Uitslag 2-1
Zondag 13 september 1959, 14:30
Eredivisie
Competitieronde 4
Scoreverloop 16. Pierre Kerkhoffs 0-1, 30. Harmen 'de Poes' Veerman 1-1, 35. Dick 'de Knoest' Tol 2 - 1
Scheidsrechter Leo Horn
Toeschouwers 17.000
Stadion Volendam Stadion
Gele kaarten Geen
Rode kaarten Geen
Volendam Jaap 'Aaltje' Keijzer, Klaas 'Blubber' Karregat, Dick Maurer, Jaap 'Snert' Kroon, Jintje 'Koles' Schilder, Gerrit Zwarthoed, Dick 'de Knoest' Tol, Johan Pelk, Jaap 'Jut' Smit, Harmen 'de Poes' Veerman, Henk 'Spijker' Jonk. Trainer: Ger Stroker
Sportclub Enschede Jan Nijhuis, Joop Odenthal, Ger Donners, Rinus Schaap, Joop Janssen, Jo Weustink, Richard Brousek, Pierre Kerkhoffs, Abe Lenstra, Arend van der Wel, Bertus van Zoeren. Trainer: Frantisek Fadrhonc
Bijzonderheden SC Enschede ondervond die dag, dat wanneer Volendam een voorsprong had dat het voor de tegenstander bijzonder moeilijk werd om daarin verandering te brengen. Na een supersnelle eerste helft slaagde Volendam erin om een 2-1 voorsprong te nemen. En na rust verdedigde de ploeg met man en macht. De strijd begon enerverend en met snelle aanvallen tastten de Volendammers de Twentse stellingen af. Dick 'de Knoest' Tol was in de eerste helft voortdurend gevaarlijk. Toch slaagde, tot ieders verrassing, SC Enschede er in het eerste doelpunt te scoren. Een hoekschop van Richard Brousek bracht de bal via Joop Janssen bij Pierre Kerkhoffs en via diens kopstoot werd het 0-1. Volendam sloeg fel terug en na een half uur stonden Dick 'de Knoest' Tol en Harmen 'de Poes' Veerman samen tegenover Jo Weustink en Jan Nijhuis. Volendam won dat gevecht want Harmen 'de Poes' Veerman kon uiteindelijk de bal in het doel werken 1-1. Dit succes gaf Volendam vleugels en toen Dick 'de Knoest' Tol een opening in de Twentse defensie zag, joeg hij op volle snelheid achter de bal aan. Alle kracht legde hij in een ver schot, maar dat stuitte af op het lichaam van Jan Nijhuis. In de rebound kreeg hij nog een kans en keihard schoot hij de bal in de uiterste hoek. Daarna beperkte Volendam zich tot verdedigen, en omdat SC Enschede bleef volharden in kort aanvalsspel gaf Volendamse verdediging geen krimp.