Pastoor, Alex

Pastoor, Alex

Alex Pastoor werd geboren op 26 oktober 1966 in Amsterdam. Tussen 1989 en 1995 speelde hij 6 Eredivisie-seizoenen voor Volendam. In die periode speelde hij 172 competitiewedstrijden waarin hij 9 keer scoorde. In het succesvolle Volendam van die jaren bikkelde, sleurde en coachte hij op het middenveld. Altijd met vuur in de ogen. Hij zag het spelletje en vormde als ‘balafpakker’ een prima combinatie met Johan Steur op het middenveld. En hij was een gifkikker die soms ‘in positieve zin’ uit zijn slof kon schieten tegen medespelers. Maar dat werd geaccepteerd in de spelersgroep waarin heel veel spelers zaten, zoals Edwin Zoetebier, Robert Molenaar en Eric Steltenpool, die het heel normaal vonden dat je ‘iemand voor rotte vis uitmaakte’ als het niet goed was.

Jeugd
Zijn jeugd bracht hij door, op een steenworp afstand van de zee, in het dorpje Groet net boven Schoorl in Noord-Holland. Vanaf zijn zevende speelde hij in de jeugd bij amateurclub SV Schoorl, waar hij op zijn zestiende in het eerste elftal kwam in de Derde Klasse. In 1983 stapte hij over naar de A1 van AFC '34, waar hij al snel in het eerste elftal kwam. Hij kwam ook uit voor het Noord-Hollandse team. In 1987 stapte hij vanwege de militaire dienst in Ossendrecht, waardoor hij alleen in het weekend thuis was, over naar Duinranders in Schoorl op een lager niveau.

Steegman
Leo Steegman, toen trainer van Volendam, zag hem in 1989 spelen in het Noord-Hollands elftal en wilde hem hebben. Hij was toen al 22 jaar. De leeftijd waarop veel profvoetballers al op hun top zijn. Tegen elke verwachting in maakte hij de overstap naar de Eredivisie. Een sprong van zeven klassen, in één seizoen. En toch ging het hem vrij gemakkelijk af.

Heerenveen
Bij Volendam speelde hij tot de winter van 1994 en ging toen naar Heerenveen. Foppe de Haan haalde hem naar Heerenveen. "Ik gaf trainerscursus op het CIOS. Onder anderen Alex en Robert Molenaar waren cursisten. Ze waren vrienden en vielen wel op. Alles opschrijven, aantekeningen maken. Leergierige jongens, dat wil je als cursusleider hebben. In die tijd zocht ik een controlerende middenvelder en Riemer van der Velde had Alex bij Volendam ook al bekeken. We vonden allebei dat hij de speler zou kunnen zijn die ons verder kon helpen. Alex kende zijn beperkingen, hij was niet snel genoeg en ook niet de grootste. Maar hij wist daar prima mee om te gaan."

Buitenland
Hij verruilde in de winterstop van het seizoen 1997-1998 Heerenveen voor het Belgische KRC Harelbeke. In 1999 ging hij in Oostenrijk bij Austria Lustenau en Altach spelen, waar hij in 2001 zijn actieve spelersloopbaan besloot. De middenvelder speelde in totaal 324 competitiewedstrijden waarin hij 10 doelpunten maakte.
 

12 april 1994, Volendam - Ajax (1-0). Alex Pastoor zet Frank de Boer de voet dwars. Foto Paul Vreeker, ANP.


17 oktober 1993, Volendam - Go Ahead Eagels (0-1). Marco Heering onderuit tegen Alex Pastoor, Tom Sier en Robert Molenaar. Foto Rob Cornelder.


