Veerman, Joey

Veerman, Joey

Joey Veerman werd geboren op 19 november 1998 en groeide op in Volendam. Hij komt uit een gezin van 2 kinderen dat werd gesticht door zijn vader Richard Veerman (Klaus), in zijn vroege jaren een goede handballer, en zijn moeder Ingrid Kluessien. Hij stond in totaal 3 seizoenen bij FC Volendam onder contract waarin hij 81 wedstrijden zou spelen, waarvan 73 in de competitie. Hij maakte daarin 12 doelpunten. Sinds zijn debuut op 9 september 2016 in het eerste van FC Volendam maakte hij indruk. Het gemak waarmee hij als 17-jarige kapte en draaide, dribbelde, het spel over grote afstand verlegde en zijn ploeggenoten voorzag van passjes, riep al snel de vraag op of hij niet op een hoger niveau dan FC Volendam zou moeten spelen. Hij was de regisseur op het middenveld en werd bestempeld als het grootste Volendamse talent sinds Wim Jonk (Spijker). Zijn basistechniek was dusdanig goed dat het leek dat hij altijd meer tijd had aan de bal dan anderen. Vanwege zijn buitengewoon goede balaanname, leken tegenstanders hem amper te kunnen raken. Dat voelde zijn medespelers ook aan, waardoor ze hem voortdurend inspeelden.

Alhoewel hij alom werd geprezen om zijn voetballend vermogen, bestonden er bij geïnteresseerde clubs ook twijfels over zijn fysieke en verdedigende kwaliteiten. Om die reden zou hij 3 seizoenen in de Eerste Divisie blijven spelen. Op de laatste dag van de transferdeadline in het seizoen 2019-2020 hapte Eredivisionist Heerenveen dan toch toe en betaalde de gelimiteerde transfersom van 500.000 euro. Bij de Friese club wist hij zijn goede spel door te trekken. Hij werd in 2021 door de supporters verkozen tot speler van het jaar en bereikte de halve finale van de KNVB beker met de club. Het leverde hem in januari 2022 een transfer op naar PSV dat voor hem een transfersom van circa 6 miljoen euro betaalde.

Straatvoetballer
Straatvoetbal leverde Volendam in de jaren vijftig, zestig en zeventig een karrenvracht talent. Voetballers met een surplus aan techniek en brutaliteit. Inmiddels heeft ook in Volendam de PlayStation het gewonnen van de bal. Toch vormden Joey Veerman met zijn oud-teamgenoten uit de jeugd daarop een uitzondering. Zij leerden het voetbal nog op straat. Hij begon in de jeugd van de RKAV Volendam met o.a. dorpsgenoten Alex Plat (Worst), Jari Vlak en Marco Tol. Een talentvolle lichting waarvan een aantal ook het betaald voetbal haalden. Ze voetbalden niet alleen op het trainingsveld. "Als we om 11 uur een wedstrijd hadden, gingen we gelijk na afloop op zoek naar een veld of een Cruyff-court om verder te voetballen. Het ging gewoon zo. Als we vrij waren gingen we voetballen, ook op het schoolplein. Of dat me gevormd heeft? Ja, dat denk ik wel’’, vertelde Joey Veerman achteraf. Oud-ploeggenoot Alex Plat (Worst): "Joey stak er al op jonge leeftijd bovenuit. Aan de bal was hij toen al geweldig. Vrij draaien en dan de steekpass op de voorhoede. Maar verdedigen vond hij nog niet zo belangrijk. Zijn grootste kwaliteit is echter dat hij overal schijt aan heeft, daarom is hij zo goed. Of hij nu in een volle Kuip speelt of op een pleintje in Volendam. Hij is onverstoorbaar.’’

De tekst gaat door onder de foto's.
 

3 juni 2007, Trainer Cor Mooijer met zijn talentvolle F1-lichting (Onder 9). Boven vlnr. Marco Tol, Rens Veerman, Kevin Tol, Roy Tol, Pieter Kroon. Beneden vlnr. Jari Vlak, Alex Plat (Worst), Joey Veerman en Thomas Mooijer.


3 juni 2007, Joey Veerman (derde van rechts) viert met zijn ploeggenoten de winst op Ajax in de finale van het F1 (Onder 9) KFC Tijsterman Toernooi.


3 Maart 2017, Voor de aftrap van de wedstrijd FC Volendam-FC Dordrecht, kreeg Joey Veerman de Bronzen Stier voor het beste talent van de derde periode in de Jupiler League uitgereikt door zijn vader Richard Veerman (Klaus).


