Helling, Dick

Helling, Dick

Dick Helling werd op 22 september 1950 geboren en stond tussen 1977 en 1985 acht seizoenen onder contract bij Volendam. In die periode speelde hij 223 wedstrijden, waarvan 197 voor de competitie, waarin hij 48 doelpunten maakte. Hij was een zeer aanvallend ingestelde middenvelder met een bijzonder neusje voor de goal. Veel van zijn doelpunten maakte hij middels de toen zeer bekende ‘Helling-kick’, een snoeiharde halve omhaal volley.

ZFC
Dick Helling groeide op in Zaandam, als middelste in een arbeidersgezin van drie, en was een hele dag met de bal bezig. Bij de lokale club ZFC (Zaanlandsche Football Club), dat toentertijd in de Tweede Divisie van het betaalde voetbal actief was, maakte hij in 1968 als 18-jarige zijn debuut. "Het was een prima leerschool want ik kreeg te maken met spelers die er al jaren speelden. Die gingen niet lichtzinnig met mij om. Sommigen wilden de bal precies in hun voeten hebben. Zo niet, dan werd daar wat van gezegd. En dat ging niet in nette bewoordingen, maar er werd heel wat afgescholden." In de jeugd van ZFC was hij reeds opgevallen want in de voorbereiding van zijn eerste seizoen had Ajax interesse. Hij moest toen kiezen tussen een basisplaats bij ZFC of veel op de bank zitten bij Ajax. Hij koos toch voor ZFC alhoewel de prestaties van de club niet opzienbarend waren. ZFC had het moeilijk in het betaalde voetbal en de derby's tegen KFC uit Koog aan de Zaan en FC Zaanstreek, na het opgaan van die club in AZ'67, waren verleden tijd. In 1971 werd ZFC, met een nog jonge trainer Simon Kistenmaker aan het roer, weggesaneerd uit het betaalde voetbal en ging het terug naar de amateurs. Dick Helling werd toen op 20-jarige leeftijd, voor 3.000 gulden, getransfereerd naar Telstar dat in die tijd een degelijke eredivisieclub was.
 

ZFC 1969-1970. Staand vlnr: Bob Westra, Fred Debets, Peter van Ingen, Dick Helling, Joop de Jong en Han van Eikeren. Gehurkt vlnr: Ab Laks, Tjeerd Koopman, Piet Anepool, Theo Broers en Jan Brouwer.


Telstar en Ajax
In zijn periode dat hij bij Telstar actief was, tussen 1971 en 1975, speelde hij 59 competitiewedstrijden en scoorde 11 doelpunten. Door zijn uitstekende wedstrijd tegen Ajax op 28 april 1974, waarin hij met zijn doelpunt (zie foto) een grote bijdrage had aan de overwinning van 2-1, wekte hij de interesse van de Amsterdamse club. In 1975 besloot Ajax-trainer Hans Kraaij sr. daarom om hem op 24-jarige leeftijd naar Amsterdam te halen. Hij kostte Ajax 250.000 gulden en tekende een driejarig contract. "Een gave technicus, helemaal in de Ajax-stijl", zei Kraaij sr. over hem. Samen met drie andere talentvolle aankopen - Tscheu-la Ling (19), Ton Wickel (21) en Geert Meijer (24) - moest hij het afgezakte Ajax van nieuwe glans voorzien. Een tegenslag voor Dick Helling was dat Kraaij sr. meteen na zijn transfer ontslag nam en Rinus Michels voor één seizoen terugkeerde in Amsterdam. Hij moest de concurrentiestrijd aangaan met René Notten, Gerrie Mühren en de Duitser Arno Steffenhagen, maar kon bij Rinus Michels geen basisplaats afdwingen. Het seizoen daarop werd Tomislav Ivic de nieuwe trainer. Dick Helling werd terugverwezen naar het tweede en raakte op een zijspoor. Vanaf november 1976 werd hij daarom één seizoen verhuurd aan zijn oude club Telstar.

