Eerste pushball wedstrijd

1927 | Hoge verwachtingen maar triest einde

Op 12 september 1927 was Volendam plaats van handeling voor een uniek moment in de vaderlandse sportgeschiedenis. De eerste ‘pushball’ wedstrijd van het land vond plaats op het Volendamse voetbalterrein 'In de Meer' alwaar de plaatselijke teams van Edam en Volendam het tegen elkaar opnamen.

Vanwege voortdurende problemen om aan de huur van voetbalterrein te kunnen voldoen, had de club behoefte aan extra inkomsten. Men dacht een middel te hebben gevonden om uit financiële problemen te komen. De pushball, een monster van bijna twee meter hoog. Bij pushball duwen de spelers een 2 meter hoge bal bestaande uit 8 huiden vooruit om deze achter de doellijn van de tegenstanders te krijgen. Pushball is in 1891 in de Verenigde Staten ontstaan en wordt nu nog steeds op enkele Amerikaanse Universiteiten gespeeld. Maar ook het Amerikaanse leger gebruikt deze balsport al decennia voor conditietraining en teambuilding bij hun cadetten.

Het gevaarte werd in Engeland aangekocht voor 600 gulden (circa 275 Euro). De reclame van Bertels Kunstkorrels op de bal bracht 300 gulden (circa 136 Euro) op. De wedstrijd trok veel bekijks, er werden zelfs veerboten vanuit Amsterdam ingezet. Het polygoon journaal besteedde er ook aandacht aan. De Volendammers bleken de betere: Edam werd met 12-2 verslagen. Het pushballen als spel bleek echter zwaar tegen te vallen. Na enige wedstrijden kwam er een triest einde door ontploffing van de bal. Financieel was de club er niet veel wijzer van geworden.