Mondig
Hij maakt van zijn hart geen moordkuil, al wordt die eigenschap (en de kritiek die soms volgt) hem niet door iedereen in dank afgenomen. Oud-ploeggenoot Alex Plat (Worst): “Joey weet heel goed wat hij zelf fout doet, Maar hij flapt het er ook uit als een ander het fout doet. Soms is dat niet leuk, maar daar moet je tegen kunnen. De eerste keer als je iets fout doet, kijkt hij je met een bepaalde blik aan, de tweede keer krijg je hem. Joey is trouwens het meest kritisch op zichzelf.’’ Joey Veerman beaamde dat zelf: “Ik benoem het gewoon als er iets fout gaat. En als ik iets verkeerd doe moeten mijn medespelers ook kritisch zijn. Ze mogen mij best wat vaker verrot schelden.’’

Verleidingen
Zijn voetbaltechnische kwaliteiten in de jeugd waren dan wel onomstreden, maar er deden verhalen de rondte dat het talent er niet voldoende voor over had om te slagen als prof. Zijn fitheid en gewicht waren in de jeugd wel een ’dingetje’. Er waren in Volendam namelijk voldoende verleidingen voor een talentvolle voetballer om te stranden. Bij het eerste elftal nam routinier Kees Kwakman (Ballap) hem daarom een beetje onder zijn hoede. Het lukte uiteindelijk om het voetbal te laten winnen van andere verleidingen.

Tegenvallers
Tegenvallers kwam hij ook tegen in zijn Volendam-tijd. Er was interesse van FC Utrecht, maar dat liep spaak. Een rechtszaak tegen zijn zaakwaarnemer volgde. In het seizoen 2018-2019 was hij door een gebroken middenvoetsbeentje ruim 4 maanden uit de roulatie. “Dat was verschrikkelijk, ik moest 10 weken in het gips. Toen ik terug kwam was ik er opnieuw ruim 4 maanden uit vanwege een knieblessure.’’ Hij was net op tijd fit om nog een paar wedstrijden met Jong FC Volendam te spelen. “Eerst wilde ik niet, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Met een elftal met veel vrienden van me uit de jeugd werden we kampioen in de Derde Divisie.’’ Op de laatste speeldag boekte Jong FC Volendam een beslissende 6-1 zege op HSC’21 en Joey Veerman scoorde twee keer.


De tekst gaat verder onder de foto's.


28 april 2017, FC Volendam - MVV (3-1). Joey Veerman drijft de bal op. Foto Fred Rotgans, FCVD


Vertegenwoordigende elftallen
Hij werd geselecteerd voor vertegenwoordigende jeugdelftallen. Hij heeft echter slechts één jeugdinterland achter zijn naam. Met Oranje O-19 speelde hij ijzersterk tegen Spanje op een toernooi in Georgië, maar ging destijds op eigen verzoek naar huis, omdat hij zich niet prettig voelde. Voor Jong Oranje bedankte hij 2 keer vanwege blessures en bleef een uitnodiging van bondscoach Erwin van der Looi voor het EK in 2021 uit. ,,Het lag niet aan Van der Looi en niet aan de andere spelers. Ik voelde me gewoon niet prettig. Dat heb ik nodig. Verder was er niets.’’

Op 18 juni 2023 debuteerde Joey Veerman in het Nederlands Elftal. Dat deed hij tijdens de strijd om het brons in de Nationals League. Hij kwam in het treffen met Italië in de 76e minuut binnen de lijnen, bij een stand van 1-3. Dankzij de assist van hem maakte Wijnaldum in de 89e minuut de 2-3. Het werd daarna nog spannend, maar daar zou het bij blijven in de Grolsche Veste, de thuishaven van FC Twente. Met het debuut van de speler van PSV had Volendam er weer een international bij. In 2015 werd bekend dat onze gemeente relatief gezien – per 10.000 inwoners – de meeste spelers voor het Nederlands elftal heeft geleverd.

Toekomst
Joey Veerman is inmiddels aan zijn 3e seizoen bij PSV bezig, sinds hij in de winter van 2022 de deur bij SC Heerenveen achter zich dichttrok. Hij groeide vervolgens als voetballer en heeft sinds zijn komst in Eindhoven een stijgende lijn te pakken. Inmiddels heeft hij een vaste plaats afgedwongen in de selectie van het Nederlands elftal en krijgt hij van bondscoach Ronald Koeman geregeld speelminuten. Hij heeft het naar eigen zeggen nog steeds prima naar zijn zin in Eindhoven, maar stiekem lonkt een buitenlands avontuur.


30 september 2023, Joey Veerman in het PSV-shirt na afloop van de wedstrijd tegen FC Volendam. Foto Fred Rotgans, FCVD