Bond (de Kouwe), Thijs

Bond (de Kouwe), Thijs

Thijs Bond (de Kouwe) werd geboren op 20 juni 1936 in Volendam en is een telg uit de befaamde ‘Sportkousen’ familie. Zijn vader Jan Bond (de Kouwe) voetbalde met zijn broer Thijs in de jaren dertig in het eerste van Volendam toen de voetbalclub nog actief was in de Katholieke Bond. Deze stichtte een gezin met Huibje Jonk waaruit 3 getalenteerde voetballers voortkwamen: Thijs Bond (Kouwe), zijn 1 jaar oudere broer Kees Bond (Kouwe) en Jaap Bond (Bup van de Kouwe), de jongste van drie.

Broer Kees
In het laatste amateurseizoen 1954-1955, maakte Thijs Bond (de Kouwe), als 18-jarige, voor het eerst zijn opwachting in eerste elftal van Volendam. Hij maakte onderdeel uit van de Volendammer rechterflank en scoorde in dat seizoen 5 doelpunten. Hij speelde in periode samen met zijn 19-jarige broer Kees Bond (de Kouwe) - zie foto - die links in de verdediging stond. Zij deelden niet alleen hun sportieve ambities, maar ook in het dagelijks leven werkten zij samen bij Schildersbedrijf Greuter. Dit bedrijf was in die periode werkgever van meerdere eerste elftalspelers.

Alkmaar
In mei 1956 maakten beide broers de overstap naar profclub Alkmaar’54, net als Volendam uitkomend in de Eerste Divisie. Zij volgden daarmee de drie gebroeders Smit (de Kip) die reeds in 1954 de stap naar Alkmaar maakte. Waarbij het gemiddelde jaarsalaris van een speler in Volendam rond de 800 gulden lag, verdiende men in Alkmaar bijna 2.000 gulden meer (circa 900 euro). Een aardig bedrag voor die tijd. Maar omdat beiden veelal in het 2e elftal van Alkmaar’54 speelden, keerde Thijs al snel terug op het oude nest bij Volendam. Zijn broer Kees zou nog ‘n jaartje langer blijven, maar besloot, mede door een aantal blessures, om bij EVC uit Edam op amateurbasis gaan voetballen. De jongste van de ‘Kouwes’, broer Jaap, die bij Volendam lang in 2e elftal speelde maar nooit echt doorbrak, zou daar ook gaan spelen.
 

7 april 1963, Ajax - Volendam (1-3). Thijs Bond (de Kouwe) tikt de 1-3 binnen na een hoekschop van Wim Kras en de doorkopbal van Johan Pelk. Ajax-doelman Bertus Hoogerman is verslagen.


Terug naar Volendam
Na zijn terugkeer in het seizoen 1957-1958, maakte Thijs Bond (de Kouwe) zijn debuut, in betaalde voetbal voor Volendam, uit bij Vitesse op 6 oktober 1957. Hij zou onder contract blijven tot 1963. In die periode speelde hij 80 wedstrijden in het eerste elftal, waarvan 74 in de competitie. Hij wist in periode 13 keer het doel te vinden. De uitzeges op Feyenoord (2-5) en Ajax (1-3) en de 2 promoties waren voor hem onvergetelijk. Maar toch vertelde hij: “Ondanks deze sportieve hoogtepunten, beschouw ik de jaren die ik in tweede elftal van Volendam speelde eigenlijk als mooiste. Dit vanwege de gezelligheid en vriendschap onder elkaar. Bij het eerste stond de prestatiegerichtheid boven alles. Voetballen deed ik voor mijn plezier en het geld dat ik ermee verdiende, beschouwde ik als mooi meegenomen.”


13 april 1963, Volendam – Feijenoord (0-3). Thijs Bond (de Kouwe) in duel met Eddy Pieters Graafland.

Spelerscontract van Thijs Bond (de Kouwe) uit het seizoen 1961-1962.


Thijs Bond (de Kouwe) in het 2e elftal mid-jaren 50. Staand vlnr. Fruk Kemper, Jan Zwarthoed (Tater), Jan Tol, Bruin Steur (Joep), Joep Molenaar (Des), Jaap Bond (Bup van de Kouwe), Bart Kes (Pele). Knielend vlnr. Cor Jonk (Spijker), Jenny Mooijer (van Jan Pooijer de Bakker), Henk Jonk (Spijker), Jan Greuter, Thijs Bond (Kouwe) en Dick Zwarthoed.


Amateurs
Aan het einde van het Eredivisie-seizoen 1962-1963 kwam hij niet meer in aanmerking voor een nieuw contract. Met ploeggenoot Gerrit Zwarthoed vertrok hij naar het Amsterdamse DWS, dat was gepromoveerd naar de Eredivisie. DWS had dat seizoen 1963-1964 echter een ijzersterk team en zorgde voor een sensatie door landskampioen te worden. Mede daardoor kwam hij niet verder dan het 2e elftal en bleef dit avontuur beperkt tot één seizoen. Hij voegde zich bij zijn broers en ging op amateurbasis verder bij EVC uit Edam. Hij zou daar blijven spelen totdat, begin jaren zeventig, het zaterdagvoetbal bij de Volendam amateurs werd opgestart. Met oud-spelers als Jannie Schilder, Harmen Veerman (de Poes), Dick Sier (Kits), Klaas Karregat (de Blubber) en de legendarische Dick Tol (de Knoest) was hij onderdeel van de eerste lichting die het eerste zaterdagelftal vormde.


1984, De gebroeders Bond (de Kouwe), tussen andere bekende namen, op het 25-jarig huwelijk van Kees. Vlnr. staand vlnr. Thijs Bond (de Kouwe), Gerrie Muhren, Klaas Karregat (Blubber), Jaap Bond (Bup van de Kouwe). Zittend Jannie Schilder, Kees Bond (de Kouwe), Dick Maurer (Kick), oud-scheidsrechter Jan Keizer en Klaas Smit (de Kip).