Ferreira, Walter

Ferreira, Walter

De Portugees Walter Caetano Carvalho Ferreira werd geboren op 28 februari 1942 en had als voetbalnaam Walter Ferreira. Hij kwam uit Porto Alexandre, een stad in Portugees-West-Afrika (Angola), en speelde bij voorkeur als aanvaller. Hij speelde in de seizoenen tussen 1971 en 1973 in totaal 59 wedstrijden voor Volendam, waarvan 47 in de competitie. Hij scoorde in totaal 16 doelpunten, waarvan 2 in de nacompetitie. In zijn tweede seizoen werd hij clubtopscorer met 11 treffers. Hij was de eerste buitenlandse voetballer die ooit voor de Volendam in actie kwam.

Begin carrière
Op 16-jarige leeftijd verhuisde hij van Angola naar Lissabon om daar te gaan studeren en voetballen. Hij was een product van de jeugdopleiding van de voetbalclub Sporting Lissabon, waar hij zijn loopbaan begon. Hij groeide daar uit tot jeugdinternational. Hij verliet Sporting om in 1964 bij de Portugese club Varzim te gaan voetballen. Via de Portugese clubs Sanjoanense en Belenenses, kwam hij in 1970 naar Frankrijk om aan de slag te gaan bij Red Star. Hij speelde in zijn eerste seizoen prima, maar Red Star had het destijds op financieel gebied erg moeilijk. De club vroeg daarom aan Ferreira, die de duurste speler van de club was, of hij reeds na één seizoen naar een andere club wilde. Hij ging akkoord met het verzoek en kreeg van de club twee weken vrij om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Ondanks interesse van onder meer Monaco, Sochaux en Lille wilde Ferreira in Nederland gaan voetballen.

Volendam
Hij trainde op stage mee bij het Ajax van trainer Stefan Kovács, maar de Amsterdammers hadden al twee buitenlanders onder contract en zagen in hem geen directe versterking. Via bemiddeling van Gerrie Mühren, die op dat moment bij Ajax speelde, kwam hij toen bij Volendam terecht. Hij maakte op 19 december 1971 zijn debuut in het Nederlandse betaalde voetbal in een wedstrijd tegen Sparta. Een week later was hij tegen FC Den Bosch (0-1 winst) voor het eerst trefzeker, toen hij een voorzet van Dick de Boer tot treffer promoveerde.

In zijn eerste seizoen kon hij de degradatie van Volendam naar de Eerste Divisie niet voorkomen. Het volgende seizoen 1972-1973, waarin de nacompetitie werd geïntroduceerd, leek op een sportief debacle uit te lopen, maar in de laatste periode herpakte Volendam zich. Mede dankzij Walter Ferreira werd Volendam in de vierde periode periodekampioen, waarmee deelname aan de nacompetitie een feit was. In de laatste competitiewedstrijd tegen Willem II, welke met 6-0 werd gewonnen, trof hij driemaal doel en gaf hij één assist. Ondanks een aantal zeer belangrijke doelpunten van de Portugees in de nacompetitie, miste Volendam promotie naar de Eredivisie op het nippertje.

Mysterie
In de twee seizoenen dat hij bij Volendam speelde, bleef hij voor de supporters een compleet mysterie. De ene week excellerend, en op handen gedragen, en de volgende week compleet falend en weggehoond. Na enkele weken kreeg hij dan ook al liefkozend de bijnaam “Trapindoelie”, die soms veranderde in “Trapnietindoelie”. Ook hoorde je menigmaal de supporters mopperen dat juist Volendam een donkerkleurige speler had binnengehaald die niet snel was.

 

19 december 1971, Volendam - Sparta (1-2). Walter Ferreira maakt die dag zijn debuut voor Volendam. Op de achtergrond Spartaan Charly Bosveld. Foto Joost Evers, Anefo.


30 april 1972, Volendam - Den Bosch (0-1). Walter Ferreira is gevaarlijk maar de bal zal voorlangs gaan. Op de achtergrond Jan Smit (Pitjes). Foto Punt, Nationaal Archief.


20 mei 1973, Volendam - Willem II (6-0). Walter Ferreira scoort één van zijn drie doelpunten die dag. Op de achtergrond Jack Hoogland. Foto Rob Mieremet, Anefo.


Vertrek
Walter Ferreira, die ook de bijnaam zwarte paling had als tegenhanger van zijn landgenoot Eusébio (zwarte parel), had gemengde gevoelens over zijn verblijf bij Volendam. Hij bewonderde het niveau van het Nederlandse voetbal en had zijn carrière graag bij Volendam beëindigd. Maar het feit dat hij weinig contact had met medespelers door zijn taalbarrière en dat hij destijds de enige full-prof was, waren aanleiding om de club te verlaten. Na 2 seizoenen bij Volendam, speelde hij tussen 1973 en 1977 op huurbasis nog bij FC Antwerp, Willem II, Racing Genk en het Duitse Wuppertaler. Hierop keerde hij definitief terug naar Portugal, waar hij in 1981 zijn spelerscarrière afsloot. Vanaf 1982 bekleedde hij meerdere functies bij Vitória Guimares. Hij overleed plotseling op 10 september 2006. Hij werd slechts 64 jaar.


1973, Walter Ferreira na een publiekswissel. Foto Piet van der Klooster, VI.

1972, Walter Ferreira schudt de hand van Eusebio. Foto Bert Verhoeff, Anefo.