Hoek, Frans

Hoek, Frans

Frans Hoek werd geboren op 17 oktober 1956 in Hoorn. Hij speelde, als keeper, in totaal 368 wedstrijden voor Volendam, waarvan 336 in de competitie, in de seizoenen tussen 1973 en 1985. Hij scoorde in totaal negen keer, alle uit perfect genomen benutte strafschoppen. Hij viel op door zijn goeie reflexen en traptechniek.

Debuut
Over zijn overgang naar Volendam vertelde hij: "Bruin Steur (Joep) had mij gescout bij Always Forward en kwam, in de zomer van 1973, met zijn chauffeur Cees Veerman (Pussy -- gitarist van The Cats) met een Opel GT bij mij thuis om mij uit te nodigen bij Volendam te komen voetballen. Als amateur weliswaar, maar omdat Volendam wilde bijdragen in de kosten van de opleiding aan het CIOS, waar ik in augustus van dat jaar zou beginnen, was de overgang ook daardoor aantrekkelijk. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik bij Volendam in de A-junioren zou gaan spelen, maar het werd het tweede.” Eerder dan verwacht, op 17-jarige leeftijd, debuteerde hij op 3 februari 1974 in het eerste elftal in de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. Hij gaf gelijk een visitekaartje af, want later die maand tekende hij ook een profcontact dat hem werd aangeboden. Dat leverde Always Forward nog een transfersom op van 3.000 gulden, het toenmalige vaste transferbedrag voor amateurs naar een profclub.

Opleiding
Hij vertelde: "In de voorbereidingsfase van mijn eerste seizoen bij Volendam ging ik vier keer in de week op de fiets van Hoorn op en neer naar Volendam. Tussen de trainingen door rustte ik in de kleedkamer op een stretcher en in de middagpauze at ik bij de familie Van der Gracht, die aan de overkant van het complex van Volendam woonde. In augustus begon ik met de opleiding aan het CIOS in Overveen. Ik was daar intern en voor de lessen begonnen kreeg ik keeperstraining van Joep Steur die daarvoor uit Volendam naar Overveen kwam. Op de vrijdagen en zaterdagen trainde ik in Volendam en op zondag hadden we toen de wedstrijden. Vanaf oktober kwam daar op de woensdagmiddagen de training van het UEFA-jeugdselectie, waartoe ik inmiddels behoorde, nog bij."
 

De tekst gaat verder onder de foto's.


13 augustus 1977, AZ - Volendam (1-1). Frans Hoek samen met Fred André en Dick Helling na afloop. Foto Bert Verhoeff, Anefo


12 maart 1978, Volendam - Ajax (1-6). Frans Hoek keert hier een inzet van Ruud Geels, de maker van 3 doelpunten die middag.


Hoogte- en dieptepunten
Hij maakte bij Volendam verschillende hoogte- en dieptepunten mee: "De hoogtepunten in mijn periode bij Volendam waren natuurlijk mijn debuut en de promoties naar de Eredivisie in 1977 en 1983. Ook het spelen in de Eredivisie was een hoogtepunt voor mij.  De dieptepunten waren uiteraard de degradaties naar de Eerste Divisie in 1979 en 1985. Voor mij persoonlijk waren ook de selecties voor de Nederlandse teams van alle jeugdcategorieën, het UEFA-jeugdteam en het nationale militaire elftal hoogtepunten. Voorts nog de uitroeping tot beste keeper bij een vierlandentoernooi in Noorwegen en een internationaal toernooi in Toulon."

Keeperstrainer
Hij verliet Volendam na het seizoen 1984-1985 en ging hij als keeperstrainer aan de slag bij Ajax, waar hij in de jaren negentig voor het eerst samenwerkte met trainer Louis van Gaal en de jonge doelman Edwin van der Sar onder zijn hoede kreeg. Tussendoor trainde hij ook twee jaar lang de doelmannen van Volendam. In 1997 volgde hij Louis van Gaal naar FC Barcelona, waarna de twee samen aan de slag gingen bij het Nederlands elftal. Vanaf 2006 was hij drie jaar lang de keeperstrainer van Leo Beenhakker bij het Pools voetbalelftal, die hij nog kende uit zijn Volendam-tijd. Met Polen mocht Frans Hoek in 2006 naar het WK in Duitsland. Ook nadien bleef de keeperstrainer in Duitsland actief; ditmaal volgde hij Louis van Gaal naar Bayern München, waar hij zowel een functie als keeperstrainer als die van assistent-coach kreeg. Na het ontslag van Louis van Gaal in april 2011 belandde het duo opnieuw bij Oranje. Na het WK 2014, waarop Nederland derde werd, trok hij samen met Louis van Gaal naar Manchester United. Hier bleef hij twee jaar. Nadat Manchester United Louis van Gaal ontsloeg, werd Frans Hoek in augustus 2016 voor de derde keer aangesteld als keeperstrainer van het Nederlands elftal, ditmaal onder bondscoach Danny Blind. Begin 2018 werd hij opgevolgd door Patrick Lodewijks.

Tegenwoordig geeft Frans Hoek cursussen en lezingen over het keepersvak en treed hij veel op als gast docent voor o.a. de FIFA en de UEFA en vele andere organisaties, en daarnaast heeft Frans Hoek vele boeken uitgebracht over het keepers vak.


Op de 'Heen-en-Weer' na het behalen van de promotie met Volendam naar de Eredivisie op 12 juni 1977. Vlnr. Fred André, Sem Wokke, Frans Hoek, Jaap Jonk (Suikere), Jan Schokker en Jaap Braan.


27 november 1977, Volendam-Roda JC (3-0). Frans Hoek geeft aanwijzingen. Dat seizoen zou Volendam op de zevende plaats in de Eredivisie eindigen.


23 april 1978, Volendam - Go Ahead Eagles (1-0). Frans Hoek plukt de bal in een wedstrijd die werd beslist door een doelpunt van Kees Tol (Pier). Foto Koen Suyk, Anefo.


20 mei 1979,Volendam - Feijenoord (0-2). Frans Hoek brengt redding voordat Jan Peters gevaarlijk kan worden. Foto Koen Suyk, Anefo.


3 maart 1985, Volendam - Feijenoord (2-4). Frans Hoek bekommert zich om de geblesseerde Mario Been.

25 september 1983, Volendam - Roda JC (1-1). Frans Hoek schiet de gelijkmaker binnen via de penaltystip.