Het dieptepunt van Dick Helling tijdens zijn Ajax-avontuur vond plaats op 10 december 1975, in de derde ronde van de UEFA Cup, tegen Levski Spartak Sofia. Na de 2-1 zege in Amsterdam verloor Ajax onder coach Rinus Michels met dezelfde cijfers in Bulgarije. In de penaltyserie ging Ajax met 5-3 onderuit. Namens Ajax schoten Ruud Geels, Ruud Krol en René Notten raak, maar doelman Piet Schrijvers slaagde er niet in een strafschop te stoppen. Dick Helling miste de derde penalty van Ajax. Laatstgenoemde was juist in de verlenging in de ploeg gebracht met het oog op de penaltyserie, want hij miste op de trainingen nooit. Maar hij schoot hoog over en werd als zondebok gezien. Zoals dat zo vaak bij Ajax gaat, had hij zijn laatste krediet verspeeld. "Na de wedstrijd had ik het idee dat ik alleen in Sofia was geweest en dat er geen twee wedstrijden waren gespeeld. Over de vele gemiste kansen werd geen woord gerept. Volgende dag in de kranten leek het wel of alleen de penalty bepalend was geweest voor de uitschakeling." Later kon hij het wel relativeren en zag hij er ook wel iets positiefs in. "Als je in één adem wordt genoemd met grote spelers als Van Basten, Baresi en Baggio die ook penalties hebben gemist, dan heb je het toch niet slecht gedaan in je carrière."


15 juli 1975, Ajax presenteert de nieuwe aanwinsten. Vlnr. Dick Helling, Ton Wickel, Geert Meijer, Trainer Hans Kraaij sr., Tsjeu La Ling en Kick Seegers. Foto Bert Verhoeff, Anefo.


24 augustus 1975, Ajax - Excelsior (2-0). Dick Helling vuurt op doel, maar keeper Eddy van der Roer brengt redding. Foto Hans Peters, Anefo.


FC Volendam
In augustus 1977 vervolgde Dick Helling zijn loopbaan bij FC Volendam. Hij kon het goed vinden in de Volendammer voetbalgemeenschap. Teleurgesteld na anderhalf harde Ajax-jaren vond hij in Volendam de sfeer die hem aan de eerdere en goede jaren bij Telstar deed denken. Hij vertelde in dat eerste jaar: "Dat ik het bij Ajax niet heb gehaald, heeft me toch wel wat gedaan. Je kunt in zo'n situatie twee dingen doen: of je gaat naar allerlei excuses zoeken of je zegt ik heb de top gewoon niet gehaald, pech gehad, ik doe een stapje terug. Bij een club als Ajax is druk, de spanning om te moeten winnen, nou eenmaal erg groot. En dat voel je. Bij Volendam is ook enige druk maar die is niet te vergelijken met die bij Ajax."

Het eerste seizoen 1977-1978 draaide hij prima. FC Volendam sloot, onder trainer Jan Mak, het seizoen af op een zevende plaats in de Eredivisie, en Dick Helling was clubtopscorer met 9 doelpunten. Het daaropvolgende seizoen liep een stuk minder mede door een aantal blessures. FC Volendam degradeerde in 1979 en zou daarna 4 seizoenen in de Eerste Divisie bivakkeren. Het seizoen 1982-1983, onder trainer Fritz Korbach, werd een hoogtepunt nadat de promotie in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo werd afgedwongen. Het seizoen daarop wist FC Volendam zich met interim-trainer Simon Kistenmaker te handhaven in Eredivisie en scoorde Dick Helling 6 doelpunten.

