Uitslag 4-0
Zondag 1 oktober 1978, 14:30
Eredivisie
Competitieronde 8

Scoreverloop 23. Kees 'Keje' Molenaar 1-0 (penalty), 25. Dick Helling 2-0, 66. Dick 'Sport' Bond 3-0, 89. Wim 'Ballap' Kwakman 4-0
Scheidsrechter Bart Ram
Toeschouwers 4.000
Stadion Volendam Stadion
Gele kaarten Geen
Rode kaarten Geen
FC Volendam Frans Hoek, Theo Vonk, Kees Guyt, Fred André, Kees 'Keje' Molenaar, Dick Helling (46. Jaap Visser), Klaas 'Puk' Tuyp, Frank Kramer, Dick 'Sport' Bond, Paul Bijvank, Klaas 'Ket' Kwakman (67. Wim 'Ballap' Kwakman). Trainer: Jan Mak
Haarlem Rob Boersma, Piet Huyg, Eef Melgers, Chris Verkaik, Ruud Helder (46. Douglas George), Wim Balm (61. Cees de Vries), Abe van den Ban, Dick Beek, Joop Böckling, Rob de Kip, Danny Lensen. Trainer: Barry Hughes
Bijzonderheden Bij FC Volendam maakte de 37-jarige Fred André zijn rentree, een noodgreep van trainer Jan Mak die met blessureproblemen geconfronteerd was. Het inzetten van de veteraan bleek een regelrechte voltreffer. Fred André zorgde voor de broodnodige rust in de Volendamse defensie die in de voorafgaande wedstrijden 13 doelpunten had moeten incasseren. FC Volendam werkte hard, legde fraaie combinaties op de mat en had eindelijk in Dick 'Sport' Bond weer eens een echte spelmaker. Hij strooide vanaf het middenveld met bruikbaar materiaal en had in met name Klaas 'Puk' Tuijp een uitstekende secondant. Nadat Haarlem via enkele plaagstootjes de Volendam-defensie op de proef had gesteld, volgde in de 23e minuut de eerste treffer voor FC Volendam. Frank Kramer snelde door de Haarlem-afweer en werd binnen de 16 meter lijnen onreglementair door doelman Rob Boersma gestuit. De goed leidende Bart Ram deponeerde de bal op de stip, waarna Kees 'Keje Molenaar scoorde: 1-0. Drie minuten later kon Volendam zich voorlopig veilig wanen, toen een hoekschop van Paul Bijvank door Dick Helling ineens werd ingeschoten: 2-0. Pas in de 65e minuut werd het 3-0, toen Kees 'Keje' Molenaar invaller Jaap Visser aanspeelde, waarna Dick 'Sport' Bond met een schot via de binnenkant van de paal voor een doelpunt zorgde. Haarlem moest lijdzaam toezien, hoe Wim 'Ballap' Kwakman in de 89e minuut een solo van Paul Bijvank afrondde: 4-0.