1989, Editie 26
Deze editie bestond uit de onderstaande deelnemers, verdeeld over 2 poules:
Poule A: Ajax, Haarlem, Noordhollands elftal, Volendam
Poule B: PSV, Feyenoord, Cercle Brugge (Bel), Roda JC
Het werd een editie met gemengde gevoelens. In de finale kreeg het publiek met PSV tegen Feyenoord een aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld, maar de organisatie moest daar wel het een en ander voor doen. Het had namelijk niet veel gescheeld of PSV nam helemaal geen deel aan de finale. Na twee poulewedstrijden drong de Brabantse club bij de organisatie aan om de hele groep in een hotel onder te brengen in plaats van her en der bij gastgezinnen. Het bestuur stond met de rug tegen de muur en kon niet anders dan met de eis akkoord te gaan. En dat terwijl het een traditie is om de elftallen onder te brengen in gastgezinnen. Het was voor de leiding van het Zilveren Bottertoernooi dan ook een hele klus om aan het verzoek te voldoen. Dankzij de hulp van Hotel Van Diepen, waar onder meer begeleiders van Cercle Brugge hun kamers inruilden voor die in een Volendams huis. Daarnaast werden er zelfs verschillende hotelgasten afgebeld.
Maar bij die gebeurtenis bleef het niet. Want in de derde wedstrijd van de poulefase tussen Volendam en Ajax liep het op het veld uit de hand. Bij een 2-0 voorsprong voor Ajax, mede door verkeerde arbitrale beslissingen, gingen Michael Mols van Ajax en Elroy Kromheer aan de kant van Volendam met elkaar op de vuist. Een massaal opstootje kon nog net in de kiem gesmoord worden. Voor Mols en Kromheer was de wedstrijd afgelopen. Zij moesten het veld verlaten. Aan de uitslag veranderde het niets.
Ondanks het verlies plaatste Volendam zich toch voor de kruisfinale. Maar net als tegen Ajax, verloor het ook deze wedstrijd. In de troostfinale waren de Amsterdammers wederom de tegenstander. Nu kwam Volendam beter voor de dag en penalty’s moesten een winnaar aanwijzen. Daarbij kon Ajax vertrouwen op een prima spelende Edwin van der Sar. Edwin Keizer en Dennis Grishaver stuitten allebei om de doelman. Bij de Amsterdammers had alleen Stanley de Haas het vizier niet op scherp, waardoor de club uit de hoofdstad de derde plek op eiste.
De eindstrijd ging tussen de hoofdrolspeler van het toernooi PSV en het Rotterdamse Feyenoord. Maar op de Eindhovenaren stond dit toernooi geen maat. Ze leden geen enkel puntverlies en het kreeg ook geen doelpunt tegen. Ook Feyenoord kon daar niets aan veranderen en zag na het fluitsignaal een 3-0 verlies op het scorebord staan. Een terechte winnaar dus, al hield de organisatie na het voorval tijdens de groepsfase toch gemengde gevoelens aan het toernooi over.
De prijs voor beste doelman ging naar Edwin van der Sar (Ajax), John Hoeks (PSV) mocht zich beste verdediger noemen, Tom Sier (Volendam) kroonde zich tot beste middenvelder en de beste aanvaller werd Raymond Beerens (PSV).