekul en winnen."


Zaterdag Amateurs, seizoen 1977-1978. Bovenste rij vlnr. Trainer Wim Keizer, Jan Leeflang, Jack Jonk (Bol), Jan Tuijp (Kitte), Siem Smit (Sol), Klaas Koning (Vais), Jaap Zwarthoed (Koffie) en grensrechter Gerrit de Boer. Onderste rij vlnr. Jan Jonk (Sjef), Klaas Plat, Jan Jonk (de Kip), Johnnie Termeij, Cees Veerman (Schutter), Wil Runderkamp en Dick Schilder.