Veerman, Henk

Veerman, Henk

Henk Veerman werd geboren op 26 februari 1991 en speelde 46 competitiewedstrijden voor Volendam in de seizoenen tussen 2012 en 2015, waarin hij 22 keer scoorde. Hij werd door de proftak in 2012 weggeplukt bij amateurs van Volendam. Hij begon in het beloftenteam en debuteerde op 3 augustus 2013 tijdens een gewonnen uitwedstrijd tegen Almere City FC in het betaald voetbal. Mede als gevolg van het vertrek van Robert Mühren naar AZ, brak hij in het seizoen 2014-2015 definitief door als spits. Hij toonde zich een ware doelpuntenmachine, want zestien doelpunten maakte hij in de eerste seizoenhelft. Dat wekte interesse van andere clubs. In de winterstop 2015 vertrok hij bij Volendam om bij Eredivionist Heerenveen te gaan voetballen. Op de vraag waarom scoren hem zo gemakkelijk af ging, beweerde hij destijds: "Ik zie het spelletje anders dan de meeste mensen. Ik heb wel een beetje een rare kijk op voetbal. Ik zie overal ruimtes. Ik weet precies in welke gaten ik moet lopen in de verdediging van de tegenstander. Dat is mijn voordeel." Daarnaast had hij nog een voordeel: hij was, zeker voor zijn lengte, ontzettend snel.

Dood spoor
Henk Veerman doorliep een opvallende carrière, want in de zomer van 2009 was deze op een dood spoor belandt. De dan 18-jarige Henk Veerman meldde zich met zijn sporttas over zijn schouder bij de zondagtak van de Volendam amateurs. Of hij mocht meetrainen bij het team dat in de Vierde Klasse speelde. Ronald Dooijeweerd, de trainer van destijds, had de naam Henk Veerman al op lijstjes voorbij zien komen, als potentiële speler voor zijn selectie, maar ook als een probleemgeval en een praatjesmaker. “Zowel bij de zaterdagafdeling als bij de A-junioren was hij eigenlijk niet meer welkom”, aldus Dooijeweerd. “Er restte hem eigenlijk niks anders dan stoppen of bij de zondag komen spelen. ‘Niet doen, die jongen zorgt voor onrust’, werd ook mij verteld. Henk Veerman vertelde daarover zelf: "Ik werd gezien als probleemkind. Maar dat was ik niet. Ik zei gewoon wat anderen dachten. Binnen een groep spelers leeft op een gegeven moment iets, alleen er zijn er maar een paar die iets durven te zeggen. En dat zijn altijd dezelfde. Dus dan krijg je al snel een slechte naam en wordt je gezien als 'probleemkind'.” Zo werd de talentvolle Henk, op 15-jarige leeftijd, weggestuurd uit de jeugdopleiding van Volendam. Hij herinnert zich: "Mijn trainer van destijds vond, tijdens mijn evaluatiegesprek, dat ik achterliep in mijn ontwikkeling. Maar dat vond ik eigenlijk ook van hem. Dat heb ik hem dus verteld. En ja, dan word je weggestuurd.”

Ronald Dooijeweerd vroeg bedenktijd maar uiteindelijk belde hij, met positief nieuws."Ik ging er eigenlijk al van uit dat ik moest stoppen met voetbal. Maar Ronald wilde het wel met me proberen.” Ronald Dooijeweerd: “In het begin kreeg ik niet het idee de verlosser te hebben binnengehaald. Hij oogde laks, hautain, flegmatiek. Ik zag wel dat hij kwaliteiten had en met zijn inzet was op zich niks mis. Ik zette hem centraal achterin, zijn positie, en dat deed hij goed. Hij beschikte over een goede lange pass, een geweldig schot, was snel, had inzicht en was sterk in de duels. Als hij aan een rush begon, was hij niet te stuiten, liep hij zomaar tegenstanders voorbij.”

Van verdediger tot aanvaller
Ruim een jaar bleef Henk Veerman de centrale verdediger van de zondagtak van de Volendam amateurs. Het team promoveerde in het eerste jaar onder Dooijeweerd van de vierde naar de derde klasse. Echt tevreden was Henk Veerman nog niet. Hij beklaagde zich wel eens over het gebrek aan scorend vermogen van zijn teamgenoten. “Hij kreeg de kapsones uit zijn jeugd een beetje terug,” aldus Ronald Dooijeweerd. “Hij zag zijn teamgenoten kansen missen en dacht het zelf als aanvaller beter te kunnen. Het liep goed, dus ik zag er aanvankelijke de noodzaak niet van in.” Hij bleef centrale verdediger tot 3 oktober 2010. Voor het duel met Schagen raakte rechtsbuiten Frank Karregat in de warming-up geblesseerd en Rondald Dooijeweerd had als reserves alleen verdedigers tot zijn beschikking. Hij besloot Veerman in te zetten als rechtsbuiten en daar kreeg hij geen spijt van. “Hij maakte vier doelpunten en de een nog mooier dan de ander. Toen was Henk los en liet ik hem daar staan. Hij ging nog veel meer scoren en daar zaten prachtige goals bij. Ik herinner me een duel waarbij hij bij een 0-0 stand vlak voor tijd scoorde met een stift van dertig meter.”

