Via salonremise naar behoud Eredivisie

1988 | AZ werd kind van de rekening

Het was op 8 mei 1988 een heerlijke zomeravond, ook in het Zwolse Oosterenk Stadion scheen het zonnetje. Tweeduizend toeschouwers hadden een kaartje gekocht, want er stond iets op het spel: al dan niet degraderen. Zowel PEC Zwolle als FC Volendam stond maar net boven de streep, en beide hadden nog een puntje nodig. De uitkomst was vooraf te raden: PEC Zwolle tegen FC Volendam werd een farce. Een niet-aanvalsverdrag, dat uitmondde in 0-0. Vanaf het allereerste begin. Geen doelpoging, niks. PEC Zwolle en FC Volendam 'speelden' zich zodoende veilig en AZ - dat thuis won van Den Haag met 3-1 - werd het kind van de rekening en degradeerde.

Geen vooropgezet plan
Natuurlijk hoorde het niet. Natuurlijk voelde AZ zich als slachtoffer flink genaaid. Natuurlijk was er in Zwolle geen sprake geweest van een vooropgezet plan. Want hoe pak je zoiets dan aan?, vroegen beide coaches zich vooraf in koor af. Geen van tweeën die het wist. Maar zo'n wedstrijd loopt nou eenmaal zoals ze loopt, wisten ze naderhand. "Als je allebei nog één punt nodig hebt, ga je natuurlijk geen enkel risico nemen", wist FC Volendam-trainer Jan Brouwer. En zo is het maar net. En natuurlijk waren de bedoelingen vooraf nog zo goed geweest.

Edwin Duim, toen verdediger van PEC Zwolle, vertelde naderhand: "Ik weet wel dat we de wedstrijd ingingen op een normale manier. We hadden zeker geen afspraak gemaakt en volgens mij kreeg Henri Pelleboer nog een kans. Langzaam kwam wel het besef: moeten we nog risico's nemen? Stel dat we in de fout gaan? Ik stond op links tegenover Johan Steur en op een gegeven moment waren we het onderling wel eens. We moesten elkaar helpen. In de rust hadden we het er in de kleedkamer ook over. Zorg dat we geen rare dingen doen." De tweede helft werd een oersaai schouwspel, maar één speler hield zich niet helemaal aan het pact. PEC Zwolle-speler Mustafa Yücedag had maling aan de afspraken en scoorde nog bijna. "Ik weet het nog goed", vertelde Edwin Duim. "Mustafa zei: 'Ik wil wel winnen, ik wil die winstpremie.' Toen ging hij er alleen vandoor en begonnen 21 spelers naar hem te schreeuwen. 'Waar ben je mee bezig? Doe even normaal!', riep iedereen."

Protest
AZ diende achteraf een protest in, zonder succes, vanwege competitievervalsing. FC Volendam-trainer Jan Brouwer pareerde alle kritiek: "Het competitieverloop is al aan het begin vervalst. Grote clubs mogen aan het begin grote toernooien spelen, PSV tegen FC Groningen wordt ingehaald als PSV al kampioen is. Wat is dan competitievervalsing? Als de KNVB niet ingrijpt, krijg je het volgende seizoen hetzelfde beeld." Mooie en ware woorden, maar de algemene kritiek was dat FC Volendam geen enkele poging deed op de helft van PEC Zwolle te geraken. Als je al een deal sluit, maak er dan minstens iets moois van, 3-3 bijvoorbeeld. Jan Brouwer: "Wij hebben op de training geoefend om de bal in de ploeg te houden. Als PEC Zwolle dan niet wil aanvallen gaan we geen onnodige risico's nemen."


De kranten spraken de volgende dag schande van de wanvertoning die PEC Zwolle en FC Volendam op de mat hadden gelegd.


Beelden van de wedstrijd