Uitslag 2-1
Zondag 27 april 1969, 14:30
Eredivisie
Competitieronde 29
Scoreverloop 37. Jan 'Billy' Bond 1-0, 70. Meeuwis Majoor 2-0, 87. Dick van Dijk 2-1
Scheidsrechter
Toeschouwers 6.000
Stadion Volendam Stadion
Volendam Ruiter; Karregat, Jan Jonk, Jac Jonk, Jaap Schokker, Sier, Plat en Hoogland, Jaap Zwarthoed, Pelk (Majoor) en Billy Bond.
Tegenstander Piet Schrijvers, Epi Drost, De Vries, Jeuring en Ten Donkelaar; Houwaart en Huve; Rooks, Van Dijk, Achterberg en Pahlplatz.
Bijzonderheden Het was de eerste wedstrijd van trainer Hans Croon die het overnam van de ontslagen Ron Dellow. Een overwegend sterker FC Twente probeerde vergeefs de versterkte defensie van Volendam te passeren. Twente viel onophoudelijk aan, maar verwaarloosde de verdediging. Dat werd de kampioenskandidaat noodlottig. Terwijl de vele hoekschoppen van Twente niet het gewenste resultaat brachten, schoot Jan 'Billy' Bond in de 37e minuut via de paal onhoudbaar voor doelman Piet Schrijvers raak. In de tweede helft kreeg Volendam de wind mee, maar bleef verdedigend spelen. Opnieuw talloze gevaarlijke situaties voor het doel van Jan Ruiter, maar Dick van Dijk en Theo Pahlplatz, welke laatste door veteraan Klaas 'Blubber' Karregat werd uitgeschakeld, kregen geen kans de gelijkmaker te scoren. Acht minuten voor het einde schoof Klaas 'Blubber' Karregat de bal in de vrije ruimte. Jan 'Billy' Bood rende er achteraan en schonk de voor Johan Pelk ingevallen Meeuwis Majoor een fraaie kans. Deze aarzelde niet en schoot keihard en onhoudbaar in: 2-0. Het overwicht van FC Twente kreeg drie minuten voor het einde uitdrukking toen Van Dijk de bal uit een voorzet van Issy Ten Donkelaar achter doelman Jan Ruiter deponeerde, verder kwam FC Twente echter niet.