Klasse Eerste Divisie
Plaats 1
Trainer Stanley Menzo
Wedstrijden Ga naar seizoenstatistieken

Terugblik

Trainer Stanley Menzo, die begon aan zijn tweede jaar Eerste Divisie in Volendam, had de beschikking over dezelfde spelersgroep als het jaar ervoor. "Onze selectie bestond uit een krappe basis", wist toenmalig spits Jack Tuyp zich te herinneren. "We hadden een kleine kern en speelden veel in dezelfde samenstelling." Voor Volendam begon dit seizoen met een tegenvallende thuiswedstrijd tegen BV Veendam: 2-2. Het was de eerste wedstrijd van een moeilijke reeks en al snel keek Volendam tegen een behoorlijke achterstand aan. Het kampioenschap leek mijlenver weg en niemand in Volendam dacht er aan. Maar er werden wat omzettingen gedaan in het spel. Aanvoerder Mathieu Boots herinnerde zich nog hoe aanvallend het elftal speelde: "Op het middenveld hadden we allemaal creatieve spelers die je zo in de dekking kon aanspelen. Zo speelde Boy Deul bijvoorbeeld weleens op 'zes'. Daar hadden tegenstanders het moeilijk mee." Op 5 oktober 2007 verloor Volendam bij Helmond Sport. Maar daarna zette het een ijzersterke reeks van zeventien wedstrijden zonder nederlaag neer. De ploeg sloot de eerste seizoenhelft af met een 6e plaats.

Na de winterstop voelde men binnen de club dat het toch nog mogelijk was om voor promotie te gaan. "Zeker na RKC-uit kwam dat geloof", erkende voorzitter Henk Kras. In Waalwijk werd op 22 februari met 2-3 gewonnen van de koploper dankzij twee goals van Boy Deul en de late winnende treffer van Gerson Sheotahul. Het gat met de lijstaanvoerder werd daardoor verkleind tot vijf punten. Volendam deed dus ineens weer helemaal mee. Die reeks kwam een week later tegen Fortuna Sittard ten einde (2-3 nederlaag), maar de ploeg raakte daar niet van onder de indruk. In de daaropvolgende weken passeerde de ploeg FC Zwolle en FC Den Bosch en kroop steeds dichter bij koploper RKC. Op 21 maart pakte Volendam door de winst tegen TOP Oss voor het eerst de koppositie. De week daarop stond het duel tegen concurrent Zwolle op het programma en die wedstrijd werd met 1-2 gewonnen dankzij twee goals van Jack Tuijp. Daarna ontbrandde een spannende ontknoping met RKC Waalwijk, dat op doelsaldo genoegen moest nemen met de tweede plaats. Drie wedstrijden voor het einde ging Volendam op bezoek bij AGOVV en daar ontvouwde zich een waar spektakelstuk. "Het kampioenschap leek aan onze neus voorbij te gaan", vertelde Kras, die zijn club met 3-1 achter zag staan. Dankzij een geweldige tweede helft stelde Volendam orde op zaken en won uiteindelijk met 3-6. Dat huzarenstukje wordt door velen gezien als 'de kampioenswedstrijd'. Voor Jack Tuijp, die een doelpunt voor zijn rekening nam, was het ook een onvergetelijke avond. "Die deal met Jan Smit was een leuke bijkomstigheid. We hadden afgesproken dat als ik 25 goals zou maken, dat hij een nieuw clublied ging schrijven. En dat gebeurde die avond dus." In de daarop volgende thuiswedstrijd tegen Dordrecht maakte Volendam geen fout (2-0). Op de laatste speeldag wist Volendam dat het de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag moest winnen. Naaste concurrent RKC stond in punten gelijk, maar had een minder doelsaldo. De Waalwijkers gingen op bezoek bij laagvlieger Fortuna Sittard. Volendam klaarde de klus via een zwaarbevochten 0-1. Jack Tuijp was de matchwinner en zorgde voor de negende promotie naar de Eredivisie.

Lees ook: Oranje boven in Den Haag
 

Bovenste rij v.l.n.r.: Ruud Iflé (Clubarts), Abdelhali Chaiat, Yannick de Wit, Henk Kluessien, Michiel Hemmen, Henny Schilder, Hamit Yildiz, Bernard Hofstede, Vit Valenta, Klaas Smit (Elftalbegeleider) Middelste rij v.l.n.r.: Johan Steur (Hersteltrainer), Johan Plat, Mathieu Boots, Peter Wijker, Paul Kok, Jeroen Verhoeven, Raymond Homoet, Jack Tujip, Kelvin Maynard, Harry Zwarthoed, André Dooijeweerd (Fysiotherapeut) Onderste rij v.l.n.r.: Youri Petrov, Boy Deul, Paul Quasten, Rowin van Zaanen, Stanley Menzo (Trainer), Ab Plugboer (Assistent-trainer), Aaron Meijers, Niels Joren, Luciano Dompig, Guy Dufour.


19 april 2008, de Heen-en-Weer 9 over de Dijk.