Klasse Eredivisie
Plaats 16
Trainer Leo Beenhakker
Wedstrijden Ga naar seizoenstatistieken

Terugblik

Ondanks de prachtige prestatie van Simon Kistemaker die FC Volendam, in het voorgaande seizoen, wist te behouden voor de Eredivisie was een langer verblijf hem niet gegund. Met hulp van sponsor Michel Lukkien (Nike) ging FC Volendam op de professionele toer. In de grootste plannen was een centrale plaats ingeruimd voor Leo Beenhakker, die bij Real Zaragoza werd gehaald. Huurling Ton Blanker werd voor 200.000 gulden definitief overgenomen van Excelsior. Ook Kees Molenaar (Keje) en Hennie Meijer (Telstar) werden aangetrokken. Uit eigen kweek kwamen Ab Plugboer en Nico Runderkamp (Mepper). Johan Steur werd verkocht aan Feyenoord. Wim Kwakman (Ballap), Dick de Boer, Kees de Koning en Frank Kramer stopten met betaald voetbal. Wim Tol (Pier) ging naar Marken en Tjabko Teuben naar Brugge.

Met Bobby Haarms als assistent ging het Beenhakker aanvankelijk voor de wind. FC Volendam draaide onaantastbaar mee in de top van de Eredivisie. Een ongekende weelde en het gevoel overheerste dat FC Volendam iedereen aan kon. Toch tekende in de maand december het verval zich evenwel al af door kansloze nederlagen tegen Ajax, AZ en FC Groningen. Na de winterstop voltrok zich een sportief drama rond de club. Beenhakker accepteerde, in februari 1985, een aanbieding om naast zijn trainerschap bij FC Volendam ook bondscoach te worden. Hij verving tijdelijk de zieke Rinus Michels. Dat bleek ten koste te gaan van FC Volendam, want de resultaten begonnen tegen te vallen en de reeks van 17 wedstrijden, na de winterstop, leverde een ontluisterende balans op: 2 overwinningen, 3 gelijke spelen en 12 nederlagen. FC Volendam presteerde het ook om in 17 wedstrijden dat seizoen niet tot scoren te komen. Uiteindelijk zou FC Volendam degraderen samen met PEC Zwolle en NAC. Volgens Leo Beenhakker zelf had de combinatie van Volendam-trainer en bondscoach geen invloed op de afgang van FC Volendam. In het dorp wordt daar, tot op de dag van vandaag, heel anders over gedacht. Bovendien vragen velen zich nog steeds af wie er destijds toestemming heeft gegeven. Was dat het bestuur van FC Volendam of Michel Lukkien van hoofdsponsor Nike die het salaris van Beenhakker betaalde?
 

Boven vlnr. Ton Blanker, Nico Runderkamp (Mepper), Jan Schokker, René Kraay, Gerrie Muhren, Kees Molenaar (Keje), Jack Kemper. Midden vlnr. Dick Helling, Kees Guijt, André Tholens (fysiotherapeut), Leo Beenhakker (hoofdtrainer), Bobby Harms (assistent-trainer), Jan Roijé, Johnny Holshuizen. Beneden vlnr. Klaas Tuijp (Puk), Hennie Meijer, Jaap Jonk (Suikere), Jan Klouwer, Frans Hoek, Nico Zwarthoed en Ab Plugboer.