Zilveren Botter Toernooi

1988, Editie 25
Deze editie bestond uit de onderstaande deelnemers, verdeeld over 2 poules:
Poule A: Noordhollands Elftal, Feyenoord, Ajax, Beveren-Waas (Bel), Volendam
Poule B: Haarlem, PSV, Roda JC, Rot-Weis Essen (Dui), Cercle Brugge (Bel)

Deze editie stond in het teken van afscheid. Zo werd Jan Mühren uitgezwaaid als speaker. Tijdens de finale sloot ook scheidsrechter Jan Keizer zijn (inter-) nationale carrière als leidsman af. Waar Mühren en Keizer afscheid namen, vierde de organisatie van het Zilveren Bottertoernooi zijn jubileum. Het toernooi kende namelijk zijn 25ste editie. Deze kon rekenen op een prachtige finale. Met PSV tegen Ajax stond er ware kraker op het programma. Onder leiding van trainer Louis van Gaal kwamen de Amsterdammers in de eerste helft op voorsprong. Marcel Keizer rondde een voorzet van Dennis Bergkamp af. Vlak na de pauze was het Frank de Boer die twee PSV’ers passeerde en beheerst binnenschoot. Een makkelijke overwinning leek binnen handbereik. Toch kwamen de Eindhovenaren weer terug tot 2-2. Uiteindelijk trokken de talenten van Louis van Gaal de winst naar zich toe, 3-2.

Om het brons streed FC Volendam tegen het Limburgse Roda JC. Volendam kon vertrouwen op een uitstekende groepsfase. Met 3-1 werd het samengestelde Noord-Hollandse team verslagen, nadat het met 10 man was komen te staan. Beveren-Waas werd met 5-0 aan de kant gezet. Tegen Feyenoord pakte Volendam een punt dankzij, een verrassend goed spelende, Edwin Keizer. En tegen Ajax had het aan een gelijkspel genoeg om de finale te halen, maar zoals vaker ging het met teveel respect de wedstrijd in. Het gevolg was een terechte 3-0 nederlaag. Tegen Roda JC bleek de pijp leeg en leed de organiserende vereniging een pijnlijke 1-4 nederlaag, met een 4e plaats tot gevolg. Het doelpunt kwam van de voet van John Binken.


21 augustus 1988, Scheidsrechter Jan Keizer fluit zijn allerlaatste wedstrijd tijdens de finale Ajax - PSV van het Zilveren Bottertoernooi. Foto Rob Bogaerts, Nationaal Archief / Anefo.