Uitslag 5-2
Zondag 29 januari 1979, 14:30
Eredivisie
Competitieronde 22
Scoreverloop 23. Kees 'Pier' Tol 0-1, 27. Henk van Leeuwen 1-1, 67. Frank Kramer 1-2, 71. Henk van Leeuwen 2-2, 76. Henk van Leeuwen 3-2, 88. Lex Schoenmaker 4-2, 82. Martin Jol 5-2
Scheidsrechter Henk van Dijken
Toeschouwers 5.138
Stadion Het Zuiderpark, Den Haag
Gele kaarten Geen
Rode kaarten Geen
FC Den Haag Hans Galjé, Martin Jol, Simon van Vliet, Rob Ouwehand, Cees Tempelaar, Romeo Zondervan, Roger Albertsen (46. Joop Korevaar), Aad Kila, Henk van Leeuwen, Lex Schoenmaker, Oeki Hoekema. Trainer: Anton Malatinsky
FC Volendam Frans Hoek (66. Jan Hoogland), Kees 'Keje' Molenaar, Kees Guyt, Jaap 'Suikere' Jonk, John van Wensveen, Jaap Braan, Fred André (62. Jan 'Billy' Bond),  Wim 'Ballap' Kwakman, Frank Kramer, Dick 'Sport' Bond, Kees 'Pier' Tol. Trainer: Jan Mak
Bijzonderheden Het werd een aantrekkelijke wedstrijd, want FC Volendam wenste zich niet in te graven voor het eigen doel en constant bleef voetballen. Het kwam zelfs twee keer op een voorsprong. Kees 'Pier' Tol opende de score in de 23e minuut, nadat de thuisclub bij enkele reële mogelijkheden de uitstekende doelman Frans Hoek op zijn weg had gevonden. Maar toen de Haagse verdediging slecht ingreep bij een solo van Jaap Braan, had Kees 'Pier' Tol geen moeite met de bal die voor zijn voeten kwam: 0-1. Vier minuten later bracht Henk van Leeuwen met zijn eerste doelpunt de verhouding in het veld ook in de score wat meer tot uiting. Uit een voorzet van Martin Jol kopte Lex Schoenmaker de bal voor de voeten van de Haagse spits, die de bal vol op de schoen nam: 1-1. FC Den Haag-speler Roger Albertsen moest vlak voor rust geblesseerd het veld verlaten met, naar later bleek, symptomen van een gescheurde meniscus. Dik twintig minuten na rust zorgde Frank Kramer opnieuw voor een voorsprong van FC Volendam. Een fout van Rob Ouwehand stelde hem In staat alleen op doelman Hans Galjé af te gaan en vanuit een moeilijke hoek was het raak: 1-2. De pret zou voor FC Volendam echter niet lang duren. Doelman Frans Hoek moest zich met een enkelblessure en tegenzin laten vervangen door Jan Hoogland. Deze stond nog nauwelijks in het doel of hij kon de bal uit het net halen. Hoewel de grensrechter vlagde voor buitenspel, mocht Henk van Leeuwen van arbiter Henk van Dijken toch scoren: 2-2. Henk van Leeuwen werd echter geenszins gestoord door een gevoel van medelijden voor de tegenstander, want hij maakte snel daarna zijn mooiste treffer, een kopbal in de verste hoek: 3-2. Het pleit voor de Volendammers dat zij na een zo snel getorpedeerde voorsprong bleven aanvallen. Alle aspiraties werden echter de grond in geboord door treffers van Lex Schoenmaker en Martin Jol, die in de laatste minuten de 5-2 stand op het scorebord van het Zuiderpark brachten.

Lex Schoenmaker tikt de bal langs invaller-doelman Jan Hoogland en zorgt voor 4-2.