Plugboer, Ab

Plugboer, Ab

Ab Plugboer werd geboren op 26 maart 1964 in Edam en speelde in totaal 9 seizoenen voor Volendam in de jaren tussen 1984-1989 en 1995-1998. In die periode speelde hij 193 competitiewedstrijden en scoorde hij 12 doelpunten. Hij stond bekend om zijn prachtige techniek en speelde afwisselend links op het middenveld of in de verdediging. Hij begon al op zeer jonge leeftijd met voetballen op straat en werd op 7-jarige leeftijd lid van de Edamse voetbalclub EVC. "De straat heeft mij gevormd, want daar leer je alle facetten van het voetbal, Je moest steeds voor jezelf opkomen en keuzes maken. En daarbij had ik vanaf het eerste begin de drive en de wil om te slagen als voetballer." In 1983 werd hij benaderd door Ben Steur, namens Volendam, om aan te sluiten bij het reserveteam van Volendam. In het begin had hij grote moeite om aan te haken op het hogere niveau en moest hij iedere training op de toppen van zijn tenen lopen. Na een aantal maanden was hij echter geacclimatiseerd en kon hij wachten op het moment dat hij zijn debuut in de hoofdmacht mocht maken.

Debuut
Simon Kistemaker had in januari 1984 de opdracht gekregen om Volendam in de Eredivisie te houden, toen trainer Cor van der Hart was weggestuurd en tijdelijk was opgevolgd door interim-trainer Bruin Steur (Joep). "Om te kunnen overleven, had ik nieuw bloed nodig en daarom haalde ik Ab Plugboer en Nico Runderkamp erbij, twee hongerige talenten van negentien." Op 26 februari 1984 maakte Plugboer zijn debuut in het eerste elftal van Volendam tegen PSV, die met 1-0 verloren ging. In 73e minuut viel hij in voor Jaap Jonk (Suikere). Ondanks dit verlies, lukte het Volendam toch om in de tweede helft van de competitie genoeg punten te vergaren en behouden te blijven voor de Eredivisie. Ab Plugboer had daarin een grote bijdrage en werd een basisspeler voor de daarop volgende jaren.

Vertrek en terugkeer
Na zes seizoenen Volendam vond hij het tijd voor vertrek. Hij tekende bij SVV waarmee hij kampioen werd van de Eerste Divisie onder leiding van trainer Dick Advocaat. Hij verhuisde overigens niet naar Schiedam, maar bleef in Volendam wonen. Na één seizoen vertrok hij alweer en tekende hij in 1990 bij Utrecht. Daar speelde hij vijf en half seizoen. In de winterstop van het seizoen 1995-1996 keerde hij terug bij Volendam, waar hij in het seizoen 1997-1998 zijn loopbaan besloot. In totaal speelde hij 388 competitiewedstrijden in het betaalde voetbal waarin hij 25 doelpunten maakte. Hij speelde daarna nog bij de amateurs van SV Huizen en FC Omniworld in de Hoofdklasse.

Trainer
Bij Omniworld begon hij in 2001 ook met trainen geven. Hij werd toen aangesteld als hoofdtrainer en beëindigde zijn spelersloopbaan. In 2004 keerde hij terug in de jeugdopleiding van Volendam. Eerst bij de jeugd O19 en de beloften om vervolgens in het seizoen 2006-2007 assistent-trainer te worden. Het hoogtepunt was het kampioenschap in de Eerste Divisie in het seizoen 2007-2008 samen met Stanley Menzo. Na het vertrek van hoofdcoach Edward Sturing in februari 2010 werd Ab Plugboer van het eerste elftal afgehaald. In dezelfde maand slaagde hij voor het diploma Coach Betaald Voetbal. Hij nam zijn hoogste trainersdiploma in ontvangst op 17 februari 2010, maar ambities om als hoofdcoach in het betaalde voetbal te gaan functioneren had hij niet. Vanaf juni 2011 tot heden is hij werkzaam binnen de jeugdopleiding van Utrecht. Wisselend als trainer, scout en talentencoach. Regelmatig volgt hij nog cursussen om zijn kennis uit te breiden en de voldoening die hij nu heeft als scout en talentencoach wil hij vooralsnog niet inwisselen voor een rol in de technische staf rond het eerste elftal.
 

18 april 1984, Volendam - DS'79 (2-0). Ton Blanker scoorde de openingsgoal met een halve omhaal. Johan Steur en Ab Plugboer juichen mee. Volendam bleef dat seizoen gehandhaafd in de Eredivisie. Foto: Charles Ruys Jr. (VI)

17 maart 1996, Volendam - Ajax (0-0). Ab Plugboer in duel met Peter Hoekstra. Ajax werd voor het derde jaar op rij landskampioen, terwijl Volendam zich via de nacompetitie veilig zou spelen voor de Eredivisie. Foto Cor Mulder, ANP.


18 april 2008, ADO Den Haag - Volendam (0-1). Vreugde en emotie bij trainer Stanley Menzo en zijn assistent Ab Plugboer na het behalen van promotie naar de Eredivisie. Foto Rob Lezer.