Uitslag 3-0
Zaterdag 9 september 1978, 20:00
Eredivisie
Competitieronde 5
Scoreverloop 70. Sammy Morgan 1-0, 77. Sammy Morgan 2-0, 80. Adri van Staveren 3-0
Scheidsrechter Bep Thomas
Toeschouwers 4.000
Stadion Spangen, Rotterdam
Gele kaarten Geen
Rode kaarten Geen
Sparta Pim Doesburg, Adri van Tiggelen, Luuk Balkestein, Bert Jansen, Ton Marijt, Louis van Gaal, Pim Verbeek, Jo van Zoest, Leendert de Goey, Sammy Morgan, Arie van Staveren. Trainer: Mircea Petescu
FC Volendam Frans Hoek, Dick de Boer, Theo Vonk, Kees Guyt, Jaap 'Suikere' Jonk, Kees 'Keje' Molenaar (72. Cor Zonneveld), Dick Helling, Wim 'Ballap' Kwakman, Frank Kramer, Dick 'Sport' Bond, Paul Bijvank (85. Jaap Visser). Trainer: Jan Mak
Bijzonderheden Dat FC Volendam een duidelijke 3-0 nederlaag tegen Sparta moest incasseren, was grotendeels het werk van de Noordier Sammy Morgan. In de eerste helft kwam hij er niet aan te pas, maar in de 20e minuut na rust kreeg hij van Louis van Gaal de bal aangespeeld en met een simpele voetbeweging bracht hij Sparta op 1-0. Zes minuten later plantte hij zijn hoofd onder een voorzet van Jo van Zoest en toen stond het tegen alle verhouding in 2-0 voor de Rotterdammers. Een trieste ontwikkeling voor het technisch bekwaam spelende Volendam. Toen Sparta had toegeslagen bleek FC Volendam niet meer de kracht te kunnen opbrengen het duel een andere wending te geven.  Zeven minuten voor het einde kopte Arie van Staveren een voorzet van Jo van Zoest via verdediger Theo Vonk achter doelman Frans Hoek: 3-0.