Traumatische gebeurtenis
Een gebeurtenis die van grote invloed is geweest op zijn verdere carrière is de zelfmoord van zijn beste vriend Jan Schilder. „Hij had altijd een mening, ook op het voetbalveld. Dat botste met trainers en zodoende viel zijn droom om prof te worden in duigen. Daar zat-ie mee. Daar had ik het over met zijn vader Kees. Die zei: ‘Het zat in zijn kop, dat Jan geen prof meer kon worden. Toen zei ik: ‘Onzin, dat kan zelfs ik nog redden, dus hij kon het ook’.” Maar ik speelde bij de zondagamateurs en hij zei: ‘Dat red je nooit’. Toen heb ik Kees beloofd om een serieuze poging te gaan wagen.” Dat bleken geen loze woorden. 

Zaterdagamateurs
Henk Veerman trainde in de loop van dat seizoen op maandag op proef mee bij de zaterdagsectie van de Volendam amateurs, uitkomend in de hoofdklasse, het vlaggenschip van de vereniging, waar Berry Smit toen trainer was. Edwin Keizer was destijds trainer van Marken en wilde hem graag naar het voormalig eiland halen. “Bij de zaterdagamateurs van Volendam werd hijeigenlijk niet goed genoeg bevonden en ik had hem gevraagd bij Marken te komen voetballen,” aldus Edwin Keizer. “Dat wilde hij wel. Daarover hadden we eigenlijk al overeenstemming. Maar begin april werd bekend dat Berry Smit naar de proftak van Volendam vertrok en ik ging aan de slag bij de zaterdag van de Volendam amateurs.” “Toen zei Henk tegen me: Trainer, wat doen we nu?”, vervolgde Edwin Keizer. “Ik wil je hebben, zei ik, ook bij de Volendam amateurs. Aangezien ik alleen met hem een akkoord had en Marken nog nergens van wist, kon dat en de technische commissie ging ook akkoord. Ik kreeg van de clubleiding de opdracht om met drie spitsen te spelen en had met Henk eigenlijk maar één rechtsbuiten. We hadden die zomer te maken met een behoorlijke leegloop. Ik had al een centrumspits, Jan Smit (Pitjes), die alleen als centrumspits goed kon functioneren en daarom zette ik Henk neer als een valse rechtsbuiten. Die samenwerking liep goed. Die spits liet zich inzakken en vervolgens kwam de dieptepass op Henk. Met tien doelpunten werd hij dat seizoen clubtopscorer.”

Henk Veerman, namens de Volendam zondagamateurs, tegen Spartanen op 5 februari 2011. Foto Iwan Lautenschutz.


Henk Veerman, namens de Volendam zaterdagamateurs, maakt de 1-0 tegen Zwaluwen'30 op 28 januari 2012. Foto Iwan Lautenschutz.


Betaald voetbal
Als rechtsbuiten trok Henk Veerman de aandacht van de profsectie van Volendam en ook van andere amateurclubs. Hij koos voor een overgang naar Jong Volendam. Na een jaar als topscorer van Jong Volendam en een daaropvolgend seizoen van vooral invalbeurten bij het eerste leek Veerman vorig jaar terug te keren naar de amateurs. Hij was rond met FC Lienden. Tot de voorlaatste wedstrijd had hij nog maar twee goals achter zijn naam staan. Na vier goals in tien minuten tegen Achilles '29 kreeg hij echter toch een contract bij Volendam. In de eerste helft van dit seizoen brak hij mede als gevolg van het vertrek van Robert Mühren naar AZ definitief door, als spits. Zestien doelpunten maakte hij en als beloning volgde in januari 2015 een transfer naar Heerenveen. Met twee korte invalbeurten en een goal tegen Zwolle maakte Veerman indruk en stal hij de harten van het Friese publiek. Echter in Friesland moet de lange spits het vooral doen met invalbeurten. In 95 wedstrijden scoorde Henk Veerman 17 keer. In het seizoen 2018-2019 vervolgde Henk Veerman zijn loopbaan bij het Duitse St. Pauli. De club uit de Tweede Bundesliga nam de spits over van Heerenveen.

Terug naar Heerenveen
In augustus 2020 werd bekend dat de 29-jarige spits, na 2 jaar St. Pauli, weer terug keerde naar Heerenveen. SC Heerenveen troefde een groot aantal geïnteresseerde clubs af. Met elf doelpunten in de Tweede Bundesliga lag Henk Veerman goed in de markt. Clubs uit Duitsland en Engeland aasden op zijn handtekening, maar de aanvaller wilde per se terug naar Nederland om dichter bij zijn familie te kunnen zijn. SC Heerenveen kwam met het beste verhaal en Veerman zelf heeft de ambitie om een bepalende speler te gaan worden in Friesland. Hij tekende een contract tot medio 2023 en was dat seizoen ploeggenoot van de Joey Veerman, die tussen 2015 en 2019 voor Volendam speelde.


21 april 2014, Volendam - Achilles'29 (5-1). Henk Veerman velt, als invaller, Achilles'29 met vier doelpunten. Foto Fred Rotgans.


28 september 2014, Volendam - MVV (3-0). Henk Veerman scoort. Foto NIVO.