Klasse Eerste Divisie
Plaats 6
Trainer Bruin Steur
Wedstrijden Ga naar seizoenstatistieken

Terugblik

Na de degradatie stond Volendam onder leiding van Bruin Steur (Joep), de opvolger van Hans Croon. Hij was de eerste Volendammer die training zou geven aan de club uit zijn dorp. Vanwege gebrek aan financiële middelen om het elftal via de transfermarkt te versterken, kregen een aantal jeugdspelers een contract aangeboden: Jan Zwarthoed (Tumpie), Ab Sier, Jannie Sul, Kees Veerman (Schutter) en de West-Friezen Kees Kok (Lutjenbroek) en Nico Mol (Nibbixwoud).

Na het stopzetten van de Tweede Divisie wilde men de Eerste Divisie toch ook aantrekkelijker maken. Clubvoorzitter Ab Wit van Wageningen kwam in 1972 met het idee om een nacompetitie te houden na afloop van de reguliere competitie. Er moesten 4 periodes komen van 8 wedstrijden. De winnaars hiervan speelden een dubbele competitie tegen elkaar en de winnaar promoveerde dan naar de Eredivisie. De KNVB keurde dit plan goed en zo startte in mei 1973 de eerste nacompetitie. Het werd een groot succes met veel extra toeschouwers. Volendam verzekerde zich van deelname door het winnen van de 4e periode, maar door uitnederlagen tegen Wageningen (2-0) en De Graafschap (1-0) kwam het één punt tekort op De Graafschap, de trotse winnaar van de eerste nacompetitie. Volendam sloot de nacompetitie af met een 7-1 overwinning op Wageningen door ondermeer 5 doelpunten van Jan Bond (Billy). De grote publieke belangstelling in de nacompetitie was een pleister op de wonde voor de penningmeester van Volendam. 

Begin februari 1973 was in tal van kranten te lezen dat radio Veronica een overeenkomst was aan gegaan met de voetbalvereniging Volendam tot het brengen van shirtreclame voor Veronica op het shirt van de spelers van Volendam.

Lees ook: Invoering van de nacompetitie
Lees ook: Shirtsponsoring
 

Boven vlnr. Jack Jonk (Bol), Jaap Tol (Stijn), Dick de Boer, Jack Hoogland, Hans Jonk (de Kip), Jan Hoogland, Bruin Steur (Joep). Beneden vlnr. Jan Jonk (Bol), Klaas Zwarthoed (Vracht), Wim Kwakman (Ballap), Kees Kok en Walter Ferreira.