Jonk (de Kip), Hans

Jonk (de Kip), Hans

Hans Jonk (de Kip) werd geboren op 6 januari 1948 en is een telg uit de voetbalfamilie 'de kippen'. Net als zijn oudere broer Jan Jonk (de Kip) is hij een zoon van 'Trijn de Kip', een zus van de voetballende broers: Thoom-, Evert-, Hein- en Klaas Smit (de Kip) uit begin jaren vijftig. Hij speelde in totaal 106 wedstrijden in het eerste elftal van Volendam, waarvan 95 in de competitie. Hij maakte, in 1964 en 1965, onderdeel uit van het meest succesvolle A-juniorenteam uit de historie van de voetbalclub Volendam. Tweemaal haalde hij met dit team de finale om het Nederlands kampioenschap voor de hoogste junioren. Zijn doorbraak in het eerste elftal, in de daarop volgende jaren, bleef echter uit. Pas in het seizoen 1970-1971 kwam hij voor het eerst op een vaste plaats in het eerste elftal als centrale verdediger. Hij kreeg aan het begin van de competitie een proeftijd als amateur en er werd hem in december een contract met terugwerkende kracht aangeboden. Hij maakte daarna onderdeel uit van de selectie tot het seizoen 1973-1974, waarna hij verder ging bij de zaterdag amateurs.

Onverschrokken
Hans Jonk (de Kip) was een fysiek sterke speler die het voornamelijk van zijn inzet moest hebben. Hij speelde meestal in de mandekking en was tactisch zeer goed. Door zijn snelheid was hij de situatie vaak de baas ook als een tegenstander dacht dat hij vrije doorgang had. Hij hield van, zoals hij dat zelf noemde, een 'stevig en fel partijtje' en speelde met een complete overgave zonder enige angst. Door zijn instelling liep hij nogal eens fysieke schade op. Zo kwam hij, op 16 augustus 1972, tijdens een luchtduel in keiharde aanraking met Arend Steunenberg van Heracles. De klap kwam zo hard aan dat hij een gebroken kaak en zware hersenschudding opliep. Toen hij in de kleedkamer van zijn 'stokje' ging en ook nog eens bloed braakte, moest hij ter observatie naar het ziekenhuis. "Natuurlijk ben ik vrij hard", vertelde hij naderhand, "Eigenlijk zou me beter moeten beheersen. Maar als een tegenstander me gaat jennen, dan vlieg ik erin. Zo ben ik nu eenmaal. Wat ik wel moet afleren is het trekken aan shirtjes. Dat doe ik vaak, meestal gewoon in een reflexbeweging. Die geintjes hebben me al een aantal boekingen en -strafschoppen tegen gekost."

Incident
Door zijn temperament was hij op 22 november 1970 onderdeel van een berucht incident. Tijdens de wedstrijd ADO-Volendam liepen de gemoederen hoog op in het Zuiderpark, zowel binnen- als buiten de lijnen. In de eerste helft werd een supporter van ADO door de politie verwijderd uit het stadion omdat hij Hans Jonk (de Kip) bestookte met een bierfles. Ook beiden ploegen lieten zich niet onbetuigd via vele forse overtredingen. Scheidsrechter Berrevoets moest het spel die middag voor maar liefst 43 overtredingen onderbreken. In de tweede helft kreeg Hans Jonk (de Kip) het aan de stok met ADO-speler Wietze Couperus. Op dat moment lag het spel stil omdat scheidsrechter Berrevoets bezig was met het bestraffend toespreken van andere spelers. Het incident ontstond, nadat Couperus op de voet van de Volendammer was gaan staan, hetgeen met een schop in de kruis werd 'gecorrigeerd'. De ADO-spits achtervolgde hem vervolgens over het halve veld, gaf hem enkele klappen en kon toen pas door Klaas Plat en ploegmaat René Pas tot rust worden gemaand. Tot verbazing van iedereen werd door scheidrechter Berrevoets niemand van het veld gezonden. Zelfs geen waarschuwing omdat hij en zijn assistenten het 'niet hadden gezien'.
 

22 november 1970, ADO - Volendam (2-1). Klaas Plat en René Pas van ADO houden de woedende Wietze Couperus in bedwang. Hans Jonk (Kip) heeft het hazepad gekozen. Even tevoren waren beide spelers in een oridinair gevecht gewikkeld.


Gezichtsvermogen
Het soms bruut ingrijpen van Hans Jonk was trouwens deels te wijten aan zijn zeer slechte gezichtsvermogen. Daardoor 'timde' hij wel eens verkeerd, hetgeen voor de tegenstander nog wel onprettige gevolgen kon hebben. Bovendien beperkte het hem in zijn overzicht op het spel. Echter met een bril op de neus spelen was met instelling van hem een hachelijke zaak. "Ik heb het geprobeerd met een ziekenfondsbrilletje maar dat was niks. Ik heb ook contactlenzen geprobeerd, maar die bleven door de bolling van mijn ogen niet zitten." Omdat hij vanaf zijn juniorentijd al zo speelde en verschrikkelijk snel kon reageren, was hij desondanks in staat om zich in het betaald voetbal te handhaven.

Amateurs
Vanaf het seizoen 1974-1975 ging hij verder, samen met andere voormalige eerste elftalspelers, bij het hoogste zaterdagelftal van de amateurs van Volendam. Met dit team werd hij in 1977 kampioen in de tweede klasse. De bekerstrijd van de zaterdagteams werd eveneens gewonnen.


21 maart 1971, Volendam - Feijenoord (0-1). Hans Jonk (de Kip) zet een sliding in tegen Wim Jansen. Foto Anefo.


07 mei 1972, Ajax - Volendam (2-0). Hans Jonk (de Kip) probeert met alles wat hij heeft om Dick van Dijk af te stoppen.


Scheidsrechter Leo van der Kroft maant Hans Jonk (de Kip) tot kalmte. Aanvoerder Klaas Zwarthoed (Vracht) luistert mee.

26 september 1971, DWS-Volendam (1-0). Hans Jonk (de Kip) maakt een overtreding door aan het shirt van Gerrie Deijkers te trekken.


18 oktober 1970, Feijenoord-Volendam (3-0). Jack Jonk (Bol) in duel met Wim van Hanegem, terwijl Hans Jonk (de Kip) verantwoordelijk is voor de bewaking van Ove Kindvall. Foto Dick Coersen, ANP.