Koning (Not), Gerry

Koning (Not), Gerry

Gerry Koning werd geboren op 3 januari 1980 en is een telg uit de voetbalfamilie 'Not'. Zijn vader Jaap Koning (Not) speelde mid-jaren zestig, weliswaar voor een korte periode, in eerste elftal. Veel bekender is zijn opa Klaas Koning (Not), de Volendamse vedette uit de amateurtijd. Die speelde maar liefst 25 seizoenen, in de periode tussen 1932 en 1957, bijna onafgebroken in het eerste elftal. Hijzelf speelde 285 wedstrijden, waarvan 242 in de competitie, in het eerste elftal van Volendam tussen 1998 en 2014. In die periode verliet hij Volendam driemaal voor een kortstondig avontuur - Excelsior, RBC en Heerenveen - om daarna weer terug te keren. Hij speelde zowel als rechtsback- als ook linksback, waarbij hij weinig overtredingen nodig had om de aanvallers van de tegenstander te bedwingen 

Jeugd
Hij begon als jongetje van zeven jaar bij de amateurs van Volendam. Na dit eerste seizoen belandde hij in de selectieteams, waar hij met uitzondering van een periode als voorstopper in de D-junioren steeds op het middenveld speelde. Pas in de B-jeugd van de betaalde afdeling voetbalde hij voor het eerst als back. “Bij de A-jeugd hadden ze een man tekort en geen verdedigers. Toen mocht ik als B-jeugdspeler meedoen op de backpositie. Kort daarna hadden we ook bij ons team een man tekort. Ik werd weer in de verdediging opgesteld. Dat is eigenlijk altijd zo gebleven”. Doordat hij zowel met rechts als met links goed uit de voeten kon, werd hij op beide flanken gezet. “Ik was wel meer rechtsbenig dan linksbenig”.

Eerste Volendam-periode
Hij maakte zijn debuut in de hoofdmacht op 2 november 1998, in de met 3-3 gelijkgespeelde thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven, waar hij na 22 minuten inviel voor Ab Persijn. Na een moeizame start groeide de verdediger uit tot een vaste waarde in het eerste elftal, waarmee hij in 2003 naar de eredivisie promoveerde. Het jaar daarop vertrok hij naar het Rotterdamse Excelsior, om na één jaar echter alweer terug te keren naar Volendam. In 2006 tekende Koning een tweejarig contract bij RBC Roosendaal. Na dit contract te hebben uitgediend keerde hij opnieuw terug naar zijn geboorteplaats, om daar aan zijn 8e seizoen in Volendamse dienst te beginnen.

Heerenveen
In de zomer van 2009 maakte hij transfervrij de overstap van Volendam naar Heerenveen. Hij tekende een contract voor 2 jaar met een optie voor een derde jaar. Zijn eerste competitieoptreden in het shirt van Heerenveen was op 23 augustus 2009. Trainer Trond Sollied liet hem als middenvelder debuteren in de thuiswedstrijd tegen AZ, die met 0-2 verloren ging. In zijn eerste seizoen kwam hij slechts tot 9 optredens in de hoofdmacht. Reden voor Volendam om interesse te tonen in de oud-speler. Hij gaf echter aan dat hij voor zijn kans wilde gaan bij Heerenveen. Het seizoen daarop kwam hij weliswaar tot meer optredens, namelijk 16, maar een doorbraak bleef uit. Om die reden keerde hij, na twee seizoenen in Friesland, toch weer terug op het oude nest. Heerenveen liet hem transfervrij vertrekken.

Hoogtepunt en dieptepunt
Over het hoogtepunt in zijn carrière, is hij resoluut. "Dat was toch wel de promotie met Volendam in het seizoen 2002-2003, toen we promoveerden via de nacompetitie. De huldiging was op zich wel heel apart. Je hebt die verhalen natuurlijk wel meegekregen van vroeger, maar je hebt het zelf nog nooit meegemaakt. Dus ik weet nog dat wij die kar opgingen en het eerste stukje reden over de dijk. En op dat moment kwamen we eigenlijk nog niemand tegen. Toen hadden wij zoiets van: 'Dit gaat nog wat worden, want dit is heel iets anders dan ze ons voorgeschoteld hadden.' Maar toen kwamen we bij het gedeelte waar je echt de haven in kon, en vanaf dat moment was het één grote oranje mensenmassa. Dat was wel echt heel gaaf." Naast dit hoogtepunt maakte de hij ook zijn sportieve dieptepunt mee bij Volendam. Op 12 mei 2009 tijdens de wedstrijd tegen De Graafschap scoorde hij een eigen doelpunt waardoor de wedstrijd in 2-2 eindigde. Het betekende degradatie uit de Eredivisie voor Volendam.


Actuaris
Tijdens zijn voetbalcarriëre rondde hij zijn doctoraalstudie in actuariële wetenschappen af aan de Universiteit van Amsterdam. "Wiskunde ging me op het VWO eigenlijk altijd wel gemakkelijk af. Dus het was een logische stap om daar ook iets mee te gaan doen in mijn vervolgstudie." Vanaf april 2007, na het afronden van zijn studie, ging hij parttime aan de slag als actuaris bij het actuarieel consultancy bureau Triple A - Risk Finance. En de keuze om als semi-professional in het betaalde voetbal actief te zijn, zag hij nooit als een beperking om het maximale uit het voetballen te halen. “Je kunt niet 40 uur in de week voetballen, het lichaam kan dat niet aan. Rond de trainingen en wedstrijd is er daarom ruimte om iets anders te doen”, gaf hij destijds als uitleg. “Van niks doen word je niet beter. Je krijgt een heel beperkt leven. Je kunt de tijd gebruiken om een studie te volgen of je kunt een baan ernaast hebben. Bij jonge voetballers zie je veel dat ze plannen hebben om een studie te volgen naast het voetballen, maar de boeken verdwijnen al snel in de kast. Het is moeilijk om de discipline op te brengen wanneer je droomt van een toekomst als topvoetballer. Zelf heb ik dat nooit zo sterk gehad. Voor een deel komt dat ook door de opvoeding. Als ik mijn maatschappelijke carrière door het voetballen vergat, dan herinnerde mijn moeder me er wel aan. De discipline die je nodig hebt om te leren is een kwaliteit die je ook in de voetbal nodig hebt.” Sinds hij in 2014 zijn loopbaan als betaald voetballer eindigde, werkt hij fulltime in hetzelfde actuarieel consultancy bureau als waar hij destijds parttime begon.
 

15 februari 2004, Volendam - Ajax (0-2). Gerry Koning (Not) in duel met Wesley Sneijder.

12 april 2009, Heerenveen - Volendam (1-0). Gerry Koning (Not) in duel met Roy Beerens.