Klasse Eerste Divisie
Plaats 3
Trainer Wim Jonk
Wedstrijden Ga naar seizoenstatistieken

Terugblik

Met de komst van trainer Wim Jonk, zijn staf en een nieuw bestuur waaide er een frisse wind door Volendam. Trainer Wim Jonk stak, bij de jaarlijkse persdag, zijn ambities niet onder stoelen of banken. Hij liet duidelijk merken dat hij dit seizoen voor het hoogste ging. “Tuurlijk willen we kampioen worden, maar je moet ook realistisch zijn”, zo nuanceerde hij zijn uitspraak in het Kras Stadion. “Ik ga voor het hoogste, maar minimaal de nacompetitie”, vervolgde hij. “Het begint bij aanvallend voetbal en dan zien we wel waar het schip eindigt.” De begroting was opgetrokken tot 5,7 miljoen euro tegen 5 miljoen euro vorig seizoen. In augustus werd Joey Veerman verkocht aan SC Heerenveen. Als vervanger kwam de 20-jarige Francesco Antonucci op huurbasis and dit bleek een gouden greep. Antonucci, ex-Ajax en onder contract bij AS Monaco, had na zijn komst wat tijd nodig en ontbrak bovendien af en toe omdat hij met Jong België moest spelen. Naarmate het seizoen vorderde, groeide hij en werd zijn waarde voor het elftal steeds groter. Over Joey Veerman die volgens velen zo gemist zou worden, had niemand het toen nog.

Na een hoopvol begin, met overwinningen op Roda JC en NAC, kwam de klad erin. Na 11 wedstrijden zakte Volendam naar de 14e plaats. Het gemor op de tribunes was al te horen. "weer zo'n seizoen net als de twee eerdere". De ommekeer kwam thuis tegen Jong AZ op 25 oktober 2019. Deze wedstrijd werd in de slotfase over de streep getrokken. Met goed voetbal werd daarna 15 wedstrijden op rij niet meer verloren: 12 keer gewonnen, 3 keer gelijkgespeeld. De nederlaag tegen Jong Utrecht op 24 februari 2020 betekende het einde van de opmars. Begin maart 2020, met nog 9 duels te gaan, stond Volendam op een 3e plaats met 7 punten achterstand van een directe promotieplaats. Het had zich al verzekerd aan deelname van de nacompetitie via het winnen van de 2e periodetitel. Op dat moment brak de coronacrisis uit met als gevolg dat de competitie niet afgemaakt kon worden. Op 24 april 2020 besloot de KNVB om dat seizoen geen promotie/degradatie toe te passen. Deze keuze kwam voor sommige clubs goed uit, maar deed anderen juist veel pijn. SC Cambuur en De Graafschap liepen verwachte promotie mis, RKC Waalwijk en ADO Den Haag ontliepen verwachte degradatie. Voor Volendam kwam de strijd voor promotie, direct of via de nacompetitie, daarmee ten einde.

Aan het einde van het seizoen verlengde Wim Jonk zijn contract bij Volendam met nog één jaar. De trainer had een verbintenis tot 2021 en zette nu zijn handtekening onder een verblijf tot 2022. Ook de andere leden van ’Team Jonk’ verlengden hun contract, zoals technisch directeur Jasper van Leeuwen en andere stafleden die een rol speelden in de nieuwe koers die Volendam afgelopen zomer insloeg.

Lees ook: Nieuwe periode breekt aan
 

Boven vlnr. Bjorn van der Gaag (fysiotherapeut), Brian Plat, Zakaria El Azzouzi, Gerry Vlak, Marco Tol, Barry Lauwers, Joey Veerman (vertrok in augustus naar Heerenveen), Jari Vlak, Derry John Murkin, Gerald Roben (fysiotherapeut). Midden vlnr. Michel Hordijk (individueel trainer), Nick Doodeman, Gijs Smal, Youssef Blel, Mitchel Michaelis, Nordin Bakker, Mike Eerdhuijzen, Nick Runderkamp (Mepper), Cas Peters, Hans Bakker (teammanager). Onder Vlnr. Frank Tuijp (fysiotherapeut/performance coach), Alex Plat, Darryl Baly, Kevin Visser, Sipke Hulshoff (assistent-trainer), Wim Jonk (hoofdtrainer), Edwin Zoetebier (keeperstrainer), Boy Deul, Mohamed Betti, Martijn Kaars en Paul Lemstra (fysiotherapeut).