Trainerscarrière
In 2001 sloeg hij de route in om trainer te worden. Zijn visie als trainer blijkt niet geheel overeen te komen met die als speler destijds. "Ik denk dat ik vooral iemand ben die procesmatig werkt. Ik wil graag de eerstvolgende wedstrijd winnen en ik wil er ook graag voor zorgen dat mijn team duurzaam kan presteren. Niet alleen maar de eerstkomende vrijdag winnen, maar dat we ons zodanig ontwikkelen dat we veel meer wedstrijden kunnen winnen, in een seizoen en misschien wel in de loop van seizoenen. Ik ben een bouwer, een ontwikkelaar. Altijd geweest. Altijd één of twee stappen vooruit denken. Foppe de Haan verweet me, als speler van Heerenveen, wel eens een echte broodvoetballer te zijn. Dat klopte ook wel. Ik voetbalde bij Volendam. Daar was het toch met ons allen tegen de stroom in roeien. Het enige dat we probeerden te doen, was de aanstaande wedstrijd winnen. We hadden daar ook de mentaliteit voor. Als trainer heb ik zo nooit gedacht. Het gaat me altijd om de eerstvolgende wedstrijden."

Hij begon bij de jeugd van AZ. Al na één jaar besloot hij hoofdtrainer te worden bij de amateurs wij hij als kind heeft gespeeld: AFC '34. Na een tumultueuze periode, met onder andere degradatie naar de Eerste Klasse en promotie naar de Hoofdklasse, tekende hij in 2005 bij de Turkse grootmacht Fenerbahce. Hij moest onder leiding van Joop Lensen de Nederlandse stijl opzetten bij deze topclub uit Istanbul. Na een kortstondig verblijf in Turkije keerde hij terug in eigen land, waar hij assistent-trainer bij Heerenveen zou worden. Samen met Gert-Jan Verbeek verbleef hij twee seizoenen in het hoge noorden, waarna hij de hoofdcoach volgde naar Feyenoord. Hij trainde de jeugd, het tweede elftal en assisteerde Verbeek. Het huwelijk tussen Feyenoord en Verbeek liep echter al snel op de klippen en ook hij vertrok.

De hoofdtrainer
Hij werd bij Excelsior voor het eerst in zijn carrière hoofdtrainer bij een betaald voetbalclub. Met De Kralingers behaalde hij successen. Hij promoveerde naar de Eredivisie in zijn eerste jaar en het jaar erop wist hij de ploeg in de hoogste divisie te behouden. Een transfer naar NEC Nijmegen volgde. Ook in Nijmegen begon hij voortvarend. Met een historische achtste plaats werden de play-offs om Europees voetbal bereikt. Halverwege zijn tweede seizoen bij NEC ging het bergafwaarts met de prestaties van zijn ploeg en het leidde tot het snelste ontslag ooit in de Eredivisie in het seizoen 2013-2014.

In maart 2014 tekende hij voor een tijdelijke functie bij Slavia Praag. Hij moest het tij keren voor de Tsjechische ploeg, die op het moment van aantreden op een teleurstellende 10e plek stonden. Hij diende Slavia Praag voor de geplande vier maanden, maar behaalde weinig eer. Terug in Nederland wachtte de rol als assistent-coach van Marco van Basten op hem. Kort na de start van de competitie meldde Van Basten zich echter ziek, waardoor hij tijdelijk het hoofdtrainerschap op zich nam. Eind 2014 werd bekend dat hij in die rol zou blijven, ondanks de terugkeer van Marco van Basten. Onenigheid met de club leidde echter tot een breuk.

Enkele maanden later ging hij met Sparta in zee. Als hoofdtrainer van De Spangenaren, actief in de Eerste Divisie, miste hij nipt promotie naar de Eredivise in zijn eerste jaar. Het jaar erop behaalde hij dat doel wel. Sparta won de titel en keerde na zes jaar terug op het hoogste niveau. Het eerste seizoen in de Eredivisie wist hij Sparta nog te redden van degradatie door te eindigen op de 15e plek. In het seizoen 2017-2018 liep hij echter tegen een negatief clubrecord op. Op 17 december 2017, na een 0-7 nederlaag tegen de stadsgenoot Feyenoord, werd hij ontheven van zijn taken.

In maart 2019, zestien maanden na zijn ontslag bij Sparta, ging hij weer aan de slag als hoofdtrainer bij het Oostenrijkse SCR Altach.


Alex Pastoor als trainer langs de lijn.