1979, Editie 16
Deze editie bestond uit de onderstaande deelnemers:
Poule A: Ajax, Roda JC, Haarlem, Waregem (Bel)
Poule B: FC Brugge (Bel), Feyenoord, Rot-Weis Essen (Dui), Volendam

De 16e editie van het toernooi had een gewijzigde opzet. Doordat de leeftijd van de deelnemers op 20 jaar was gezet, konden vanaf dan de tweede elftallen deelnemen. Reeds in de poulefase werden boeiende wedstrijden gespeeld en de finale tussen Feyenoord en Ajax was een spektakelstuk voor de talrijke toeschouwers. Nadat Feyenoord, gedurende het gehele toernooi een goede ploeg, een 2-0 voorsprong had genomen leek het allemaal beslist. Na de rust kwam Ajax echter terug naar 2-2 en moest er 2x10 minuten verlengd worden. In de verlenging nam Feyenoord via hun beste speler Karel Bouwens een 3-2 voorsprong. Toch wist Ajax via 2 schitterende doelpunten de achterstand om te buigen in een 4-3 overwinning. Ajax won daarmee voor de eerste keer de Zilveren Botter. De 3e plaats was voor Volendam na een gelijkspel in de kleine finale tegen Haarlem. Doordat het doelsaldo van Volendam beter was, werd Volendam derde. Volendam haalde de kleine finale door een tweede plaats in de poule via een winstpartij tegen FC Brugge (1-0), gelijkspel tegen Rot-Weis Essen (1-1) en verliespartij tegen Feyenoord (3-2).