Tuijp, Jack

Tuijp, Jack

Jack Tuijp werd geboren op 23 augustus 1983 en speelde 350 competitiewedstrijden voor Volendam in de seizoenen tussen 2002 en 2017. Hij scoorde daarin 161 doelpunten, en daarmee neemt hij de tweede plaats in op de ranglijst van topscorers allertijden voor Volendam, na Dick Tol (de Knoest). Hij debuteerde op 8 november 2002, thuis tegen Fortuna Sittard, in het betaalde voetbal. Hij werd drie keer topscorer van de Eerste divisie.

Cultheld
Jack Tuijp had het echte pure afmaken als een talent meegekregen. Maar daarnaast kon hij doelpunten voorbereiden, was technisch onderlegd en kon links en rechts uit de voeten. Hij was echter ook te typeren als: flegmatiek. Hij had een bepaalde manier van gemakzucht zowel buiten- als binnen het veld. “Het is ook hoe je zelf in elkaar steekt. Als wij met Volendam een wedstrijd verloren, dan zat ik niet twee dagen chagrijnig in de bank. Je kunt je afvragen wat goed is. Het was niet dat het me niet interesseerde, ik won liever maar ik kon alles goed gescheiden houden. Eenmaal in huis, dan ging het leven verder.” Onomstreden was Jack Tuijp daarom eigenlijk nooit. Echter hij koppelde die gemakzucht wel aan het gogme om te weten waar je moest staan en lopen om te scoren. Altijd sluw en slim gepositioneerd. Hij zorgde voor vele fraaie momenten. Talloze doelpunten van een cultheld, zonder eigenaardige trekjes, ego of tatoeages. Gewoon puur en 'grappend en grollend' in zijn gehele voetballeven. Hij kon het nooit laten om klagend (met een lach) zijn trainer uit te dagen: "Met dit slechte weer moet je kort trainen, he","Een korte warming-up is stukken beter, he", "De oudjes doen een serie sprintjes minder, he". 

Snelheid
Als een eigenschap van een Jack Tuijp als een rode draad door zijn carrière liep, dan was het snelheid. Of juist een gebrek daaraan. Hij vertelde daarover: ”Of ik daar op jonge leeftijd iets aan had kunnen doen? Ik ben niet zo van het terugkijken. Maar looptraining om je snelheid te verbeteren, daar moet je dan al van kinds af aan mee beginnen. Op je twintigste beginnen, dat is te laat. Dan is jouw manier van lopen al ontwikkeld. Het enige wat ik zeker weet is dat de term snelheid mij verschrikkelijk vaak dwars heeft gezeten. Op allerlei manieren. Met clubs die overwegen jou aan te trekken, maar dan toch voor een ander kiezen. Trainers die je daarom niet opstellen. Als ik er eens naast kwam te staan, dan hoefde ik op een gegeven moment niet meer om de reden te vragen, want dan kreeg ik toch wel te horen: we willen met snelheid voorin spelen.” "Ik heb ook veel spelers bij Volendam binnen zien komen, die eigenlijk maar één kwaliteit hadden: snelheid. Maar de bal van a naar b spelen, hadden ze meer moeite mee. Of het spel snappen. Ik zeg wel eens gekscherend: als je in de Eerste Divisie speelt, ben je óf snel óf je kunt voetballen, want als je alle twee hebt, dan speel je wel in de Eredivisie.”

Uitstapjes
Na twee seizoenen vertrok hij in 2004 voor een bedrag van circa 800.000 euro naar Groningen. Hier speelde hij in zijn eerste seizoen elf competitiewedstrijden, voornamelijk invalbeurten, waarna de club hem de daaropvolgende twee seizoenen verhuurde aan zijn oude club. Hierna contracteerde Volendam de aanvaller op vaste basis. Hij groeide uit tot een vaste waarde in het elftal en werd driemaal topscorer van de Eerste Divisie in die periode.

In de zomer van 2013 vertrok hij naar het buitenland om bij Ferencváros uit Hongarije te spelen, uitkomend op het hoogste niveau. "Die club voldeed aan het beeld dat ik had: aanvallend voetbal, hoog op de ranglijst, spelen op helft van tegenstander, een goed contract, grote club en goed bereikbaar voor familie. Het liep even anders.” Nadat de Nederlandse trainer Ricardo Moniz in december door de club werd ontslagen speelde hij geen enkele wedstrijd meer. Hij kwijnde geenszins weg in zijn appartement in het bijzondere Boedapest, maar voelde zich geen voetballer meer en werd uiteindelijk na enige tijd uit dat lijden verlost door Helmond Sport. "Toen het daar begon te draaien, scheurde ik mijn hamstring, dat was kloten. Dan kom je terug en dan gaan ze vanaf februari - misschien wel begrijpelijk - verder met jongens voor de toekomst. Was ik er klaar mee. Dat is misschien fout om te denken, maar als je er op de training zestig inschiet en vervolgens lekker elke week op het bankje plaats mag nemen, dat is frustrerend. Waar doe ik het dan voor? Zit je daar in een appartementje in Brabant, terwijl je vrouw en kind in Volendam zitten.”

Einde carriëre
In de zomer van 2015 keerde Tuijp samen met Kees Kwakman terug bij Volendam. Na twee seizoenen werd zijn aflopende contract door Volendam niet verlengd, waarop hij eind mei 2017 bij ASV De Dijk tekende, dat het voorgaande seizoen was gepromoveerd naar de Tweede Divisie. In januari 2018 beëindigde hij per direct zijn voetballoopbaan vanwege onrust rondom de club.


Zijn doelpuntenoverzicht

Seizoen Klasse Wedstrijden Doelpunten Topscorer
2002-03 Eerste Divisie 18 7  
2003-04 Eredivisie 28 7  
2005-06 Eerste Divisie 33 15  
2006-07 Eerste Divisie 30 10  
2007-08 Eerste Divisie 35 26 Eerste Divisie
2008-09 Eredivisie 25 6  
2009-10 Eerste Divisie 38 17  
2010-11 Eerste Divisie 29 9  
2011-12 Eerste Divisie 29 20 Eerste Divisie
2012-13 Eerste Divisie 31 27 Eerste Divisie
2015-16 Eerste Divisie 24 8  
2016-17 Eerste Divisie 30 9  
    350 161  
         
2004-05 FC Groningen 11 0  
2013-14 Ferencvaros 7 1  
2014-15 Helmond Sport 25 6  

18 april 2008, ADO Den Haag-Volendam (0-1). Jack Tuijp scoort in de kampioenswedstrijd, zoals hij het zelf verwoordde: "Niet de mooiste, maar wel de belangrijkste uit mijn carriere." Foto Fred Rotgans.

18 april 2008, ADO Den Haag-Volendam (0-1). Jack Tuijp loopt, in de kampioenswedstrijd, juichend weg nadat hij de 0-1 heeft gescoord. Abdelhali Chaiat en Rowin van Zanen vieren het feestje mee. Foto Fred Rotgans.


18 april 2008, Jeroen Verhoeven, Jack Tuijp en Aaron Meijers tonen de kampioenschaal op de Heen en Weer 9. Foto Fred Rotgans.


12 november 2008, Bekerduel Volendam - Ajax (1-0). Jack Tuijp wordt achtervolgt door Jan Vertonghen. Foto Fred Rotgans.

12 november 2008, Bekerduel Volendam - Ajax (1-0). Jack Tuijp verschalkt Kenneth Vermeer met een stift. Foto Fred Rotgans.


28 oktober 2008, AZ - Volendam (3-0). Jack Tuijp in duel met Stijn Schaars. Foto Fred Rotgans.