Klasse Eerste Divisie
Plaats 2
Trainer Wim Jonk
Wedstrijden Ga naar seizoenstatistieken

Terugblik

’Welkom thuis, Robert’ jubelde het promotiefilmpje op 29 mei 2021 van Volendam. De club had de ’verloren zoon’ Robert Mühren, die als topscorer een grote bijdrage had geleverd aan het kampioenschap van Cambuur, gestrikt. Behalve Mühren werden nog twee ervaren rotten - Damon Mirani (FC Almere) en Daryl van Mieghem (De Graafschap)- aangetrokken. Ook huurde de club 2 jeugdige talenten van Inter Milaan: keeper Filip Stankovic en aanvaller Gaetano Oristanio. Toch was er ook een aderlating. Er moest een vervelende arbitragezaak aan te pas komen, maar het grote talent Micky van de Ven verliet de club. Hij verkaste voor 3,5 miljoen euro naar de Duitse topclub VfL Wolfsburg. Dat bedrag is op dat moment het hoogste ooit voor een speler uit de Eerste Divisie.

Ondanks de versterkingen en een prima voorbereiding, beleefde Volendam een matige competitiestart. Na 2 gelijke spelen (Eindhoven en Excelsior) en verlies tegen ADO Den Haag, bungelde de club met twee puntjes uit de eerste drie wedstrijden in de onderste regionen. De thuisoverwinning op MVV (5-0) zorgde voor de ommekeer. Na een 3-2 overwinning in oktober 2021 op Almere City werd Volendam koploper. De periodetitel ging echter naar ADO Den Haag dat zes verliespunten had moeten incasseren voor financieel wanbeleid. Denso Kasius was de smaakmaker van de eerste seizoenshelft. Hij had met vijf treffers en twee assists een belangrijke offensieve inbreng. Dat betaalde zich uit met een vertrek van de van Utrecht gehuurde rechtsback naar het Italiaanse Bologna. Volendam, als koploper, roerde zich echter ook op de transfermarkt en kocht - ook met het oog op een toekomstig jaar Eredivisie - fors in. Oskar Buur kwam als vervanger voor de rechtsback. Terwijl Franco Antonucci (eigendom van Feijenoord) voor de derde keer werd ingelijfd. Benaissa Benamar werd bovendien van FC Utrecht gehaald en ook Bilal Ould-Chikh tekende een contract in Volendam. Ook bestuurlijk werd er bij de club vooruit gekeken naar de Eredivisie. Het presenteerde een plan voor een nieuw stadion in De Purmer. Het moest het meest duurzame - want volledig van hout - stadion ter wereld worden en de vorm van een botter krijgen.

Na de winterstop verbeterde Volendam een stokoud clubrecord uit 1971. Dankzij een sobere 2-0 zege op Jong FC Utrecht bleef de ploeg 22 wedstrijden op rij ongeslagen. Op 11 maart 2022 bleef de ongeslagen (record-) reeks op 26 wedstrijden steken. Volendam begon de ’week van de waarheid’ met toppers tegen Excelsior, Emmen en ADO met een 2-5 nederlaag tegen de Rotterdammers. Het was het begin van een stevige crisis, waarin Volendam zijn koppositie verspeelde en de concurrentie ongewenst dichtbij zag komen. Na zes wedstrijden zonder winst wist Volendam zich net op tijd te hervinden. De 2 overwinningen op De Graafschap en Jong Ajax kwamen niet zonder fortuin tot stand, maar gaf de ploeg net op tijd het juiste mentale zetje. Mede doordat de concurrenten veel punten verspeelden, kon Volendam op 22 april 2022 in de uitwedstrijd tegen Den Bosch bij winst haar slag slaan. In een werkelijk zenuwslopende wedstrijd kon na de 1-2 overwinning de vlag in top. Volendam promoveerde voor de 10e keer naar de Eredivisie, precies binnen de drie jaar die Wim Jonk en zijn team hadden uitgestippeld.

Lees ook: Volendam weer terug na 13 seizoenen
 

Achterste rij vlnr: Francesco Antonucci, Achraf Douiri, Jim Beers, Dyllandro Panka, Mike Eerdhuijzen, Dion Vlak, Filip Stankovic, Barry Lauwers, Walid Ould-Chikh, Boy Deul, Darius Johnson, Daryl van Mieghem & Joey Antonioli. Middelste rij vlnr: Hans Bakker (teammanager), Dean James, Robin Schulte, Martijn Kaars, Samir Ben Sallam, Josh Flint, Lequincio Zeefuik, Benaissa Benamar, Derry John Murkin, Brian Plat, Leon Maloney, Calvin Twigt, Ibrahim El Kadiri & Nick Romp (fysiotherapeut). Voorste rij vlnr: Frank van der Geest (Keeperstrainer), Oskar Buur, Kevin Visser, Alex Plat, Robert Mühren, Michel Hordijk (Assistent-Trainer), Wim Jonk (Hoofdtrainer), Matthias Kohler (Assistent-Trainer), Damon Mirani, Gaetano Oristanio, John Hilton, Bilal Ould-Chikh & Freek de Boer (Hoofd Performance).