Het seizoen 1984-1985 werd zijn laatste en ook meest dramatische. FC Volendam had, met behulp van sponsor NIKE, grote plannen en trok Leo Beenhakker als trainer aan. Na een prima start kwam de klad erin, mede doordat Beenhakker in februari 1985 een aanbieding accepteerde om naast zijn trainerschap bij FC Volendam ook bondscoach te worden. Dat bleek ten koste te gaan van FC Volendam, want de resultaten begonnen tegen te vallen en FC Volendam zakte terug naar het rechterrijtje. Het respect voor Beenhakker binnen de spelersgroep zakte weg en de sfeer werd slechter. FC Volendam won daarna bijna geen wedstrijd meer en degradeerde samen met Zwolle en NAC dat jaar. Dick Helling besloot na dit seizoen, op 34-jarige leeftijd, te stoppen als betaald voetballer.


1 oktober 1978, Volendam - Haarlem (2-0). Dick Helling controleert de bal in duel met Pieter Huijg. Foto Johan W. Koopmans.


1 april 1979, Volendam - AZ (0-0). Dick Helling schiet langs doelman Gerrit Vooys, maar de bal zal naast gaan. Foto Johan W. Koopmans.


Seizoen 1979-1980. Dolle vreugde na een doelpunt. Vlnr. René Tol, Jaap Jonk (Suikere), Dick Helling en Theo Mooijer.


Negatieve kritiek
Dick Helling wist als geen ander dat je als profvoetballer moest omgang met kritiek en had daar ook de nodige ervaring mee. Toch werd het hem één keer teveel. Hij nam samen met ploeggenoot Dick de Boer ooit wraak op journalist Piet Teeling van de Nieuwe Noordhollandse Courant (NRC) die negatief over ze had geschreven na de wedstrijd tegen Haarlem op 21 april 1981. FC Volendam verloor die wedstrijd kansloos van de toenmalige koploper met 4-1 en kon de titelaspiraties in de ijskast zetten. Hij bestempelde Dick Helling en Dick de Boer als "rotte appels" en vond dat beiden, vanwege hun matige prestaties, op de nominatie stonden "om de eerst komende wedstrijden van de tribune te moeten aanschouwen". Een aantal weken later na de wedstrijd FC Volendam-DS'79, op 17 mei 1981, vroeg Dick Helling aan Piet Teeling of hij hem even kon spreken. Voordat hij het wist wat er gebeurde, werd hij vastgepakt door Dick Helling en Dick de Boer en in de prutsloot gegooid naast het halfverharde trainingsveld achter het stadion. Piet Teeling en Joop Niezen, namens de Nederlandse Sport Pers, dienden een klacht in bij het Volendam-bestuur.

Overlijden
Na zijn profloopbaan in 1985 kwam hij nog enige tijd uit voor de amateurs van Always Forward in Hoorn, waar zijn oud-ploeggenoot en vriend Dick de Boer trainer was. Ook trapte hij nog een balletje in de zaal totdat de knie het begaf. Vanaf die tijd stortte hij zich op zijn maatschappelijke carrière. Hij had een baan geaccepteerd bij het dakdekkersbedrijf Patina uit Beverwijk. Hij maakte daar snel carrière en schopte het tot commercieel directeur. In 2017 ging hij met pensioen. Vlak daarna, voelde hij zich niet goed en ging naar de huisarts. De diagnose was uitgezaaide kanker. Hij had nog maar enkele maanden te leven. Maar omdat hij fysiek en mentaal enorm sterk was, duurde zijn strijd anderhalf jaar. Dick Helling overleed op 30 december 2018, in het hospice De Schelp te Krommenie. Hij was pas 68 jaar.


24 mei 1980, Nacompetitie Wageningen - Volendam (1-0). Dick Helling in de tackle bij Zeger Tollenaar. Foto Hans van Dijk, Anefo.


11 september 1977, Volendam - PSV (0-4). Dick Helling in duel met Willy van de Kerkhof. Foto Rob Bogaerts, Anefo.


11 november 1984, Volendam - Den Bosch (0-1). Cor Adriaanse werkt de bal weg voordat Dick Helling kan inschieten. Keeper Jan van Grinsven hoeft niet in te grijpen.


25 november 1984, Volendam - Sparta (4-1). Dick Helling kopt Volendam op een 2-1 voorsprong. Ron Stevens kan niets meer doen. Foto C. Out, ANP.