Steur (Joep), Bruin

Steur (Joep), Bruin

Bruin Steur (Joep) werd geboren op 20 oktober 1935 in Volendam en was zelf bijna 10 jaar actief op het voetbalveld. Hij speelde jaren als aanvaller in het betaalde voetbal voor Volendam. Een verfijnd technicus was hij niet, maar meer een rauwdouwer. Hij liep op elke bal en was een goede kopper. En hij kon een doelpunt maken. In zijn actieve periode van 1955 tot 1963 kon hij niet altijd op een basisplaats rekenen omdat hij concurrentie had van de onbetwiste aanvalsleider in die jaren Dick Tol (de Knoest). Hij speelde 64 wedstrijden in het eerste elftal, waarvan 60 voor de competitie, en scoorde daarin 14 doelpunten. Toen hij 28 jaar was, kreeg hij geen contract meer in Volendam. Na uitstapjes naar KFC (één seizoen) en Haarlem (één seizoen) zette hij een punt achter zijn spelersloopbaan.

Karaktervol
Met karakter en energie ging hij vervolgens aan de slag als trainer en in het onderwijs. Hij was van oorsprong timmerman, maar werkte zich op tot gymnastiekleraar op de LTS in Edam en maakte diverse keren deel uit van de technische staf van FC Volendam. Hij behaalde in zijn vrije tijd, op basis van vooral doorzettingsvermogen, zijn trainers A-diploma en diploma als sportleraar. Hij was door zijn kwaliteiten een veelgevraagd gastdocent bij de KNVB en vele voetbalkampen, waar hij altijd blijk gaf van zijn liefde voor het jeugdvoetbal. Als trainer stond bekend om zijn passie en bezieling. Veel spelers die in hun jeugd met hem te maken hebben gehad, gaven hoog over hem op. Hij maakte duidelijk dat als je hard werkte en er voor ging, alles kon bereiken. Hij sleepte iedereen mee in zijn fanatisme. Hij liet iedereen hard werken, maar daar kreeg je wel wat voor terug. Hij ging zelf voorop in de strijd en je kon altijd bij hem terecht. Niet altijd een gemakkelijke man omdat hij hoge eisen stelde aan zichzelf en zijn omgeving. Maar de meeste jonge spelers gingen daar graag in mee.
 

4 juni 1961, Volendam - BVV (6-1). Bruin Steur (Joep) scoorde die middag drie doelpunten.


Trainersloopbaan
Zijn eerste jaren als trainer betroffen de trainingen van de junioren binnen de voetbalclub van Volendam. Na twee seizoenen kreeg hij de hoogste jeugd en het derde elftal (hoogste amateurteam in de tijd) onder zijn hoede. Met die laatste beleefde hij één van zijn grootste successen door met dit team, onder zijn leiding, Nederlands kampioen bij de amateurs te worden. Begin jaren ’70 werd hij de rechterhand van trainer Hans Croon bij het eerste elftal. Tussentijds nam hij het roer over van Croon en was vervolgens gedurende 3 seizoenen (tussen 1972-1975) de eerste verantwoordelijke voor het betaald voetbal in Volendam. Na 1975 ging hij aan de slag bij AFC’34 in Alkmaar. Daar werkte hij met veel succes getuige de vele promoties van de 4e klasse naar de 1e klasse. In 1981 keerde hij in Volendam terug, waar hij achtereenvolgens samenwerkte met Dick Maurer en Fritz Korbach. Met de laatste werkte hij mee aan de terugkeer naar de Eredivisie in 1983. In het seizoen 1993-1984 volgde hij tijdelijk Cor van der Hart op als eerste man bij FC Volendam dat toen in de Eredivisie uitkwam. Hollandia was zijn volgende amateurclub. Met de Hoornse amateurs promoveerde hij van de 3e klasse naar de 1e klasse.

Overlijden
In 1987 was hij voor het eerst werkzaam bij het ambitieuze HRC in Den Helder uitkomend in de 3e klasse. In de korte tijd dat hij daar was, maakte de club een enorme opleving door. Helaas kon hij zijn werk niet afmaken, want op zaterdag 10 oktober 1987 werd hij thuis tijdens een middagdutje getroffen door een hartaanval. Hij was op slag dood. De dan pas 51-jarige Bruin Steur (Joep) liet een vrouw en vier kinderen achter. De voetbalwereld verloor op die dag een markant persoon en een bevlogen voetbalman.


Bruin Steur (Joep) als trainer van FC Volendam in de jaren 70 en 80.


Bruin Steur (Joep) op de bank als interim-trainer tijdens het seizoen 1983-1984. Links masseur Dick Zwarthoed, elftalbegeleider Jaap Smit (Jut) en rechts reserve-keeper Jan Klouwer.


Berichtgeving over het incident op 9 september 1973, in de thuiswedstrijd tegen Eindhoven, waarbij Bruin Steur (Joep) in de clinch lag met scheidsrechter Berrevoets. Foto Rob Josselet.


Februari 1975, Bruin Steur (Joep) geeft aanwijzingen tijdens een training. Jan Plat (Taze) en Jan Zwarthoed (Tumpie) horen het aan.