Kampioen in de amateurtijd

1952 | Huldiging in een brandweerauto

Op zondag 16 maart 1952 wijdde de Volkskrant, in die dagen nog de krant voor het katholieke volksdeel, een speciale editie voor de kampioenswedstrijd tegen UVV. Net als het seizoen daarvoor, moest Volendam naar Utrecht om de titel in de tweede klasse te bevechten. Tegen Elinkwijk ging het toen mis, maar tegen UVV pakte het deze keer beter uit. Volendam werd die dag door 1.200 meegereisde supporters aangemoedigd. In een grote colonne van touringscars waren ze die dag naar Utrecht gekomen met kloppend hart en vol goede moed.

Eerste helft
Het UVV-terrein was uitverkocht toen de bal aan het rollen werd gebracht en de thuisclub direct de aanval inzette. Zo rustig als UVV het spelletje speelde, zo zenuwachtig begonnen de Volendammers aan de wedstrijd. De UVV-ers Renger Jansen van ’t Land en Dick Overeem misten twee uitstekende kansen op de voorsprong. Tegen verhouding in kwam Volendam in de 12e minuut op voorsprong. Een verrassende aanval bracht Klaas Koning (Not) zijn eerste en meest sublieme doelpunt van die middag. Hein Smit (de Kip) plaatste de bal naar de 36-jarige linksbuiten, die schuin voor het doel stond. Met een streep verdween de bal snoeihard achter de verbaasde UVV-doelman Leen Slob (0-1). Drie minuten later was het echter Piet van Dijk die een fout van de Volendammer verdedigers afstrafte en de stand weer gelijk bracht (1-1). Nog voor rust had Volendam op voorsprong moeten komen, maar de door Klaas Smit (de Kip) genomen penalty ketste via de paal buiten het doel. UVV had echter het beste van het spel en drukte Volendam compleet in de verdediging.

Tweede helft
Na rust begreep Volendam dat het radicaal met de zenuwen moest afrekenen, wilde het die middag zegevierend van het veld stappen. Het keerpunt kwam in de 51e minuut toen de scheidsrechter opnieuw naar de stip wees als rechtsback Hennie de Rijk de bal met de hand beroert. Dit keer was het Klaas Koning (Not) die achter de bal ging staan. Zijn schot was te precies en geraffineerd om te kunnen keren door doelman Leen Slob (1-2). Volendam was niet meer te houden en de verdediging van UVV begon te kraken. In de 59e en 61e minuut gingen de lange armen van Klaas Koning (Not) in de lucht toen hij 1-3 en 1-4 liet aantekenen. In de 66e minuut nam Klaas Koning (Not) een hoekschop, voor de variatie, vanaf rechts en bereikte de schoen van Klaas Smit (de Kip). Die bedacht zich niet en de bal verdween in de uiterste hoek (1-5). Ziezo, die klus is geklaard, moet men bij Volendam hebben gedacht. Vanaf de tribunes klonk het clublied en de kransen werden reeds langs het veld geplaatst. Iets te voorbarig zo bleek want doelpunten van Wim Bakker en Renger Jansen van ’t Land bracht UVV al snel weer in de wedstrijd (3-5). Verder kwam het echter niet, toen Volendam besefte dat er weer schepje bovenop moest. Onbeschrijfelijk was de vreugde toen het eindsignaal klonk. Het veld werd bezet door een zingende en hossende massa. De spelers en trainer Leen van Woerkom werden met kransen omhangen, bloemen in de handen gedrukt en op de schouders genomen.

Intocht
Ondanks dat Volendam door storm en regen werd geteisterd, volgde om half negen s ’avonds een triomftocht door het dorp. Met bloemen en slingers omhangen, namen de spelers plaats op de nieuwe brandweerwagen. Op de verlichte dijk, met muziek voorop, werden de spelers toegejuicht door het complete dorp terwijl de vlaggen uit de woningen hingen.