Klasse Derde Klasse A
Plaats 1
Trainer Ben Steur

Terugblik

Volendam (rkav) stond weer onder leiding van Ben Steur en besliste de strijd om de titel met het Landsmeerse IVV in zijn voordeel en drong door tot de 2e klasse. Tot 4 wedstrijden voor het einde was IVV nog koploper met 3 verliespunten minder. Eerste struikelde het verrassend over de rode lantaarndrager VVZ, waarna IVV het thuis tegen directe concurrent Volendam (rkav) moest opnemen. Volendam (rkav) won met 1-2 nam de koppositie over. Op de slotdag, op 28 april 1980, maakte Volendam (rkav) thuis tegen LSVV geen fout (1-0) meer. De talentvolle lichting van amateurs kwam ook in het bekervoetbal tot opmerkelijke prestaties. Het won voor de tweede keer achtereen de Districtsbeker West I. In de landelijke finale om de zondag amateurbeker werd van hoofdklasser DESK pas na strafschoppen verloren. En omdat, in het vorig seizoen, de landelijke amateurbeker wel was gewonnen, mocht het dit seizoen aan de strijd om de landelijke KNVB beker meedoen. Voor altijd staan de duels tegen Wageningen en NEC in het geheugen van de betrokkenen gegrift. De kansloos geachte derdeklasser haalde de ploeg een huzarenstukje uit door Eerste Divisionist Wageningen met 1-2 uit te schakelen. Notabene op zondag van kermis en in het seizoen dat de betaalde broer FC Volendam viermaal, zowel in de competitie als nacompetitie, van Wageningen verloor. De terugreis was geweldig en de zondagavond van kermis was natuurlijk één groot feest. Dat daarna van Eredivisionist NEC werd verloren (4-1), maakte niet meer uit. Na een ruststand van 1-1 duurde het tot één half uur voor tijd voordat NEC de derdeklasser pas van zich af kon schudden.

Staand vlnr. Kees Tuijp (voorzitter), Albert Hoekstra (secretaris), Klaas Leeflang (verzorger), Jan Zwarthoed (Gokker), Klaas Schilder (Beer), Jaap Leeflang, Siem Smit (Vais), Arrie Mühren, Klaas Smit, Jan Plat (Taze), Gerrit Zwarthoed (elftalbegeleider), Ben Steur (trainer), Sijmen Bun (vlagger). Gehurkt vlnr. Kees Tuijp, Harry Smal, Piet Veerman (Rus), Hans Kroon (Pedel), Klaas Smit (Joep), Jan Karregat, Evert Veerman, Piet Koning, Jan Tuijp.

Kampioenschap van de districtsbeker winnaars

Op 8 juni 1980 organiseerde de KNVB voor de vierde keer een toernooi om het Kampioenschap van Districtsbekerwinnaars van dat seizoen. De plaats van handeling was het Sportpark De Meerdijk, de thuishaven VV Emmen. Aan die Districtsbekers namen de zondagamateurs uit de Hoofdklasse tot en met Vierde Klasse KNVB deel. Op 1 juni 1980, één week eerder, was Volendam (rkav) dat seizoen winnaar geworden van de Districtsbeker West I.

De zes zondag Districtsbekerwinnaars werden deze editie over twee groepen van elk drie elftallen verdeeld die verkorte wedstrijden (van 2 x 30 minuten) tegen elkaar speelden. Volendam (rkav) won de eerste groepswedstrijd met 2-1 van VV Emmen, de winnaar Districtsbeker Noord. Twee Doelpunten door invaller Jaap Verhoeven (IJs). Door een 1-1 gelijkspel tegen Nieuwenhoorn, de winnaar Districtsbeker West II, werd Volendam (rkav) groepswinnaar en mocht het de finale spelen tegen DESK, de ander groepswinnaar. Doelpunt van Klaas Schilder (de Beer) op aangeven van Jan Zwarthoed (Gokker). De finale, één week later, tegen hoofdklasser DESK eindigde, na verlenging, in een 2-2 gelijkspel. Klaas Schilder (Beer) scoorde voor Volendam (rkav) beide doelpunten. Het Brabantse DESK werd uiteindelijk na de zeventiende strafschop de bekerwinnaar. DESK kreeg daardoor niet alleen het recht om, in het daaropvolgend seizoen, deel te nemen aan de landelijke KNVB beker maar ook om te spelen tegen de winnaar van de zaterdagbeker, VV Arnemuiden, om de algemene amateurbeker. DESK won met 2-1 en was daarmee de allereerste winnaar van de algehele amateurbeker. Tot aan dat seizoen speelden de zaterdagelftallen in hun eigen bekercompetitie. Vanaf het volgende seizoen 1980-1981 zouden ook de zaterdagamateurs in de Districtsbekers gaan spelen.

Op 1 juni 1980, één week voor de finale om de nationale beker zondagamateurs, werd Volendam (rkav) voor de tweede maal achtereen winnaar van de Districtsbeker West I. Arri Mühren nam de beker in ontvangst. Links Hans Kroon (Pedel) en rechts vlnr. Klaas Smit (Joep), Kees Tuijp en Klaas Schilder (de Beer).