Mooijer, Theo

Mooijer, Theo

Op 4 januari 1959 werd Theo Mooijer, samen met tweelingbroer Cor, geboren in Volendam. Hij maakte zijn debuut in het eerste elftal op 22 augustus 1979 tegen Cambuur thuis. Hij was daarna 5 seizoenen contractspeler, tussen 1979 en 1984. Hij speelde 95 wedstrijden, waarvan 89 in de competitie, en scoorde daarin 21 doelpunten. De gebroeders Mooijer waren echte straatvoetballers die na schooltijd steevast op het schoolplein van de Nicolaasschool van Meester Plat waren te vinden om te voetballen. Ook in de Kapelaan Ruiterstraat, waar Theo en Cor opgroeiden, werd menig partijtje met buurtkinderen gespeeld. Al snel werd gezegd: 'die jongens van Mooijer zijn veel te goed voor de rest, laat ze maar snel bij de club gaan.' Nog voor hun 8-jarige leeftijd meldde vader Mooijer hun daarom aan als lid bij de voetbalclub.

Beiden begonnen ze in de laagste regionen en hun voetballoopbaan ging gelijk op. Is het vaak zo, dat wanneer twee broers op 'n club gaan, er meestal één van de twee sneller doorstoot dan de ander. De tweeling Mooijer speelden steeds in hetzelfde team en oogsten successen. Je kon de broers trouwens wel goed uit elkaar houden. Cor was de grootste van de twee en werd later -nadat hij een tijdje in de voorhoede had gespeeld- opgesteld als rechtsachter. Theo 'de kleine zoals hij vaak werd genoemd' speelde in de voorhoede. Wachtte zijn kansen af en scoorde veelvuldig. Veelal probeerde Cor via een lange trap de scherp opgestelde Theo te bereiken en dat lukte veelal. 'Dat studeerde wij niet in, of zo. Spelenderwijs ontstond dat op straat.' Ze speelden beiden in het Noord-Hollands Jeugdelftal en stonden bekend als grote talenten. Op 16-jarige leeftijd maakten ze reeds hun debuut in het tweede (toentertijd C-team). Toch hadden ze een lange aanloop van bijna 4 jaar nodig jaar voordat de stap naar het eerste kon worden gemaakt. Fysiek en conditioneel waren ze er nog niet aan toe.
 

Seizoen 1974-1975, RKSV Volendam A1. Staand vlnr: Trainer Jaap Smit (Mittes), Cor Mooijer, Nico Lansen, Kees Silven, Henk de Geus, Johan Veerman (Pen), Elftalbegeleider Henk Bond (Loen). Hurkend vlnr: Peter Muhren, Hein Schilder (Turf), Klaas Veerman (van Zet), Berry Tol, Theo Mooijer, Peter Tol (Gokker), Kees Runderkamp (Worst).


De tweeling Cor- en Theo Mooijer begin jaren tachtig. Foto Johan W. Koopmans.


Basisplaats
In zijn eerste seizoen 1979-1980, onder leiding van de trainers Ellens en André, had Theo min of meer al een basisplaats verworven als linkerspits. Cor, als rechtsback, daarentegen moest opboksen tegen spelers als Dick de Boer, Kees Guyt, Jaap Braan en Kees Molenaar (Keje). Na zijn hoopvolle debuut op 18 augustus 1979, bij Den Bosch uit, lukte hem het niet om een basisplaats af te dwingen en moest hij veelvuldig genoegen nemen met een plaats op de reservebank. Om die reden stond Cor maar twee jaar onder contract bij de A-selectie en zou hij tot 11 wedstrijden komen. Hij kreeg in zijn derde jaar weliswaar een nieuwe aanbieding, maar besloot hier niet op in te gaan en verder te gaan bij de zondag amateurs van RKAV Volendam. Theo hield het langer vol en zou 5 seizoenen onder contract blijven staan. Aan het einde van het seizoen 1983-1984 kreeg hij geen contractverlenging en vertrok hij naar amateurclub Hollandia.

Trainerschap
Theo Mooijer bouwde een aantal seizoenen af bij Hollandia als speler. Daarna ging hij het trainersvak in. Hij begon als assistent-trainer van Cees Glas bij Hollandia voor 2 seizoenen. Daarna was hij 4 seizoenen werkzaam in de zaal als trainer-coach bij Kras Boys. In 1999 pakte hij op het veld de draad weer. Hij werd trainer van trainer van de zondag amateurs bij de RKAV Volendam. Hij zou dit 4 jaar volhouden tot 2003. Daarna trainde hij nog SRC uit Schagen (3 seizoenen) en EVC uit Edam (1 seizoen). In 2007 werd hij, samen met zijn broer Cor, verantwoordelijk voor de F-selectie binnen het jeugdplan van FC/RKAV Volendam. Een aantal jaren later namen zij de D-selectie van de amateurtak onder hun hoede. In 2017, na bijna 10 jaar de jeugd te hebben getraind, stopten zij ermee.


15 februari 1980, Volendam - Den Bosch (5-1). Theo Mooijer glijdt de 2-0 binnen op een voorzet van Gerry Mühren. Foto Koen Suyk, Anefo.