Uitslag 4-1
Zondag 1 november 1959, 14:00
Eredivisie
Competitieronde 10
Scoreverloop 14. Harmen 'de Poes' Veerman 0-1, 50. Lex Rijnvis 1-1, 57. Theo Timmermans 2-1, 74. Carol Schuurman 3-1, 89. Lex Rijnvis 4-1
Scheidsrechter Andries van Leeuwen
Toeschouwers 24.000
Stadion Zuiderparkstadion
Gele kaarten Geen
Rode kaarten Geen
ADO Piet Oostrum, Guus Haak, Jacques Smit (46. Theo Verlangen), Jan van der Meer, Carol Schuurman, Cock Clavan, Mick Clavan, Theo Timmermans, Jan Verhoek, Lex Rijnvis, Roel Timmer. Trainer: Rinus Loof
Volendam Jaap 'Aaltje' Keizer, Dick Maurer, Jaap 'Snert' Kroon, Klaas 'Blubber' Karregat, Jintje 'Koles' Schilder, Gerrit Zwarthoed, Henk 'Spijker' Jonk, Johan Pelk, Jaap 'Jut' Smit, Harmen 'de Poes' Veerman, Ben Steur. Trainer: Ger Stroker
Bijzonderheden Volendam was naar Den Haag gekomen met de faam grote tegenstanders te hebben weerstaan. Dat imponeerde ADO een kwartier, voldoende voor Volendam om door Harmen 'de Poes' Veerman de leiding te nemen. Van dat moment af veroverde ADO een overwicht dat uitgroeide tot overmacht na de rust. Binnen een kwartier in de tweede helft hadden Lex Rijnvis en de zeer sterk spelende Theo Timmermans de achterstand omgezet in een voorsprong van 2-1. Wat ADO voor de rust door onzuiver schieten en goed werk van de Volendam-defensie niet gelukte, gebeurde erna. Volendam kon zich slechts beperken tot het bieden van de grootst mogelijke tegenstand. Niet voldoende echter om ADO te beletten door Carol Schuurman en Lex Rijnvis de eindstand op 4-1 te brengen. Bil Volendam werd midvoor Dick 'de Knoest' Tol zeer gemist, want van de aanval ging bitter weinig gevaar uit.

Harmen Veerman (de Poes) schiet Volendam op voorsprong. (Foto: Het Vrije Volk)